431 HARTA BANILOR


 

    Sunt articole pe care doresc sa le comentez si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa acestui articol este  aici 


HARTA BANILOR din România, pe judete. VEZI AICI cât primeste înapoi judetul tau din IMPOZITELE platite statului

de Victor ROTARIU

În 2010, statul a încasat, în total, din toate judetele din România si din Municipiul Bucuresti, taxe si impozite în valoare de 31,89 de miliarde de euro. Judetele au primit înapoi de la stat 8,216 miliarde de euro, sub forma cotelor si a sumelor defalcate din impozitul pe venit, a sumelor defalcate din taxa pe valoare adaugata si sub forma subventiilor, conform datelor Ministerului Finantelor Publice obtinute de gândul.

Din total, subventiile au fost de circa 1,23 de miliarde de euro, respectiv aproape 1% din PIB.

Per total raportul între banii pe care statul îi încaseaza, sub forma taxelor si a impozitelor, din fiecare judet si banii primiti înapoi de judete este de aproape 1 la 4, respectiv din fiecare patru euro încasati de stat într-un judet, unul se întoarce la autoritatile locale.

Din fiecare 100 de euro încasati de stat la nivel judetean, Vasluiul primeste 90 de euro înapoi

Acest raport difera însa foarte mult la nivel national. Daca în cazul Bucurestiului el este de aproape 26%, respectiv din fiecare 100 de euro încasati la bugetul central doar 26 de euro se întorc la bugetul local, în cazul Vasluiului acest procent este de 89,3%, conform calculelor gândul pe baza datelor Ministerului Finantelor Publice.

Practic, 90% din banii pe care statul îi încaseaza la nivelul judetului Vaslui se întorc la Consiliul Judetean si la autoritatile locale, ceea ce înseamna ca, strict la acest capitol, contributia acestui judet la bugetul central este mult mai mica, si ca raport, decât a altor judete. Astfel, din cei 155 de milioane de euro încasati de stat pe raza judetului Vaslui în 2010, 139 de milioane de euro au fost primite înapoi de autoritatile locale.

Harta judetelor dupa raportul între banii primiti de la stat si banii încasati de stat prin taxe si impozite

SURSA: calcule gândul pe baza datelor Ministerului Finantelor Publice.

Excedentul Capitalei este suficient pentru a acoperi bugetul CJ Vaslui timp de 28 de ani

La polul opus se afla, dupa cum era de asteptat, Capitala, care a contribuit la bugetul central cu 5,47 de miliarde de euro (taxele si impozitele centrale) si a primit înapoi doar 1,45 miliarde de euro. Diferenta de aproape patru miliarde de euro este suficienta pentru a asigura bugetul CJ Vaslui (daca ramâne la nivelul din 2010) timp de 28 de ani.

Contactat de gândul, Vasile Mihalachi, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, a explicat ca asta este situatia. "Ce sa facem? Suntem cel mai sarac judet din tara. Sunt foarte putine societati la noi în judet... noi..doar din încasarile noastre, atât taxe locale cât si cotele defalcate, nu ne putem asigura existenta", ne-a declarat el. Mihalachi a tinut sa sublinieze ca "Fara sprijinul statului nu avem cum sa traim, nu putem asigura buna functionare a institutiilor publice".

În mod evident, valoarea taxelor si impozitelor încasate la bugetul central din fiecare judet în parte, este direct proportionala cu populatia, cu numarul de angajati si cu marimea mediului de afaceri.

Dupa Capitala, în topul judetelor care primesc, procentual, cei mai putini bani înapoi de la stat, se afla Ilfov, cu 30%, Cluj, cu 37,4% si Timis, cu 37,7%.

Judetele mai "bogate": Este vorba despre principiul solidaritatii

Întrebat de daca i se pare normal ca unele Consilii Judetene sa primeasca, procentual, mai multi bani înapoi de la stat decât altele, presedintele CJ Cluj, Alin Tise, a raspuns diplomatic. "Este vorba despre principiul solidaritatii. Mi se pare normal ca statul sa sprijine suplimentar judetele care, din diverse motive, au probleme în acest sens. Este nevoie de o dezvoltare unitara a României, trebuie sa existe un echilibru... în final, nivelul de trai, se calculeaza per total", a declarat el pentru gândul.

Tise a subliniat însa, ca niciun CJ, oricare ar fi el, nu se poate descurca doar cu ce primeste de la stat.

"Nu mi se pare firesc doar sa stai cu mâna întinsa catre Bucuresti cerând sa primesti mai multi bani. Preocuparea noastra acum este, de exemplu, sa atragem cât mai multe fonduri europene. Avem proiecte de 400 de milioane de euro în acest moment", spune presedintele CJ Cluj. El a precizat ca din bugetul total de circa 100 de milioane de euro, circa 60% reprezinta cheltuieli legate de asistenta sociala si de institutiile locale.

Seful CJ Harghita spune ca nu mai e suparat ca unii primesc mai mult: "Important este ca banii sa ajunga la oameni"

Tot de solidaritate vorbeste si Borboly Csaba, presedintele Consiliului Judetean Harghita, recunoscut mai degraba pentru declaratiile în favoarea înfiintarii administrative a Tinutului Secuiesc.

"E bine sa ne bucuram si pentru altii. Când eram mai tânar si eram vice-presedinte la Consiliu, ma enervam. Acum însa am 37 de ani si îmi dau seama ca important este ca banii sa ajunga la oameni, indiferent din ce judet sunt", ne-a declarat el. Conform calculelor gândul, Harghita si Covasna primesc înapoi de la stat 59,5%, respectiv 60,5% din banii încasati de stat în aceste judete.

Întrebat cum comenteaza acest nivel, care dovedeste ca aceste judete nu sunt "subventionate integral", dupa cum au declarat unii politicieni, presedintele CJ Harghita a preferat un ton diplomatic. "E o dovada în plus ca zvonurile sau declaratiile politice privind statutul de judet subventionat sunt false. Economia noastra locala se bazeaza pe întreprinderi mici, pe microîntreprinderi si pe asociatii familiale. Ne bazam mult si pe fonduri europene. Am contractat deja proiecte de 100 de milioane de euro si avem alte proiecte în valoare de 200 de milioane de euro care asteapta sa primeasa unda verde", a explicat el.


de aici puteti ajunge inapoi la insemnarea "sursa"  "431 Solidaritate" 

accesind acest  link ajungeti in pagina home a blog-ului
free counters

 


    E-mail            © 2009-2085 ASCII-Lob       Home    Popescu-Colibasi  

click spre "negustori"