Copii proveniti din parinti subnutriti sunt predispusi la obezitate


 


    Am mai spus si repet sunt articole care le consider utile si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez si la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult Valoare Adaugata) Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa acestui articol este  aici 


Ambii parinti pot transmite copiilor o predispozitie la obezitate daca au fost īnfometati īn timpul conceptiei

Faptul ca mediul īn care traieste o femeie īnsarcinata afecteaza permanent fiziologia fatului este binecunoscut. De exemplu, īn rāndul copiilor nascuti de femeile olandeze care au fost īnsarcinate īn timpul "Iernii foametei" din 1944 se īnregistreaza o rata a obezitatii, diabetului si a bolilor cardiovasculare mult mai mare decāt īn rāndul celor nascuti cu un an sau doi mai devreme. Observatii similare īn timpul altor perioade de foamete, cāt si studii efectuate pe soareci, arata ca aceasta predispozitie la obezitate este o consecinta accidentala a unei adaptari evolutionare la lipsa hranei.

Copiii mamelor flamānde, anticipānd lipsa de hrana īn viata pe care o īncep, īsi ajusteaza metabolismul pentru a pastra cāt mai multe calorii. Daca viata nu este pe cāt de grea se anunta, rezulta o tendinta de īngrasare, cu toate consecintele negative care deriva din acest lucru.

O parte din aceasta adaptare este o reactie a embrionului la alimentatia pe care o primeste prin placenta. Īn anumite cazuri, īnsa, chiar si ovulul nefertilizat este afectat. ADN-ul sau este reprogramat, iar schimbarea se mentine si dupa diviziunea celulelor, astfel ca poate fi transmisa si generatiilor viitoare. Acelasi proces poate afecta si sperma potentialilor tati care au fost īnfometati īn perioada conceptiei.

Pentru a verifica aceasta ipoteza, un grup de cercetatori de la Universitatea din Massachusetts au efectuat un studiu pe soareci masculi. Pentru a simula īnfometarea, jumatate dintre rozatoarele studiate au fost supuse unei diete ce continea 11% proteine, un procent scazut pentru rozatoare. Cealalta jumatate a avut parte de o dieta normala, īn care proteinele constituiau 20% din totalul hranei. Dupa o perioada de 9-12 saptamāni, fiecarui mascul i s-a oferit acces pentru cāteva zile la o femela, pentru a-i permite īnmultirea. Apoi, masculii au fost separati de femele, pentru a limita influenta pe care ar fi putut-o avea asupra progeniturii.

Dupa nastere, soriceilor li s-a permis sa traiasca alaturi de mame pāna la vārsta de 3 saptamāni, dupa care au fost ucisi, iar ficatul lor a fost prelevat pentru a studia activitatea genelor implicate īn metabolism. Dr. Oliver Rando si echipa sa au descoperit 445 de gene a caror expresie indica o dependenta puternica de dieta parintelui mascul.

Genele asociate cu sinteza de grasime si cu cea de colesterol erau mult mai active īn progeniturile tatilor cu o dieta cu un procent scazut de proteine, īn comparatie cu genele progeniturilor tatilor cu o dieta normala. Aceste gene ar fi permis soarecilor cu tati īnfometati sa stocheze ca grasime caloriile surplus mult mai usor decāt soarecii cu tati bine hraniti.

Desi procesul prin care acest lucru se petrece nu este īnca īn totalitate explicat, este aproape cert ca si tatii, alaturi de mame, pot transmite beneficiile experientelor lor printr-o modificare subtila a genelor.

Sursa: The Economist

Inapoi la insemnarea sursa   Returnil 

Home
free counters

    E-mail            © 2009-2085 ASCII-Lob       Home    Popescu-Colibasi  

click spre "negustori"