cp_Psihologie: personalitatea femeilor si stereotipuri asociate


 

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-brandbehavior 

Sa presupunem ca suntem într-un mic teatru, unde este jucata o piesa pantomima de catre doua persoane. Actorii poarta masti si costume, care le fac complet de nerecunoscut de catre audienta. Diferentele intre cei doi actori sunt acelea ca unul este oarecum mai scund si se misca cu gratie,Cealalt este mai inalt si mai viguros, ocupind mai mult spatiu pe scena. La un moment dat, cei doi actori se aseaza pe o banca si interactioneaza. Cel mai inalt se aseaza primul, ocupa mai mult de jumatate din banca, în timp ce actorul mai scund încearca sa gaseasca spatiu pentru a sta jos. Al doilea încearca sa initieze comunicarea prin semne, fara a vorbi bineinteles, fiind vorba de pantomima, insa cel mai inalt intrerupe de fiecare data.

Ca spectatori, putem presupune ca acesti doi actori au personalitati diferite, sau deja sa banuim ca diferentele pot fi atribuite de alti factori decât diferentele individuale? Actorii ar putea avea virste diferite, nationalitati diferite, dar cel mai probabil vom presupune ca cele doua personaje au sexe diferite. De ce se intimpla asta?

Indiciile distinctive sunt mentionate ipotetic, au intr-adevar inaltimi diferite, difera in miscare, au stiluri de interactiune diferite. Diferentele vizuale sau auditive (cum ar fi vocile sau stilul de vorbire) nu au fost atribuite. Cu toate acestea, majoritatea spectatorilor ar concluziona ca personajul inalt este barbat, iar cel scund este femeie, indiferent de diferentele de personalitate Acest lucru se datoreaza faptului ca asteptarile noastre sunt ca oamenii vor actiona în conformitate cu stereotipurile legate de sexe, precum acelea ca femeile vor fi mai respectuoase, barbatii mai expansivi, mai agresivi, etc. Astfel de presupuneri si asocieri fac parte din stilul nostru de viata zilnic. Acest exemplu demonstreaza modul in care interpretam realitatile sociale.

Care sunt asteptarile generale cu care se confrunta barbatii si femeile?

Cercetatorii contemporani din domeniul psihologiei sunt de acord cu concluzia ca nu exista dovezi stiintifice privind diferentele de sex legate de modul general de functionare intelectuala. Totusi, cercetarile recente focusate asupra eventualelor diferente intre sexe privind abilitatile cognitive demonstreaza faptul ca unele domenii sunt mai potrivite barbatilor, iar altele femeilor. In urma cu 30-40 de ani, dovezile cercetarilor psihologice sugerau ca barbatii erau superiori femeilor in discipline precum matematica, in timp ce femeile erau superioare barbatilor in aptitudinile verbale. De atunci au fost efectuate multe cercetari in aceasta directie, iar tendinta actuala este ca aceste diferente intre sexe tind sa se diminueze foarte mult.

Creierul masculin se bucura de avantajele unei cantitati mai mari de lichid cefalorahidian si de celule nervoase lungi (axoni) care ii ajuta sa se orienteze mai bine in spatiu. Desi creierul difera ca structura, in termeni de capacitati intelectuale este identic cu cel feminin.

Ce tip de motivatie au angajatii de sex feminin si cei de sex masculin? In mai mare masura femeile doresc sa fie tratate cu respect si sa aiba munca de supervizare, decat barbatii. In acelasi timp, barbatii au o motivatie ce tine de beneficii si venituri, respectiv de provocari si oportunitati de avansare.

Exista trei categorii majore de variabile care influenteaza bazele personalitatii consumatorilor, si dezvoltarea psihologica: variabilele de socializare, contextul social, si nu in ultimul rand factorii genetici si biologici.

Printre asteptarile generale cu care se confrunta barbatii si femeile, la nivelul personalitatii, in diferite contexte sociale se numara: dominarea, agresiunea, respectul, competenta, orgoliul, sensibilitatea, estetica, s.a. Caracteristicile diferite atribuite barbatilor si femeilor sunt descrise in conformitate cu stereotipurile de gen: barbatii se percep ca fiind mai dominanti, autonomi, agresivi si activi, in timp ce femeile se percep ca fiind afective, sensibile, emotionale si respectuoase.

Sa vorbim si despre alte diferente: femeile sunt mai putin dispuse la autoironie decat sunt barbatii. Femeile tin foarte mult la ceea ce inseamna increderea in sine, de unde si dificultatea unora dintre ele de a se amuza pe socoteala lor. Cu toate astea, este posibil ca femeile sa se amuze de exemplu atunci cand fac glume pe seama barbatilor. Totodata, femeile si barbatii au tendinta de a se comporta divers in situatii conflictuale: in timp ce barbatii raspund mai rational, raspunsul femeilor este mai emotional.

Totusi, cit de importanta este diferenta dintre sexe, atunci cind vorbim de personalitate?

Este asa o mare diferenta intre psihologia femeilor fata de cea a barbatilor? Evident, diferenta exista. Genul feminin sau masculin se manifesta diferit in personalitatea umana, de aceea adresarea in comunicare si publicitate trebuie realizata in mod diferit. Genul feminin sau masculin influenteaza modul în care se dezvolta creierul nostru, iar sexul este unul dintre factorii determinanti in privinta experientelor psihosociale pe care le avem. Femeile sunt mai sensibile la mesajele emotionale, legate de familie, dezvoltare personala, in timp ce barbatii raspund pozitiv la mesajele legate de sex, sport sau exercitarea puterii.

Comportamentul de zi cu zi este influentat de stereotipuri, iar dovada este data de diferite teste psihologice care demonstreaza faptul ca intelectul nostru este marcat de grupurile din care facem parte, de "clasificarile" in care suntem inclusi. Fetele studente la o facultate din California s-au comportat mai bine la un test, atunci cand acesta nu a fost etichetat drept o "evaluare a capacitatii persoanelor de sex feminin la matematica", decat atunci cand a fost.

Exista de asemenea concluziile unor studii neuropsihologice care confirma faptul ca hormonii sexuali influenteaza structura creierului uman. Femeile au cu cca. 11% mai multi neuroni decât barbatii, avand celule ale creierului mai multe în regiunea centrului emotiei, memoriei, si a abilitatilor verbale. Barbatii au de exemplu mai dezvoltate regiunile creierului asociate cu agresivitatea si sexul. Aceste informatii coroborate cu diferite cercetari de piata pot releva marketing insight-uri valoroase. La nivel biologic barbatii produc mai mult testosteron decat femeile si, in consecinta, si apetitul lor sexual este altul. Este o chestiune care tine de perpetuarea speciei. La barbati dorinta este un act mecanic, le femei sentimentul respectiv conteaza mult mai mult. Creierul feminin este mai bogat in neuroni, oferind acestora o mai buna aptitudine de asociere si combinare a informatiilor diverse. Iar cele doua emisfere se mobilizeaza atunci cand femeile comunica. Femeile au o mai buna memorie emotionala, dar si o mai mare inclinatie de retraire a amintirilor.

Inapoi la insemnarea sursa   Re: ce cauta femeia in politica 

Home

 

                         © 2009~2085 OSCII-Lab      Home    Popescu-Colibasi         Free counters!

click spre "negustori"