SUNTEM CEEA CE CITIM.

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-gandul.info 

Oamenii încearca sa semene cu personajele fictive din romanele lor preferate

Cititorii care se identifica cu anumite personaje fictive din romanele lor preferate ajung sa adopte în mod inconstient comportamentul acestora, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, informeaza dailymail.co.uk.

Cercetatorii de la Ohio State University sustin ca pasionatii de lectura au tendinta de a adopta, în mod inconstient, gândurile, sentimentele, credintele si reactiile personajelor fictive de care se simt apropiati.

"Atunci când te pierzi în universul unui personaj fictiv, în timp ce citesti un roman, ai putea sa sfârsesti prin a-ti modifica propriile gânduri si comportamentul pentru a se potrivi cu cele ale personajului", afirma autorii acestui studiu, publicat în Journal of Personality and Social Psychology.

Cercetatorii americani au realizat sase tipuri diferite de teste pe aproximativ 500 de voluntari.

Studiul a evidentiat faptul ca romanele scrise la persoana I pot modifica temporar felul în care cititorii percep lumea, pe ei însisi si pe celelalte grupuri sociale.

Într-unul dintre teste, potrivit cercetatorilor americani, cititorii care s-au identificat cu un personaj fictiv care a depasit multe obstacole pentru a putea sa voteze erau ei însisi mult mai dispusi sa voteze, în cadrul unor alegeri reale, câteva zile mai târziu, în comparatie cu persoanele care au citit alte romane.

Ei au constatat, de asemenea, ca este deosebit de important momentul în care cititorului îi sunt dezvaluite caracteristicile personajului la care se raporteaza. "Revelarea timpurie a apartenentei personajului la un anumit grup social pare sa accentueze diferentele dintre cititori si acel personaj, iar cititorii par a fi mai putin dispusi sa se identifice cu acel personaj", afirma autorii studiului.

Astfel, un test realizat pe un esantion de 70 de barbati heterosexuali, care au citit un roman despre un barbat gay fara studii finalizate, a avut rezultate diferite, în functie de momentul în care a fost dezvaluita orientarea sexuala ale personajului.

Daca cititorii aflau mai târziu (în ultima parte a romanului) ca personajul era homosexual, ei erau mai dispusi sa adopte atitudini favorabile fata de homosexuali, în comparatie cu voluntarii care au citit romane în care orientarea sexuala a personajului era dezvaluita în prima parte a lecturii sau romane în care personajul era heterosexual.

Totodata, daca cititorii aflau mai târziu ca personajul era homosexual, ei erau mai putin predispusi sa adopte stereotipuri despre homosexuali - fiind mai putin dispusi sa considere ca acel personaj era efeminat si emotiv.

Autorii studiului considera ca si mediul în care este facuta lectura unui roman joaca un rol major. Astfel, voluntarii care au citit într-o camera ai carei pereti erau acoperiti cu oglinzi au fost mai putin afectati de acest fenomen.

Autorii studiului spun ca vizionarea unui film, prin comparatie cu lectura unei carti, nu îi face pe spectatori sa nu se angajeze altfel, ei ramânând simpli spectatori, limitându-le abilitatea de a se imagina pe sine în pielea personajelor.

Acest fenomen ar putea avea implicatii puternice si chiar de durata. Daca oamenii pot fi facuti sa se identifice cu anumite personaje în acest fel, fenomenul descris mai sus ar putea sa le largeasca orizonturile si sa îi faca sa se raporteze la grupuri sociale la care, altfel, n-ar fi putut sa se raporteze.

Inapoi la insemnarea sursa   Banii 
Home
                                  © 2009~2085 OSCII-Lab      Home    Popescu-Colibasi         Free counters!

click spre "negustori"