732  Vot cenzitar


 

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-wikipedia 

Votul cenzitar este sistemul electoral practicat pe scara larga înainte de instituirea votului universal, care consta în recunoasterea calitatii de alegator si implicit a dreptului de vot cetatenilor care aveau un anumit venit anual evaluabil în titluri de proprietate imobiliara (terenuri, cladiri) sau stabilit în functie de cuantumul impozitelor platite anual asupra veniturilor încasate

Sistemul de vot cenzitar s-a aplicat în special în perioada dintre sfârsitul sec. XVIII - începutul sec.XX. În acea epoca, averile importante si cu precadere proprietatile funciare erau concentrate la o parte relativ restrânsa a populatiei, care avea rol determinant în procesul de conducere sociala si era sursa principala de venituri a statului.

În România, votul cenzitar a fost introdus prin Legea electorala din 1864, care împartea electoratul în doua categorii:

  • electoratul rural - cei care plateau o dare catre stat de 48 de lei;
  • electoratul urban - cei care plateau o dare catre stat de 110 lei.

Aveau dreptul de a fi scutiti de censul de avere alegatorii care aveau calitatea de preoti ai parohiilor, profesorii academiilor si ai colegiilor, doctorii si licentiatii diferitelor facultati, inginerii si arhitectii s.a.

Sistemul de vot cenzitar s-a pastrat pâna în anul 1917

Votul universal

sau sufragiul universal este unul din principiile de baza ale democratiei, care consta în aceea ca da posibilitatea fiecarui cetatean adult si cu discernamânt de a-si exercita activ si pasiv dreptul de vot, adica de a-si alege reprezentantii în legislativ, respectiv de a fi ales ca atare. Din punct de vedere istoric, este privit ca sistem de vot universal si sistemul în care doar populatia masculina a beneficiat de drept de vot activ si pasiv (spre deosebire de sistemele în care puterea este exercitata pe temeiul orginii, precum în aristocratie, pe temeiul convingerii religioase, precum în teocratie etc.).

Republica Franceza a fost primul stat din lume care a introdus votul universal, la sufragiul din 1792 (doar pentru barbati). Statele care au cea mai îndelungata si neîntrerupta traditie a votului universal sunt Franta si Elvetia de la 1848.

Inapoi la insemnarea sursa   Vot cenzitar
Home

 

                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!
Free Sitemap Generator

click spre "negustori"