614_cp Cum a ajuns bucatar Florin Dumitrescu


 

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa gandul.info 


Juratul de la MasterChef, care are 24 de ani, si-a început cariera în bucatarie în urma cu 10 ani, dupa ce a vazut la un post italienesc de televiziune cum un bucatar, într-o tinuta alba impecabila, a gatit în 30 de minute un preparat spectaculos.

„Ma bateau bucatarii de nu stiam de mine”

Florin Dumitrescu povesteste cum a ajuns sa ia deciza vietii lui la 14 ani. „Eu am refuzat sa raspund  la întrebarea Ce vrei sa te faci când vei fi mare atunci când aveam 7 ani. Eu nu am avut raspuns pentru ea, toti colegii mei de clasa au avut. Fiecare a vrut sa se faca avocat, politist, bataus, doctor, vânator de recompense. Eu, când m-a ridicat învatatoarea, i-am spus ca nu stiu si ea a crezut ca am o problema. La fel si taica-meu”, spune juratul. Sapte ani mai târziu, i-a zis tatalui sau ca vrea sa se angajeze pentru a face rost de bani sa plece la mare. Asa a ajuns sa lucreze în bucataria unui restaurant frantuzesc. Si a renuntat la polo, sport pe care l-a practicat vreme de 7 ani, iesind în doua rânduri cel mai bun portar din tara.

„Nu m-am angajat legal, dar stateam 17 ore pe zi acolo. Parintii mei nu erau neaparat de acord, dar m-au lasat în pace, pentru ca stiau ca asta e ceea ce vreau sa fac. Trebuia sa fac curat în toata bucataria, trebuia sa asigur legumele pentru tot restaurantul, eu tineam toate garniturile si, în afara de asta, gafam, pentru ca eram copil, si ma bateau bucatarii de nu stiam de mine. Si am tras. Noroc cu patisera, aveam o cofetareasa foarte buna. Si plângeam de multe ori, pentru ca ma terminau chestiile astea, plângeam pe umarul ei pentru ca avea copii de vârsta mea. Si ea îmi zicea: Daca fiu-meu ar trebui sa se angajeze în bucatarie si sa treaca prin ce treci tu, nu l-as mai lasa”, îsi aminteste Florin Dumitrescu. Între timp, a uitat si de ce s-a angajat si nu a mai ajuns ani buni la mare. A ajuns însa sa lucreze, de-a lungul carierei lui,  în 26 de restaurante din România si din Italia, iar acum este chef la restaurantul Escargot.

În Italia s-a dus în 2007 pentru a fi respectat ca bucatar, lucru care nu se întâmpla pe atunci în România. „În Italia am fost respectat pentru meseria mea. La un moment dat am ajuns sef de restaurant si, pâna sa ajung la serviciu, trebuia sa-mi beau cafeaua în cel putin 6 cafenele din oras, toata lumea ma invita”. Însa în ciuda acestor momente senine, viata de bucatar nu-i deloc usoara. „Lucram în Italia într-un restaurant unde faceam singur 800 de portii de paste: 400 pe prânz, 400 pe cina. Am plecat de acolo si am ajuns într-un hotel unde doar eu si seful bucatar faceam mese pentru 250 de persoane. Totul tine de matematica si planificare”, povesteste bucatarul, care, în ciuda tuturor bunatatilor pe care le prepara, nu este deloc rasfatat din punct de vedere culinar.

„Cât timp stai în bucatarie, mirosurile te pacalesc, iar stomacul începe sa macine, ca si când ar mânca. Acesta este si motivul pentru care multi bucatari sufera de gastrita sau de ulcer. Noaptea, când pleci de la restaurant, ti se face foame si atunci trebuie sa manânci neaparat, un pui la rotisor, sa zicem. Cei care au familii, au mereu câte ceva în frigider. Pe vremea când traiam singur, în ziua mea libera, eu ma duceam la piata si îmi cumparam iaurturi, oua, ciocolata, migdale. Lucruri care nu se strica, strict pentru supravietuire”, povesteste Florin Dumitrescu.

În timpul serviciului pentru un eveniment, cum a fost nunta lui Edi si a Silviei Stancu, bucataria se transforma în militarie, iar cheful într-un fel de comandant de osti. „Este o adrenalina foarte misto, deja sunt dependent de ea. Nu fumezi, nu bei, nu manânci, nu faci absolut nimic de la 6 pâna la 2 noaptea, cum au facut concurentii. Este epuizant, dar la sfârsit ai o satisfactie, ai cea mai mare satisfactie posibila”, spune Florin Dumitrescu.

Felul în care s-a purtat în bucatarie, la nunta lui Edi Stancu nu a fost un rol, cum nu e nimic din ceea ce face în timpul emisiunii. „În bucatarie sunt nonstop cum m-ati vazut la Howard Johnoson. Eu sunt altfel pentru ca eu fiind mai tânar, toata lumea se asteapta la mine sa gresesc foarte tare. Clientii, angajatii, patronii îti submineaza autoritatea din cauza vârstei pe care o ai. Si, în momentul în care te trezesti singur împotriva tuturor, trebuie sa fii sigur ca nimic nu se întâmpla gresit. Iar când cineva greseste, are tendinta sa îsi ascunda greselile. Si nu îti permiti sa lasi asa ceva sa treaca”, explica bucatarul.

I se pare firesc sa-i puna la încercare pe concurentii care se bat pentru un premiu de 50.000 de euro si titlul de MasterChef. „În bucatarie lucrezi nonstop sub stres, sub presiunea timpului, sub stresul ca persoanei de la masa nu o sa îi placa. Acolo nu ai o ora sa gatesti un preparat. Într-o ora trebuie sa pregatesti 3-4 mese cel putin. Titlul asta de MasterChef mi se pare foarte important. Cel care îl câstiga o sa aiba România la picioare”, crede juratul.

În opinia lui, toti concurentii MasterChef care au trecut de preselectii si au intrat în bucatarie ar putea sa-i înlocuiasca pe foarte multi dintre bucatarii din restaurantele din România. Dintre concurenti, i-a placut foarte mult Doru Serban, care a gatit niste delicioase scoici St. Jaques, dar a fost eliminat la proba oului, si Sidia Sissoko.  „Are baza de bucatarie frantuzesca, pentru ca el vine din Guinea Franceza. La proba de bucatarie franceza a facut un preparat genial. Noi am crezut ca o sa plece acasa când l-am vazut cum gateste. Era foarte panicat si avea doar chestia aia la cuptor, din care nu se vedea nimic. Se vedea doar arsura de deasupra si am zis: Asta vrea sa plece acasa. Cu toate acestea, nu a putut sa se bata nici cu Izaura, nici cu Mimi, nici cu Andreea, care au avut preparate foarte bune”, spune Florin Dumitrescu.

Bucatarul a ajuns la MasterChef în urma unui casting si îl cunostea vag doar pe unul dintre colegii sai din juriu, Catalin Scarlatescu, cunoscut în lumea bucatarilor sub numele de Tataie. „Trebuia sa vina chef într-un restaurant în care lucram eu si tin minte ca de la el am învatat sa fac pastele mai bune. Tataie face cele mai bune paste din România. Ei bine, eu l-am întrecut, pentru ca eu îmi fac singur si pastele”, spune Florin Dumitrescu în gluma.

Cei trei jurati s-au împrietenit din primul moment. „Dupa ce am aflat ca suntem în juriu, am iesit la o cafea, am vorbit, am povestit. Eu nu am vorbit niciodata cu ei despre bucatarie, dar niciodata. Vorbim de lucruri în general. În mod normal, în momentul în care închizi trei bucatari într-o camera, ies scântei. Noi nu am permis sa existe chestia asta, pentru ca noi nu am vorbit niciodata despre mâncare”, explica juratul.

Florin Dumitrescu spune ca cel mai greu lucru pe care l-a gatit vreodata a fost o placinta de carne, inspirata dintr-o reteta de-a lui Radu Anton Roman. „Mi-a luat trei saptamâni sa o fac, sa pot sa încep sa o vând si îmi ia undeva la 30 de ore sa o gatesc. Dar este reteta mea si vând peste 30 de portii pe zi. Mi-as deschide o placintarie numai pentru asta”, spune juratul, care a gatit de-a lungul timpului pentru Nicolas Cage, Francis Ford Coppola, Wesley Snipes si Jean Claude Van Damme.

Pentru Nicolas Cage a gatit atunci când a venit în România, sa filmeze pentru Ghost Rider. „Când gatesti pentru cineva cunoscut, e o presiune ciudata din partea celorlalti care îti spun ca totul trebuie sa iasa perfect”, povesteste Florin Dumitrescu. În opinia lui, principalul atu al unui bucatar bun este încrederea clientilor. „Asa cum actorii au public, noi avem încrederea clientilor. Nu trebuie sa-l stii neaparat pe bucatar, dar daca te interseaza poti sa afli cine este. De multe ori, ma duceam eu la clienti sa îi întreb daca le-a placut: si nu pentru ca eram eu interesat de laude, ci pentru ca eram interesat de pareri”, arata Florin Dumitrescu, adaugând ca în ultimii doi ani prestigiul meseriei de bucatar a început sa creasca si în România.
 

Inapoi la insemnarea sursa   MasterChef 
Home

 

                                  © 2009~2085 OSCII-Lab      Home    Popescu-Colibasi         Free counters!

click spre "negustori"