cp Acarienii - stii cu cine dormi in fiecare noapte?


 

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-sanatostun 

In fiecare seara cand ne punem in pat la sfarsitul unei zile obositoare, in paralel incepe un balet microscopic. Pentru fiecare dintre noi, momentul in care am ajuns in pat ne duce cu gandul ca ne asteapta un somn odihnitor si recuperator.

Pentru fiintele minuscule care traiesc in jurul nostru este inceputul unei noi batalii. Invizibili cu ochiul liber, evoluand intr-o liniste absoluta, milioane de acarieni ne invadeaza patul, in fiecare noapte, practicand ocupatia lor favorita: devorarea micilor particule de piele descuamata de pe corpul nostru care le furnizeaza necesarul de proteine si minerale. Cu timpul insa acestia ajung chiar sa se devoreze intre ei, conform observatiilor facute cu microscopuri ultraperformante.
 
Acarienii sunt organisme microscopice (de dimensiunile a cateva sute de microni) din familia Arahnide (o ramura a artropodelor - adica au 8 picioare in loc de 6 cate au in mod obisnuit insectele) care traiesc in praful din casa, se inmultesc cu repeziciune si prefera locuintele calde cu umezeala ridicata.
 
Un singur gram dintr-o saltea contine cel putin 15.000 de acarieni, o adevarata armata nocturna.
Cercetatorii au fost uimiti sa descopere cat de mare este diversitatea acarienilor (peste 50.000 de specii) si cat de adaptabili pot sa fie.

Particulele de excremente ale acestor organisme se ridica in aerul inspirat si patrund prin respiratie pana la nivelul cailor respiratorii.

Praful din casa este format dintr-un amestec de particule alergenice: fibre textile, par de animale, bacterii, mucegai, particule de alimente, gandaci, etc.

Cum se manifesta alergia la acarieni?

Cel mai frecvent respiratorii: stranut, secretii nazale, nas infundat, prurit nazal, dar si lacrimare, prurit ocular.
Cele mai severe manifestari sunt cele care apar in astmul bronsic: sufocare, tuse, respiratie suieratoare si dificila, senzatie de apasare pe torace, oboseala.

Cum se pot evita acarienii?

Nu se pot indeparta in totalitate. Exista masuri de reducere a expunerii la acesti alergeni cum ar fi:

 • Eliminarea surselor de umezeala: vase cu apa, ghivece cu flori.
 • Renuntarea la perdele, covoare, tapiserii.
 • Asternuturile de pat schimbate saptamanal, spalate la temperaturi ridicate.
 • Exista materiale impermeabile pt praf.
 • Hainele se vor tine in dulapuri inchise.
 • Stergera prafului in locuinta sa fie facuta in absenta celui alergic, cu o carpa umeda, la fiecare 2 zile.
 • Renuntati la decoratiuni care nu se pot curata (animale de plus, cosuri cu flori uscate, etc.)
Cum se poate trata alergia la acarieni?

Apelati la medicul dumneavoastra alergolog in vederea prescrierii terapiei fie medicamentoasa, fie in unele cazuri  de desensibilizare.

Acum ai un motiv excelent si întemeiat pentru a nu-ti face patul de dimineata.

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-realitatea 

Un pat nefacut e neatragator si pentru acarieni, care nu supravietuiesc în mediul cald si uscat al cearsafurilor mototolite, arata un studiu efectuat de Kingston University din Londra, citat de totb.ro.

Pe un pat obisnuit îsi fac casa în jur de 1, 5 milioane de acarieni. Acestia se hranesc din pielea umana descuamata si pot provoca astm si alte alergii. Un pat nefacut nu are conditiile de umiditate ale unuia aranjat si astfel acarienii mor pe capete.

Sistemul britanic de sanatate cheltuie anual 700 de milioane de lire sterline pe tratamentul bolilor provocate de acarieni.

Acarieni wikipedia.org

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-wikipedia 

Acarienii reprezinta un ordin de artropode din clasa arahnidelor. Sunt organisme mici, uneori microscopice, cu capul, toracele si abdomenul în general nediferentiate, cu aparatul bucal (o trompa alungita) adaptat pentru ros, întepat sau supt. Traiesc pe plante, în sol, în apa, pe animale moarte sau vii. Un numar mare de specii sunt daunatoare agriculturii, altele sunt paraziti ai omului si ai animalelor (de exemplu, Sarcoptes scabiei, Sarcoptes equi). Numero?i acarieni, precum capusele, sunt transmitatori ai unor maladii grave, ca febra recurenta,encefalita la om, piroplasmozele la animale etc. Acest articol contine text din Dictionarul Enciclopedic Român 1962, aflat acum în domeniul public.

Dupa modul de hrana, acarienii sunt fitofagi si zoofagi. Dintre acestia din urma, unele specii sunt pradatoare. Multi acarienii pot fi paraziti vegetali si animali sau gazde intermediare (ex. pentru tenii).

Acarienii fitofagi pot produce gale la plante, de exemplu gen. Eriophyes are câteva sute de specii galicole care ataca parul, vita de vie, artarul, etc. Alti acarieni se hranesc în sol cu ciuperci si resturi vegetale în stare de putrefactie, având rol în procesele de humificare, în circuitul materiei în natura.

Foarte multe specii sunt parazite la animale (ex.: Psoroptes equi - produce râia calului, Ixodes sp. - capusa, parazita si la om). Ordinul cuprinde familia Demodecidae, familia Thrombididae, familia Pyrogliphidae, familia Sarcoptidae, familia Ixodidae, etc. Din familia Ixodidae (cunoscute popular sub numele de capu?e), speciile mai importante sunt:

 • Ixodes ricinus (genul Ixodes) - capusa - are forma globuloasa, masoara pâna la 4mm, are culoare brun-neagra si seamana cu bobul de ricin, se hraneste pe animale si om. Poate transmite boli ca: febra patata a Muntilor Stâncosi, tifosul Sao Paolo, febra Colorado, etc.
 • Ripicephalus sanguineus (genul Ripicephalus), asemanatoare cu Ixodes ricinus, dar gazda preferata este câinele (capusa câinelui). Transmite febra botunoasa, ultima epidemie în România fiind în Bucuresti în 1957.
 • Dermacentor andersoni (genul Dermacentor), parazita pe bovine, cabaline, diferite mamifere si om. Transmite tuleremia si febra Q.
 • Acarienii pradatori sunt utilizati uneori si în combaterea biologica a unor insecte daunatoare (ex. Phytoseiulus persimilis, împotriva paianjenului rosu al legumelor). Acarienii de apa (hidracarieni) pot parazita în stare larvara animalele acvatice.

  Inapoi la insemnarea sursa   Acarieni 
  Home

   

                           © 2009~2085 OSCII-Lab      Home    Popescu-Colibasi         Free counters!

  click spre "negustori"