Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa-gandul
Pauza de tigara din timpul programului de lucru este o activitate care poate diminua productivitatea angajatilor si, în cazuri extreme, îi poate face pe sa devina contraproductivi. Cu toate acestea, interzicerea sau limitarea ei prin intermediul unor hotarâri venite din partea conducerii companiilor pot sa creeze frustrare si nemultumire în rândul salariatilor, spun specialistii în domeniul resurselor umane.
Principalele argumente pe care le dau fumatorii pentru a-si justifica pauzele de tigara din timpul programului sunt acelea ca, prin aceasta activitate, îsi reîncarca bateriil si au, pe deasupra, timp sa evalueze sarcinile de lucru pe care le-au îndeplinit pe parcursul unei zi si pe cele care trebuie sa le îndeplineasca ulterior.
Pentru angajatii fumatori, pauzele de tigara reprezinta si o sansa de a socializa cu ceilalti colegi de la locul de munca, sustin specialistii în resurse umane.
În medie, fumatorii îsi aloca trei pauze de tigara pe zi, fiecare de aproximativ 10 minute, deci pierd în fiecare zi o jumatate de ora din timpul de lucru cu aceasta activitate, potrivit reprezentantilor Manpower România. "În decursul unei luni se strâng minimum 10 ore, iar într-un an nu mai putin de 120 de ore, adica echivalentul a 15 zile lucratoare", a declarat George Paunescu, team leader al Manpower România, firma specializata în domeniul resurselor umane.
"Raportând aceste date la salariul mediu net lunar, de 1.550 de lei, rezulta ca o organizatie poate pierde circa 863 de lei pe an cu fiecare angajat fumator", ne-a mai explicat Paunescu, adaugând ca si numarul zilelor de concediu medical solicitate de fumatori este considerabil mai mare decât numarul zilelor de concediu medical pe care le cer nefumatorii.
În cazul în care sefii companiilor ar lua decizia de a interzice pauzele de tigara în rândul angajatilor lor, acestia din urma ar putea deveni frustrati si ar putea sa nu se mai simta motivati. De asemenea, efortul pe care ei l-ar depune în timpul programului de lucru ar putea sa scada.
"Important este sa analizam cu mare atentie situatia existenta si sa adoptam decizii justificate de nevoia de business si mai ales de realitate", a declarat pentru gândul Oana Datki, country manager al Consulteam România.
"Daca ne gândim la modul absolut, o pauza de tigara dureaza minimum cinci minute, iar daca trebuie sa iesim din cladire sau sa coborâm la un alt etaj, durata se mareste considerabil. Într-adevar, 5-10 pauze de tigara pot sa însemne mai mult de o ora din programul de lucru", ne-a mai explicat ea.
Datki a tinut sa sublinieze faptul ca totul depinde de tipul de activitate al unei companii, de dimensiunea ei si de durata reala a programului de lucru al angajatilor. Astfel, potrivit country manager-ului Consulteam, în cazul unei firme de servicii unde salariatii stau, în mod frecvent, peste programul de lucru, interzicerea fumatului nu ar aduce niciun beneficiu.
"Interzicerea pauzelor de tigara ar putea sa fie un factor puternic demotivant si frustrant, iar <<câstigul>> aparent în productivitate sa fie de fapt fals, angajatii fiind frustrati de mediul de lucru si depunând un efort mult scazut", ne-a mai explicat Datki.
Situatia este cu totul alta în momentul în care angajatii unui companii lucreaza dupa un program fix, în acest caz fiind recomandat ca sefii sa intervina. "Cel mai indicat este ca managerul sa verifice cât se aloca pauzelor de tigara si ce se întâmpla în aceste pauze, iar în functie de aceste aspecte sa decida cât sa cenzureze timpul. Se pot gasi solutii extrem de corecte care sa nici nu fie discriminatoare sau frustrante, dar nici sa afecteze productivitatea", a mai explicat specialista în domeniul resurselor umane.
Ea precizat ca, în cazul în care managerii unor companii se hotarasc sa verifice modul în care este alocat timpul folosit pentru pauzele de tigara, acestia nu trebuie neaparat sa faca acest lucru în mod formal.
"Marja de toleranta" versus "contabilizarea" pauzelor
Sefii de companii au început recent sa se preocupe din ce în ce mai mult de impactul pe care pauzele de tigara luate de angajati îl au asupra productivitatii lor si unii dintre ei au început deja sa ia masuri în acest sens.
"Pauza de tigara a devenit un subiect constant, de vreme ce tendinta clara este de a interzice fumatul în birouri. A devenit o realitate în multe companii, fara a avea însa impact asupra diminuarii numarului de fumatori, cel putin pe termen scurt", a declarat pentru gândul Viorel Ghete, managing partner al BPI Group, o alta firma specializata pe resurse umane.
El ne-a mai explicat, de asemenea, ca în momentul de fata exista companii care au decis "o marja de toleranta" în acest sens si care nu le scad angajatilor timpul petrecut la tigara din timpul efectiv de lucru. Pe de alta parte, exista si companii care au decis sa "contabilizeze" pauzele angajatilor, "fie prin intermediul badge-ului, fie chiar si prin de-logarea de la sistemul informatic".
"Tabara tolerantilor sustine ca aceste pauze cresc gradul de socializare din companie, maresc convivialitatea, sparg gheata si ca, din aceasta perspectiva, nu sunt de condamnat. Ar reprezenta deci un moment de libertate, inclusiv în modul de comunicare dintre colegi", a concluzionat Ghete.
Inapoi la insemnarea sursa Team leader
|