cp_Damian Draghici: „Nu pot sa-mi ascult propria muzica“


 

    Sunt articole care exemplifica ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa 

Autor: Andreea Marinescu | 


Artistul, care a anuntat recent ca se lasa de muzica, marturiseste ca tot ce a cladit a fost numai din ambitie si nu din pasiune pentru cāntec. Chiar īn ziua īn care a īmplinit 41 de ani, Draghici a īncheiat un capitol din viata lui: a īnchis usa meseriei care l-a consacrat pe marile scene ale lumii. Nu stie īncotro se va īndrepta, dar e īncrezator ca īi va fi bine pe noul drum.

„Adevarul": Cum a venit hotarārea de a nu mai face muzica?

Damian Draghici: Declicul a fost pe 31 martie, īn ziua īn care am īmplinit 41 de ani. Īnainte mai reflectasem asupra acestui gānd, dar atunci mi-am dat seama de un lucru foarte important: eu am facut muzica doar din ambitie. Unii ar spune ca e un lucru bun, pentru ca ambitia satisface o nevoie si anume dorinta de a progresa. Dar daca ai un cerc cu mai multe parti egale, sa zicem: credinta, familie, cariera, bani, spiritualitate, iar toate sunt dominate numai de ambitie, atunci nu mai exista un echilibru. Eu mi-am dat seama ca tot ce facusem īn muzica, o facusem doar pentru a dovedi. Totul a īnceput la 12 ani, cānd am avut un incident care m-a determinat sa ma ambitionez si sa studiez.

Ce s-a īntāmplat atunci?

Īntr-o zi, īn timpul unui concert, baietii s-au oprit si m-au lasat sa cānt eu de unul singur. Iar eu cāntam tāmpenii. Cānd cāntam cu ei nu se observau greselile mele. Ei, lucrul asta m-a facut sa ma simt atāt de rusinat, īncāt mi s-a activat, la o vārsta foarte mica, acest eu, aceasta ambitie. Si asta a fost scānteia. Mie mi s-a pus instrumentul īn māna si mi s-a zis ori cānti ori ajungi la puscarie.

Dar de ce existau doar variantele astea?

Nu erau numai astea, dar presupun ca era o modalitate prin care mama voia sa ma motiveze sa studiez ca sa nu ajung rau. Asa fusese si ea educata si asa a stiut sa ma īnvete si pe mine. Pe de alta parte, mi-am dat seama ca prin ambitie pot sa fac si eu ceva īn viata. Īnsa ambitia e mult mai buna pentru sport, pentru afaceri, dar nu pentru muzica. Īn muzica ai nevoie de pasiune.

Deci muzica ta nu a avut pasiune niciodata?

Nu stiu daca a avut pasiune sau nu. N-as vrea sa reneg tot ce am facut, dar nici un mincinos n-as putea sa fiu. De cāte ori eram pe scena īmi placea muzica mea, dar eu niciodata n-am putut sa-mi ascult muzica la CD. Niciodata. Pentru ca nu ma atingea si nu-mi placea. Nu pot sa ma ascult pe mine. Dar pe scena, ce mi-a placut cel mai mult īn viata mea a fost Damian&Brothers.

Īncotro?

Stii ce e culmea? Īntotdeauna cānd nu am stiut īncotro, mi-a fost mai bine decāt cānd am stiut. Si acum nu stiu īncotro. De-a lungul anilor, am crezut foarte mult timp ca eu sunt īn control. Si acum mi-am dat seama ca e bine sa las lucrurile īn māna lui Dumnezeu. Eu cred ca Dumnezeu are planuri mai bune pentru noi decāt avem noi pentru noi.

Crezi īn destin?

Da, cred īn destin si-l astept īn fiecare dimineata cānd ma trezesc. Īntotdeauna oamenilor din jurul meu li s-a parut ca sunt foarte visator, si fostelor sotii si prietenilor. Dar eu cred ca lucrurile se īntāmpla daca trebuie sa se īntāmple. Bineīnteles ca nici nu-i bine sa astepti sa-ti pice din cer. Cred ca cel mai important este sa crezi tu īn tine, sa crezi īn Dumnezeu si sa ai inima deschisa. Si sa-i multumesti īn fiecare zi lui Dumnezeu, nu sa te rogi, da-mi, Doamne, aia si aia. Nu mai fac asta, am facut-o multi ani.

Daca tot ce ai facut pāna acum din ambitie si ai ajuns atāt de sus, unde crezi ca ai fi ajuns daca ai fi facut ceva din pasiune?

Tocmai la asta m-am gāndit...daca am facut muzica din ambitie si a iesit atāt de bine, tu-ti dai seama daca gasesc acel lucru pe care chiar īl iubesc, cāt de bine o sa iasa? O sa-l fac mult mai bine pentru ca o sa ma concentrez 100% pe acel lucru. De multe ori uitam de ambitie cānd ma implicam īntr-un proiect, dar undeva dedesubt, de fapt ambitia era cea care ma īmpingea īnainte si nu dragostea. Presupun ca as fi fost un foarte bun sportiv.

Ti se pare ca tot ce ai facut pāna acum poate fi considerat o minciuna?

Da, īntr-un fel da. Dar era o minciuna care devenea realitate. Pe zi ce trecea īmi puneam ceva īn cap si reuseam sa fac sa se īntāmple acel ceva. Cānd am avut concertul īn 2006, īn Romānia, era primul meu spectacol si nu credeam ca o sa vina lumea. Dar cu cāteva saptamāni īnainte īncepusem sa-mi imaginez cum o sa fie la concert. Īnchideam ochii si vedeam lume multa si ma vedeam si pe mine īn mijlocul lor. Cānd am iesit pe scena am ramas cu gura cascata. Era arhiplin.

Deci a existat si pasiune, ai si trait anumite momente īn care ai vibrat pur si simplu...

Da, dar acum eu īti arat si cealalta latura: voiam sa am 10.000 de oameni la Arenele Romane din pasiune sau sa fiu primul romān care a reusit sa adune atātia oameni la un spectacol? Īti zic eu, a doua varianta. Dar am pus pasiune ca sa creez ambitia aia. E foarte ciudat pentru ca e o combinatie īntre doua lucruri.

Te-ai gāndit ca poate nu vei gasi acest lucru pe care īl cauti si pe care sa-l faci din pasiune?

E mai bine sa nu gasesc acel lucru pe care sa-l fac din pasiune si sa fiu īn cautare, decāt sa fac un lucru pe care nu-l fac din pasiune.

Cānd erai mic si te īntrebau la scoala ce vrei sa fii cānd o sa fii mare, care era raspunsul?

Nu s-a īntāmplat asa ceva. Asta o vezi doar īn filmele americane. Īn cazul meu, se stia ca trebuie sa preiau afacerea familiei. Dar afacerea familiei, īnsemna o saracie, īnseamna fa-te muzicant ca sa nu mori de foame. Eu tocmai de-aia m-am lasat de muzica pentru ca vreau sa fac ceea ce vreau, cu cine vreau si cānd vreau.

Ce relatii ai cu familia ta acum?

Foarte bune. Si de ce sunt bine cu ei? Pentru ca m-am lasat de muzica si am īnteles ca valorile astea sunt mai importante decāt muzica. Īnainte nu ma interesa de ei. Acum petrecem timp īmpreuna, īmi iau nepotelele si le scot la film, ne plimbam. Īnainte nu faceam asta pentru ca nu aveam timp, pentru ca eram obsedat de ambitia mea. Asta a fost o problema si īn cazul casniciilor mele. N-am avut timp sa acord atentie niciunei partenere cu care am fost. Cred ca le-a fost greu sa fie lānga mine, pentru ca trebuia sa-si dedice viata ambitiei mele. Dar pe de alta parte, niciodata nu le-am cerut asta.

De ce n-au mers casniciile tale?

Cu prima sotie n-a existat niciun fel de compatibilitate, m-am īnsurat cu ea pentru ca aveam nevoie de acte, ca sa stau īn Grecia. Si cu restul tot la fel, n-a existat potrivirea. De multe ori eu voiam sa merg sa vad nu stiu ce muzeu, iar ele voiau sa stea numai īn Chanel. Eu nu spun ca nu e ok sa faci shopping, si eu sunt obsedat de shopping, dar una e sa-ti placa sa te īmbraci bine, iar alta e sa-ti placa sa cumperi o carte.

Ce a īnsemnat pentru tine Damian&Brothers?

Proiectul asta mi-a schimbat viata. Nu m-am asteptat la nimic de la Damian&Brothers, iar acelasi lucru mi se īntāmpla si acum. Īncotro?  Nici acum nu ma astept la nimic. Iar īnainte de a veni īn Romānia aveam tot timpul asteptari, dar dupa Damian&Brothers nu m-am asteptat la nimic si a iesit ce stiti si voi.

Ai vreun regret?

Aia care spun ca n-au niciun regret mint. Bineīnteles ca am, dar n-am stat sa fac o lista a lor. Regretele sunt momentele īn care ai fost conditionat sa faci un lucru pe care nu ai vrut sa-l faci. Daca am facut compromisuri, īnseamna ca au fost si regrete. Daca ar fi sa spun care ar fi cel mai mare, n-am cum, pentru ca au fost destule compromisuri.

„Īn America chiar poti sa te simti singur"

Cariera artistica te-a īmpiedicat sa-ti construiesti o viata personala?

Īntr-un fel da. Lucrurile care īnainte mi se parea ciudate, lucruri legate de familie, de copii, acum mi se par foarte importante si normale. Īnainte cānd un coleg īmi spunea ca pleaca de la repetitie pentru ca īncepe copilul scoala, ma uitam la el ca la un nebun si ma gāndeam ca repetitia aia era cea mai importanta. Acum am īnteles ce īnseamna. Eu n-am petrecut prea mult timp cu fata mea din Grecia, Niculina, cānd era mica, dar fac acest lucru cu nepotelele mele.

Cu Niculina cum te īntelegi?

Bine, dar parca mi-e mai usor sa fiu pe lānga un copil la 8-9 ani decāt pe lānga ea, care are 18. Eu sunt foarte copilaros, īmi place sa ma joc, sa fac numai prostii, iar ei nu-i place de mine ca nu sunt serios. Cānd mergem pe undeva i se pare ca o fac de rusine. Iar daca īncerc sa ma linistesc devin prea serios si nici asa nu e bine.

Cum era copilul Damian?

Dupa cum se spune la mine īn familie, cel mai rau copil care a existat vreodata. Numai rautati am facut, n-aveam niciun astāmpar. Ma urcam pe pereti, aruncam cu farfurii, o secunda nu stateam. Iar la scoala vorbeam īncontinuu, nu-i lasam pe profesori sa vorbeasca.

La ultimul tau concert, ai venit cu un slogan: „I'm Gipsy, I'm Proud". Ai avut momente īn care ti-a fost teama sa spui ca esti tigan?

Da, pāna la 27 de ani, n-am recunoscut. Prima oara, am spus-o īn America, la o petrecere. Si asa am reusit sa agat niste fete. De la gluma aia a plecat totul. Iar a doua zi am spus-o si la scoala si mi-am dat seama ca īn loc sa-mi fie rusine de treaba asta, era ceva cu care sa ma māndresc. Asta este si ideea campaniei mele, „I'm Gipsy, I'm Proud", prin care intentionez sa schimb perceptia oamenilor despre tigani. Eu vreau s-o fac pentru urmatorii zece ani, apoi cineva o va prelua si o va face pentru īnca 20 de ani si asa putem schimba perceptia urmatoarelor generatii. Intentionez sa iau oameni de succes din mai multe tari, si nu neaparat artisti, pentru ca ei au tot aparut, oameni de afaceri, doctori, arhitecti, actori, care sa recunoasca si sa spuna ca sunt tigani si ca sunt māndri.

Cum ai descrie lumea artistica īn care te-ai īnvārtit atātia ani?

Nu e niciun fel de glamour, asa pare din afara. Adevarul este ca oriunde mergi ai o masa rezervata la orice ora, nu trebuie sa stai la coada ori intri īn magazine si poti sa cumperi ce vrei, pentru ca īti permiti. Pentru un om normal ceea ce faci tu e ca un vis, dar tu seara, pentru ca ai cāntat si te-ai epuizat, ai nevoie de 20 de prajituri, o sticla de Whiskey si doua grame de nu stiu ce ca sa te simti īmplinit.

Tu ai trecut printr-o astfel de perioada...

Bineīnteles, si o recunosc. Atunci cānd īti doresti mai mult decāt īti trebuie, ai nevoie de lucrurile astea, atunci cānd esti fericit cu cāt ai, n-ai nevoie de lucrurile astea. Ai nevoie de māncare multa, dulciuri, droguri, atunci cānd īncerci sa umpli un gol.

Te mai īntorci īn America?

Da, īn vacanta, da. Din orice punct de vedere, America e mult mai tare decāt Romānia, īnsa acolo relatiile interumane sunt zero. Īn America chiar poti sa te simti singur. Ca sa mut īn State, mi-ar placea sa am destui bani ca sa pot sa-mi cumpar o casa īn Malibu si sa iau cu mine acolo toata echipa, adica vreo 40 de insi ai mei. Dar altfel, nu. Pāna sa vin īn tara īn 2006, credeam ca America e cel mai bun lucru care mi s-a putut īntāmpla. Dar dupa experienta Damian&Brothers s-a schimbat totul.

OBIECTUL ADEVARULUI

“ The Prophet "

Este una dintre primele mele carti, pe care am primit-o cadou de la un prieten īn 1997. Cānd am ajuns īn America mi-am dat seama ca oamenii din jurul meu vorbeau despre lucruri pe care eu nu le stiam si nu puteam sa port o discutie cu ei. Si atunci prietenul asta mi-a spus ca trebuie sa citesc, sa umplu de cunostinte sticla goala. Si asa am facut.

Calitate: CURAJOS

"Cred ca am curajul sa o iau de la capat, sa ma caut, atāta timp cāt Dumnezeu īmi da sanatate."

Defect: PERFECTIONIST

"Cred ca cel mai mare defect este ambitia. Sunt perfectionist, cred ca nu fac nimic bine. Dar vreau sa rezolv lucrul  asta. "


S-a nascut pe 31 martie, 1970 la Bucuresti
La 15 ani cānta si īnregistra cu Orchestra Radio.
Īn 1996 a intrat la Berklee College of Music din Boston.
Īn 2004 a fost īn turneu cu James Brown, Joe Cocker, Shaggy si Gypsy Kings.
Īn 2006, s-a īntors din America pentru proiectul Damian & Brothers, care s-a desfsurat pe parcursul a patru ani.
De-a lungul carierei sale a īnregistrat 17 albume.
IQ = 172 si intra īn faimosul club al "inteligentilor" planetei (Mensa)
Īn urma cu cāteva saptamāni, a anuntat ca renunta la muzica si ca ramāne īn Romānia.


si un comentariu care "rezuma" foarte bine problema

accesind linkul   457 Damian Draghici ajungeti inapoi la insemnarea sursa

accesind acest  link ajungeti in pagina home a blog-ului

 


    E-mail            © 2009-2085 OSCII-Lab       Home    Popescu-Colibasi  
free counters
click spre "negustori"