639_cp Va place de Basescu?


 

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-gandul  

La aceasta întrebare formulata usor incult se reduce documentul de acuzare a lui T. Basescu în vederea suspendarii. Din punct de vedere juridic, daca presedintele ar urma sa fie direct demis, fara referendum, actul USL ar fi insuficient pentru o astfel de sentinta. Lui Basescu i se pun în sarcina tot felul de declaratii pe care ni le amintim cu totii; pe baza lor poti sa-ti faci o parere despre politicianul, democratul si omul Basescu, dar strict juridic, chiar daca cineva declara ca a comis sau va comite o crima, aceasta nu e o dovada suficienta pentru condamnarea respectivului. În Justitie e nevoie de fapte.

Ca T. Basescu a condus în mod discretionar guvernele Boc si Ungureanu, asta s-a vazut si se datoreaza slugarniciei celor doi, dar presedintele nu a semnat vreun document peste guvern si premier care sa-l acuze efectiv. Slugarnicia nu e trecuta în Constitutie.

Taierea salariilor si pensiilor bugetarilor a fost anuntata, arogant, chiar dispretuitor, dar numai anuntata de T. Basescu,  nu el a semnat hotarârea de guvern.

Fiecare dintre capetele de acuzare este discutabil în acest mod.  Ceea ce nu înseamna ca nu e necesar sa se ajunga la referendum. În situatia de fapt, coabitarea Basescu – USL  se dovedeste un cosmar. Ar fi cea mai proasta continuare pentru România: scandal politic perpetuu, nesiguranta în ochii investitorilor, fragilitate economica, nonguvernare. USL a luat Curtii Constitutionale posibilitatea  de a bloca suspendarea presedintelui, cu care o înzestrase, prevazator, PDL. Manevra sfidatoare, dupa alta manevra sfidatoare. Dar sa ne imaginam ce ar urma daca acum CCR ar împiedica referendumul – se poate ajunge la blocarea întregii societati românesti.

Votul popular este singura solutie: daca Basescu pleaca, USL va trebui sa-si asume în totalitate, fara sa mai aiba vreo scuza, responsabilitatea conducerii tarii prin furtuna economica. Daca ramâne, USL va fi silita sa faca acelasi lucru dar cu Traian Basescu la Cotroceni, caci asa va fi hotarât  electoratul. Alegerea libera a poporului este institutia fundamentala a democratiei si garantul ei ultim.

Totusi, nu pot sa închei fara o constatare pe care deceniile de când ma uit la politica  mi-au închegat-o în minte – când vezi pe cineva cum obtine puterea,  gândeste-te ce va face când va trebui s-o cedeze.

Cristian Tudor Popescu este senior editor al ziarului Gândul

Inapoi la insemnarea sursa   Va place de Basescu? 

 

Home

 

                         © 2009~2085 OSCII-Lab      Home    Popescu-Colibasi         Free counters!

click spre "negustori"