Sunt articole care exemplifica ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa acestui articol este aici
Inteligenta emotionala īti asigura succesul
31 iulie 2011, 07:08 |
Autor: Andrada Floria |
Poti avea capacitati logice, matematice si analogice extraordinare si totusi poate sa-ti fie greu sa te descurci īn activitatea personala si profesionala. Īn timp ce agerimea mintii este o calitate cu care cei norocosi au fost
īnzestrati de natura, capacitatea de a-ti gestiona eficient emotiile se
dobāndeste īn timp, cu exercitiu.
Īti poti da seama ca mai ai de lucru īn ceea ce priveste dezvoltarea inteligentei emotionale (EQ) īn urmatoarele situatii: daca atunci cānd īti propui sa faci un lucru, pui raul īn fata, daca ai un mod de a gāndi negativist, daca invoci lipsa de noroc atunci cānd ceva nu-ti iese si apoi renunti la obiectivul propus, daca nu reusesti sa te faci īnteles de catre ceilalti si daca ajungi sa te complaci īntr-o situatie neplacuta doar pentru a evita efortul pe care-l implica rezolvarea ei. Lista poate continua, fiindca sunt nenumarate situatiile īn care inteligenta emotionala ne garanteaza succesul.
Gāndirea negativa te saboteaza
Inteligenta emotionala poate fi definita drept capacitatea de a ne folosi emotiile pentru a lua cele mai bune decizii si pentru a le pune īn practica", dupa cum spune psihoterapeutul Daniel Bichis, trainer EQ, de la Competent Consulting. Multi dintre noi nu s-au nascut cu aceste abilitati. De fapt, timp de mai multe decenii, studiile oamenilor de stiinta au aratat ca foarte multe persoane cu un IQ uimitor, care ar fi trebuit sa aiba parte de succes profesional si personal, nu reuseau sa evolueze. Ceva lipsea din ecuatie, adica aceste persoane se descurcau surprinzator de prost īn viata. Practic, ele īsi autosaboteaza sansele de succes printr-o atitudine si printr-o gāndire nepotrivite, au concluzionat specialistii de-a lungul timpului. Psihologii ne ofera totusi o veste buna: ne putem dezvolta inteligenta emotionala prin exercitiu si īnvatānd din greseli.
La ce capitole trebuie sa lucrezi
Inteligenta emotionala, īn esenta, consta īn patru mari calitati: autocunoastere, autocontrol, integrare sociala si relationare eficienta. Mai precis, este vorba, īn aceeasi ordine, despre: abilitatea de a-ti recunoaste emotiile si de a sti modul īn care ele īti afecteaza gāndirea si comportamentul, iscusinta de a-ti controla impulsurile, de a-ti canaliza emotiile pozitive si de a le inhiba pe cele negative, īntelegerea emotiilor, nevoilor si grijilor celor din jur si adaptarea la conditiile sociale date si, nu īn ultimul rānd, capacitatea de a lega si de a dezvolta relatii, de a comunica eficient, de a-i inspira pe cei din jur, de a lucra īn echipa si de a media conflicte.
Conversatia nu este doar o arta
Īn primul rānd, pentru a-ti educa inteligenta emotionala trebuie sa-ti autoevaluezi si sa-ti modifici, daca este cazul, modul īn care comunici cu cei din jur. De fapt, trucul este ca, atunci cānd porti o conversatie, sa-i dedici atentia ta interlocutorului, nu sa te gāndesti la strategii de convingere īn timp ce acesta vorbeste cu tine. Latura interpersonala a inteligentei emotionale vizeaza capacitatea de a obtine sprijinul celor din jur fata de planurile si de obiectivele noastre. De aceea, este esentiala dezvoltarea abilitatilor de descifrare a semnalelor non-verbale ce transmit reactiile emotionale. Īn plus, empatia si capacitatea de gestionare a emotiilor altor persoane sunt calitati specifice persoanelor cu un EQ ridicat, astfel ca dezvoltarea lor contribuie la ridicarea nivelului de inteligenta emotionala", explica Daniel Bichis.
Cursurile īti pot fi de ajutor
Exista o diferenta majora īntre cursurile de informare, care explica natura si componentele inteligentei emotionale, si cursurile propriu-zise de dezvoltare a acesteia. Primele au o durata de 4-16 ore si sunt excelente pentru un prim contact cu domeniul, dar nu produc schimbari semnificative. Pentru cei interesati cu adevarat de dezvoltarea inteligentei emotionale exista programe specializate, formate din mai multe module derulate de-a lungul cātorva luni. Īn cadrul acestor programe, cum ar fi SmartEmotions, se exerseaza abilitatile specifice inteligentei emotionale intra- si interpersonale, iar efectele sunt evidentiate atāt prin schimbarea semnificativa a scorurilor testelor de evaluare a EQ, cāt si īn viata personala si profesionala a participantilor", explica trainerul Daniel Bichis.
Femeile, mai stapāne pe emotii decāt barbatii
Conform studiului Inteligenta emotionala la locul de munca", realizat de compania Competent Consulting īn anul 2007, romānii au un nivel de inteligenta emotionala (EQ) similar cu al americanilor. Īi depasim din acest punct de vedere pe locuitorii tarilor nordice, dar ne plasam sub nivelul italenilor sau al israelienilor. Barbatii stau ceva mai slab decāt femeile īn privinta capacitatii de a-si recunoaste si de a-si controla emotiile, īn schimb le depasesc īn privinta capacitatii de automotivare.
Testeaza-ti EQ-ul!
Noteaza de la 1 la 5 urmatoarele afirmatii, īn functie de cāt de mult ti se potrivesc īn viata de zi cu zi
Majoritate 1 sau 2 -Mai ai mult de lucru
Probabil ca esti una dintre acele persoane care au foarte multe idei, dar nu reusesc sa le puna aproape niciodata īn aplicare. Tot timpul te izbesti de obstacole dificil de depasit, iar daca nu ai parte de īncurajarile celor din jur, nici nu mai ai putere sa continui. Nu e cazul sa disperi! Pentru oamenii ca tine, specialistii īn psihoterapie si īn dezvoltare personala au creat cursuri si au scris carti care, trecute prin filtrul personal si interpretate cu inteligenta te pot ajuta sa evoluezi.
Majoritate 3 - Nici prea-prea, nici foarte-foarte
IQ-ul tau emotional este de nivel mediu. Adica, īn multe cazuri reusesti sa-ti recunosti si sa-ti dozezi emotiile si sa le identifici īn mod corect pe ale celorlalti. Dar factori dintre cei mai diversi, de la lipsa de timp la nivelul crescut de stres, īti afecteaza capacitatea de a reactiona corect īn anumite situatii. Prin urmare, desi ai unele calitati care ti-ar putea fi de ajutor īn obtinerea succesului personal si profesional, nu stii sa le exploatezi si trebuie sa mai exersezi.
Majoritate 4 sau 5 - Ai mari sanse de reusita
Poate fi vorba de noroc sau de mult exercitiu si documentare, cert este ca IQ-ul tau emotional este peste medie. Acest lucru te face un interlocutor iscusit īn orice discutie, fie ea si īn contradictoriu, si un om puternic, care estimeaza corect obstacolele ce-i apar īn cale, astfel īncāt orice-ti pui īn minte reusesti sa duci la īndeplinire. Asta nu īnseamna īnsa ca de-acum īnainte trebuie sa astepti, pur si simplu, sa vina succesul la tine. Pune-ti la lucru abilitatile emotionale dobāndite!