640 cp Comisia de la Venetia recomanda referendum fara cvorum


 

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-radu-tudor.ro 

Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia)

Codul de bune practici in materie de referendum

7. Cvorum

Nu se recomanda urmatoarele:

a. un cvorum (prag, procentaj minimal) de participare, întrucât îi asimileaza pe cei care se abtin cu partizanii votului negativ;

b. un cvorum de aprobare (acceptarea de catre un procentaj minimal din numarul alegatorilor înscrisi), întrucât risca sa creeze o situatie politica dificila în cazul când proiectul este adoptat cu o majoritate simpla, inferioara însa cvorumului (pragului) necesar.

Concluzie : decizia Curtii Constitutionale de impunerea unui cvorum de 9 milioane de participanti la referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu incalca :

- acest cod de bune practici al Comisiei de la Venetia

- regula de la precedentul referendum de suspendare din 2007

- modul in care s-au organizat toate alegerile prezidentiale in ultimii 22 de ani, fara cvorum obligatoriu

Cedarea premierului Victor Ponta in fata deciziei contradictorii si evident nedemocratice a Curtii Constitutionale are la baza imensa presiune externa facuta de citiva lideri europeni in favoarea lui Traian Basescu.

Organizarea pe 29 Iulie a referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu are o miza imensa : pe o regula incorecta, cei 18 milioane de romani cu drept de vot trebuie sa demonstreze ca sunt suficient de hotariti sa iasa 9 milioane la vot. Adica 1 din 2. Problema este doar participarea. Rezultatul este deja anticipat sociologic si e imposibil de modificat : Basescu va fi demis !

Inapoi la insemnarea sursa   justitia este oarba 
Home

 

                         © 2009~2085 OSCII-Lab      Home    Popescu-Colibasi         Free counters!

click spre "negustori"