cp_Falsul entuziasm al federalizarii


 

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-cotidianul 

 
Falsul entuziasm al federalizarii

 

Un stat nu se face batând din palme. Nu se hraneste din fantasmele vânatorilor de recompense politice oferite din conturile infractorilor doritori de un decupaj teritorial al deplinei infractiuni. Entuziamsul afisat electoral în aceste zile este o naiva moneda de prostit masa electorala si este pe deplin fals în aplicarea lui imediata. Vom oferi mai departe câteva exemple din istoria recenta a lumii.

Africa neagra a devenit independenta odata cu miscarea de decolonizare. Frumos. Apoi, foarte repede, noile state s-au sufocat economic, entuziasmul netinând de foame. Ele apartineau înainte unei piete economice iar prin independenta au iesit din aceste piete, deoarece au trecut la moneda proprie si decidenti politici aidoma. În majoritatea acestor state, foste colonii britanice si franceze, saracia si foametea au devenit permanente istorice. Pentru a fi diminuate, unele dintre aceste state au acceptat o formula de asociere politica si dependenta economica sub protectia tutelara a fostelor imperii coloniale britanic si francez, piete care de atunci se numesc Commonwealth, în cazul fostelor colonii britanice, si La Communauté în cazul fostelor colonii franceze.

Altele nu au acceptat apartenenta la un sistem economic viabil si fie au intrat sub dictaturi îndelungate, urmate de fragmentarea teritoriala a razboiului civil (vezi Zair), fie au disparut prin implozie. Adica avem frontierele deoarece le pastreaza vecinii, dar în interior este vid de putere. Somalia este un exemplu. Apoi Eritreea, litoralul Etiopiei, nu stim prea bine ce este. În Sudanul de sud s-a petrecut de curând un decupaj etnic si s-a nascut un nou stat. Am aflat pret de o zi, doua, de entuziasmul local si apoi neant! Nimic!

Pentru Europa, reteta nu este foarte straina de astfel de situatii bizare, desi avem alte realitati demografice, economice si culturale. În cazul Cataloniei, entuziasmul independentei a fost serios stopat de foarte posibila iesire din Uniunea Europeana a acestei regiuni, care doreste sa devina un nou stat. Acest lucru înseamna renuntarea la moneda euro, dar si la vechiul peseta. Si apoi, desigur vize pentru fiecare iesire dincolo de granite. Scotienii, la rândul lor doritori de independenta fata de Anglia, cum au mai si fost în Evul Mediu, au primit de asemenea vesti care le-au taiat entuziasmul, inclusiv tinerilor din mediul urban. Londra a anuntat ca, dupa separare, pensiile, ajutorul de somaj, ajutorul social, asigurarea de sanatate nu vor mai fi platite în lire sterline catre scotieni, ci vor fi platite de noul stat scotian în noua lor moneda! Daca vor independenta, atunci sa si-o asume si dincolo de entuziasm!

Apoi avem o serie de state foarte mici, recunoscute oficial, si anume Andorra, Principatul Liechtenstein sau Republica San Marino. De retinut ca aceste state nu pot supravietui decât în asociere cu un vecin de care sunt legate prin traditia culturala si piata economica deja stabilita de secole. Andorra rezista datorita uniunii fiscale cu Spania si peste 80% dintre exporturile ei merg în Spania si restul în Franta. Principatul Lichtenstein se afla în aceeasi situatie de uniune fiscala, dar cu Elvetia, pe când Republica San Marino, cu Italia. Pâna si Principatul Monaco, având o industrie a serviciilor de invidiat, se afla în uniune fiscala cu Franta.

Si acum ce se vrea în România de catre unii lipsiti de frânele ratiunii economice, dar cu ratiuni politice mafiote? Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, caruia i s-a atasat si UDMR, în dorinta de a nu pierde placinta electorala, forteaza cu inconstienta si lipsiti, cum spuneam, de frânele ratiunilor economice separarea Tinutului Secuiesc de România. De fapt, ce este acest tinut secuiesc si ce se vrea cu el?! Ma întreb daca secuii stiu cu adevarat ce li se pregateste de clica maghiara mafiota, venita din vechiul partid comunist?! Secuii reprezinta o comunitate etnica unica în Europa, care nu au nici o legatura cu maghiarii ardeleni! Si ei o stiu prea bine! Este totusi un mister pentru mine de ce secuimea accepta jocul murdar, de deplina tradare fata de interesele ei, manevra jucata de maghiarii ardeleni, si anume substituirea decidentului. De ce sa decida elita comunista maghiara în locul secuilor, viitorul secuimii? Pentru ce sa decida tocmai aceia care i-au asuprit si deznationalizat crunt, atât pe secui cât si pe români?! În sfârsit. Sa presupunem, printr-un joc al imaginatiei, ca se împlineste dorinta mafiei maghiare, si atunci, secuimea, oamenii obisnuiti, ar trebui sa stie:

Decuparea secuimii din teritoriul României ar însemna un dezastru economic pentru o regiune si asa foarte saraca; zona Covasna si Harghita reprezinta un fel de judet „Vaslui” al Transilvaniei. Aici se afla polul saraciei transilvanene. Catalonia, prin comparatie, este o zona bogata cu o larga deschidere la mare. Nu este o enclava în mijlocul unui stat omogen etnic si fezabil economic! Tinutul Secuiesc va avea regimul statului Lesotho din inima Republicii Africa de Sud! Acestei realitati economice si sociale i se va adauga noua realitate impusa de statutul independentei si anume:

Guvernul de la Bucuresti nu va mai fi obligat sa plateasca pensii, ajutoare de somaj etc. în lei, locuitorilor unui alt stat. Nu înteleg de ce as contribui eu din cotizatiile mele platite la stat pentru întretinerea locuitorilor unui tinut care doreste separarea de tara mea. Sa-si plateasca ei salariile cu moneda pe care vor trebui sa o inventeze si sa o sustina singuri!

Tinutul Secuiesc va parasi Uniunea Europeana. Atunci locuitorii lui vor avea nevoie de vize pentru a trece în România. Cum vor calatori si cum îsi vor gasi de munca din moment ce în proportie covârsitoare singura limba vorbita în zona este maghiara? Foarte putini vorbesc româneste si un procent cu mult mai mic cunosc limbi straine. Desigur, Universitatea Sapientia este foarte articulata pe crearea unei elite locale (asta a fost si scopul crearii ei, nu suntem cu totii prosti în tara asta), dar nu are forta de a determina formarea unei baze administrative, de functionari poligloti. Cum vor fi patiti? Ungaria abia se ajuta pe ea si este exclusa asocierea ei cu acest tinut decupat artificial.

Noi românii trebuie sa tragem serios la raspundere clica basesciana, raspunzatoare pentru tacerea complice din ultimii cinci ani fata de miscarile secesioniste, antinationale si antiromânesti, care sunt organizate în Transilvania de fostii comunisti unguri. Si apoi lipsa de reactie a actualului guvern, dar si a serviciului român de informatii precum si a celorlalte structuri institutionale, care au drept obligatie suprema (de aceia îi platim din impozite si taxe) sa aiba reactie imediata de aparare a statului român în fata fortelor centrifuge care se agita în interior. Iar în ultima instanta ma întreb oare pe ce demografie electorala se mai bazeaza partidele maghiare odata ce votantii de etnie maghiara sunt atât de putini, încât nu le pot oferi nici macar procentul de 5% de prag electoral. Care sunt oare miscarile de tradare venite din interior pentru a ajuta aceste forte politice antiromânesti sa ajunga în Parlamentul României?! Caci este foarte clar, aceste miscari au capatat vigoare pe realitatea unui vid de putere si de autoritate centrala în toate judetele tarii iar de acest lucru sunt responsabili decidentii politici români din ultimii 20 de ani.

Inapoi la insemnarea sursa   Profa' 
Home

 

                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!

click spre "negustori"