Sunt articole care exemplifica ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa acestui articol este aici
Pâna în prezent, nicio autoritate de la noi ori de aiurea n-a îndraznit sa declare faptul ca marea majoritate a detergentilor sunt toxici, din cauza marilor interese de afaceri din domeniu. Substantele chimice folosite în procesul tehnologic atenteaza grav atât asupra mediului cât si a sanatatii populatiei, afectându-i în special pe cei mici.
Din pacate, consumatorii nu stiu ori cunosc vag efectele extraordinar de nocive ale detergentilor, având prea putine informatii despre produsele de curatare de acest gen mai prietenoase cu mediul si sanatatea oamenilor. La ora actuala, circa un milion de pacienti sufera de astm în tara noastra, detergentii fiind printre factorii generatori ai acestei afectiuni. De asemenea, un copil din cinci sufera de diferite forme de astm, iar 20% dintre copii se confrunta cu dermatite sau alte afectiuni ale pielii.
Copiii sunt cei mai afectati
Potrivit specialistilor, dintre care îl mentionam pe prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Române de Pneumologie, cea mai mare pondere a bolnavilor de astm bronsic se înregistreaza în rândul copiilor cu vârsta cuprinsa între 7 si 8 ani. Totodata, persoanele cu pielea sensibila - cu predilectie copiii în primii ani de viata - risca degradarea straturilor superficiale ale epidermului din cauza contactului cu substantele chimice, din care sunt fabricati detergentii. Ei intra în contact cu acesti agenti extrem de toxici fie prin mediul înconjurator, fie prin contactul cu particulele de detergent ramase în textura articolelor de îmbracaminte si lenjerie. Acest lucru este posibil, pe de o parte, datorita agresivitatii substantelor aflate în compozitia produselor de spalat, iar pe de alta economiei de apa de clatire folosita de masinile de spalat automate. Daca la spalat se mai adauga si diverse balsamuri ori parfumuri, pentru conferirea unui miros cât mai placut rufelor, pericolele devin si mai mari.
Atentat la sanatate si mediu
Detergentii folositi în România sunt extrem de puternici, iar populatia nu este înca pregatita sa faca fata substantelor din compozitie. Iar cu cât un produs este mai ieftin, cu atât este mai agresiv pentru sanatate si mediul înconjurator. Potrivit Mihaelei Dumitrescu, Business Concept Manager la Sensiblu "în compozitia detergentilor actuali sunt introduse numeroase substante precum LAS (liniar alchibenzen sulfonat), înalbitori optici, parfumuri, naftati etc., deseori incriminate în declansarea unor manifestari alergice sau iritative. Persoanele care sufera de o afectiune cutanata inflamatorie (dermatita atopica, eczeme, psoriazis, neorodermita) vor suferi exacerbarea afectiunilor deja existente.
Si astmul bronsic poate fi declansat sau întretinut de astfel de substante ramase în îmbracaminte si în lenjeria de pat", ne-a mai declarat Mihaela Dumitrescu. Pentru prevenire unor astfel de afectiuni, Sensiblu a creat produse alternative pentru spalarea rufelor nou-nascutilor si copiilor de vârste fragede, care nu contin o serie de substante agresive. Alti detergenti bio au fost creati de compania belgiana Ecover, Sodasan - Germania sau Solinter - Spania.
Substante extrem de periculoase
În compozitia celor mai periculosi detergenti, carora multe vedete le fac reclama cu zâmbetul pâna la urechi, se regasesc:
- LAS, ce poate cauza iritatii ale pielii la contactul prelungit;
- înalbitori optici (fluorescenti) care nu albesc rufele, ci doar le confera perceptia de alb si stralucirea, datorate convertirii razelor ultraviolete în lumina. Aceste substante doar înseala ochiul, fara a aduce modificari benefice în compozitia detergentilor. Ba dimpotriva, dauneaza mediului înconjurator, prin deversarea la canalizare sau scurgerea în pânza freatica;
- parfumuri, naftati si alte asemenea - tot substante incriminate în declansarea unor manifestari alergice sau iritative.
Asociatia americana "National Poison Prevention Week" a atras atentia, în mai multe rânduri, asupra otravurilor folosite în gospodarii. Otravuri cu actiune lenta - de la produsele pentru igiena personala, pâna la cele utilizate la bucatarie ori pentru spalarea rufelor -, care "ucid ambii parinti si milioane de copii". Pentru ca substantele chimice folosite sunt absorbite de organismul uman, prin caile respiratorii si prin piele, afectiuni precum cele endocrine, toxicitatea hepatica, tulburari ale sistemului nervos, Alzheimer, osteoporoza si chiar cancerul devin inerente.
În noiembrie 2009, Parlamentul European s-a aplecat asupra dermatozelor profesionale, prof. dr. John Swen Malte de la Universitatea Osnabruck, Germania, lansând atentionarea ca Europa "pierde anual cinci miliarde de euro, deoarece pacientii respectiv nu pot merge la munca". {i ca dermatozele profesionale afecteaza în special tinerii, cu vârste cuprinse între 18 - 25 de ani. Este vorba în principal de femeile de serviciu, coafezele, frizerii, constructorii ori mecanicii, care sunt expusi excesiv detergentilor si produselor de coafat, cimentului si rasinilor sintetice. Dermatita de contact reprezinta circa 90% din tulburarile pielii dobândite la locul de munca. În nomenclatorul provizoriu de meserii ce prezinta risc la dermatoze, preponderent creat de detergenti, au fost identificate deja un numar de 120 de ocupatii.
Anul acesta, România s-a aliniat (alaturi de alte 23 de state europene) unei initiative de preventie a Academiei Europene de Dermato-Venerologie, intitulata "O piele sanatoasa la locul de munca". Campania s-a extins în America si Australia, devenind un important subiect de discutie si pe agenda Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Economii împotriva propriei existente
Daca în urma cu patru, cinci ani, doar 60% dintre români alegeau detergentii pe criteriul pretului cel mai scazut, în conditii de criza procentul acestora a depasit 80%. De asemenea, românii nu sunt foarte receptivi la nocivitatea detergentilor asupra organismului uman, darmite a mediului. Cu alte cuvinte, suntem mai interesati sa facem economii, decât sa ne protejam viata si mediul înconjurator. Expertii UE au concluzionat ca poluarea pusa pe seama fosfatilor este cauzata în proportie de 60% de detergentii de rufe, în proportie de 30% de cei folositi la spalarea vaselor, restul procentelor revenind industriei.
Dupa unele pareri, detergentii biodegradabili, mai prietenosi cu omul si natura sau chiar ecologici ar fi mai eficienti, deoarece sunt necesare cantitati mai reduse de substante chimice, iar rufele se clatesc mai bine cu aceeasi cantitate de apa. Dar asta nu îi impresioneaza pe consumatori, care prefera sa plateasca mai putin si mai des pentru un produs inferior, decât mai mult si mai rar, pentru unul superior. Bineînteles, tot din motive economice, consumul detergentilor biodegradabili în tara noastra se situeaza în jurul valorii de doar 10% din totalul vânzarilor.
inapoi la insemnarea sursa 437 buricul
accesind acest link ajungeti in pagina home a blog-ului