A se slabi cu onoarea militara!


 

    Am mai spus si repet sunt articole care ma afecteaza si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez si la mine pe site.Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult Valoare Adaugata) Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa acestui articol este  aici 


8799 VIZUALIZARI | COMENTARII  238

Am auzit pâna la saturatie în aceste zile la televizor discursuri despre onoarea militara. Parca niciodata distanta dintre un principiu si aplicarea sa în practica nu a fost atât de mare, pâna la a deveni gretoasa. Pentru ca gretoasa a fost parada de ofiteri care fornaiau despre onoare militara, si asta pentru a apara niste pensii pe care nu le merita. Pensiile luate ca procent din ultimul salariu, fara legatura cu vechimea, fara legatura cu contributia, sunt pensii nemeritate si punct. Este o dezonoare sa încasezi bani pe care nu i-ai muncit si punct.

Restul e gargara.

Ma uit în jurul meu, printre rude si vecini, si numar asa. Un fost medic veterinar la IAS pensionat anticipat - pensie 880 lei. O fosta profesoara de matematica - pensie 1.200 lei. O fosta lucratoare la CAP + sotie supravietuitoare - pensie 900 lei. Un fost maistru în constructii - pensie 1.100 lei. O fosta marochinareasa pensionata anticipat pentru boala - 600 de lei. Un fost sergent de politie - pensie 2.300 de lei. Un fost ofiter din SPP iesit la pensie pe la vreo 40 si ceva de ani, cu o plata compensatorie din care si-a tras o vila - nu stiu exact pensia, dar ceilalti vecini susotesc ca ar fi pe la 7.000 de lei. Cam asta am numarat la o privire rapida, probabil ca acest gen de exercitiu poate fi facut de fiecare dintre cititori. Si fiecare va descoperi acelasi model: statul român îsi rasplateste disproportionat fostii militari. De ce merita un ofiter o pensie de cinci-sase ori mai mare decât un profesor? As vrea sa aud un raspuns onest la aceasta întrebare, nu bla-bla-ul despre onoarea militara. Salariile ofiterilor au fost mereu mai mari decât ale profesorilor, dar nu cu acest ordin de marime. Fostii profesori, maistri, fostele marochinarese platesc pensiile militarilor. Este o onoare sa fii parazit? Tot ce încaseaza cineva peste proportia contributiei avute la sistemul de pensii este plata politica pentru parazitism. Faptul ca sunt fosti purtatori de uniforma ma lasa rece, ba chiar ma enerveaza suplimentar. Pentru ca onoarea militara ar trebui sa se dovedeasca prin apararea unor principii bune, nu pentru aparat privilegii.

Îmi pare rau, dar în aceste zile respectul meu pentru militarii români a scazut si mai mult, pentru ca oricum era destul de jos. Ani de zile pâna sa se desfiinteze stagiul militar diversi binevoitori îmi prezentau un mercurial al spagii: 300 de euro si ma alegeam cu platfus, 500 si capatam o boala cronica de plamâni care m-ar fi scutit definitiv de serviciul militar. Pâna la urma, am scapat de armata pentru ca am stat mult prin scoala, dar multi cunoscuti au scapat de ea dând astfel de spagi (cu exceptia unui prieten mai zelos care se plictisise de jobul sau si voia sa plece în armata, dar tocmai pe el nu îl chemau, asa ca omul a dat spaga ca... sa-l ia în armata). Aveam deci liste de preturi pentru spaguit ofiterii dar atunci nu am auzit nici un discurs despre onoarea militara. Si nu cred ca vreunul dintre ofiterii, care se vântura acum pe la televizor nu avea habar de asta. Mai onorabil m-am comportat eu, civil, care refuzam sa le dau spaga, decât ei. Cei câtiva generali trimisi mai ieri în judecata de catre DNA pentru trucarea examenelor faceau si ei parte dintr-o retea de coruptie. Acum spaga se da nu pentru a scapa de armata, ci pentru a fi trimis în Afganistan, unde diurna si platile speciale adauga foarte mult la salariul gradatilor. Cu alte cuvinte, retelele de ofiteri fac bani din spaga oricum ar fi. Exagerez? Generalizez în mod nedrept? Evident ca da. Dar, daca tot ni s-a bagat pe gât subiectul „onoare militara", nu ar trebui sa vorbim despre cum e sa faci bani din spagi si sa iesi la pensie la 45 de ani? Voi, ofiterii care nu ati luat spagi, stiati de fenomenul asta? Ati spus vreunul ceva? Unde v-a fost onoarea militara atunci?

Citesc pe Hotnews dialogul fostului general magistrat militar Ion Panaitescu cu cititorii. În mod logic si fara a se lasa deturnati de televiziuni, cititorii au sarit cu întrebari pertinente despre nesimtirea pensiilor. Ocazie cu care am aflat ca omul, care a parasit PNA în 2005 (deci a facut parte din echipa de muraturi anticoruptie condusa de Ion Amarie = 17.000 de lei pensie) are el însusi o pensie de 12.000 de lei. Întrebat daca i se pare moral, Panaitescu spune ca nu i se pare moral, dar este legal. Iata esenta „onoarei militare": este imoral, dar e dupa lege. O alta varianta a vorbei „Hotul neprins e negustor cinstit".

Ce-ar fi, dragi fosti militari, sa ne punem de acord ca moral si onorabil este sa aplicam universal principiul „pensie egala cu contributia"? Ce mândru as fi sa va vad ca sustineti acest principiu, oricum ati avut mereu salarii mai mari decât profesorii, pentru ca si comunistilor, si democratilor le-a fost frica de voi. O societate careia îi e frica de voi nu va respecta. Si daca tot va subventionam pensiile, sa stiti ca subventia asta vine la pachet cu un mare dispret si o greata nespusa fata de vorbaria despre onoarea militara. A se slabi!

Evident ca Înalta Curte a recunoscut ca dreptul la pensie mare si nesimtita este echivalent cu dreptul la proprietate ar fi fost de mirare ca magistratii care si-au arogat lor acest drept sa nu-l recunoasca pentru altii. Doar suntem o societate fragmentata în mari grupuri de interese organizate sa ia cu japca cât mai mult de la bugetul comun.

Undeva au dreptate totusi fostii ofiteri, si asta trebuie sa recunosc: problema adeverintelor. Si Înalta Curte spune pe drept cuvânt ca o hotarâre de Guvern nu poate obliga pe cineva sa vina cu adeverinte si sa faca o cerere pentru a i se taia din pensie. Ma întreb ce prost de prin Guvern a inventat asa ceva. Adica o institutie a statului trimite mii de oameni pe drumuri pentru a cere niste hârtii de la alte institutii ale statului. Din nou acelasi model de reglementare ca si la problema drepturilor de autor: nu cumva sa-si miste birocratii fundul de pe scaun, mai bine îi punem pe cetateni pe drumuri.

În final, as acorda un premiu special pentru prostie politica domnului Crin Antonescu. Lasa ca „pensie dupa contributie" ar trebui sa fie un principiu de baza al liberalismului, deci sa spui ca imediat ce va veni PNL la putere pensiile militare vor reveni la valoarea de dinainte e un exemplu de cum se împusca un liberal în picior desi nu îl întreaba nimeni de vorba. Dar Antonescu a comis si aceasta declaratie: „Decizia recalcularii pensiilor militarilor este cea mai mare umilinta la care armata a fost supusa în istoria sa". Serios? Din toata istoria Armatei Române? Vorbim de armata aia care a pierdut Bucurestiul în 1916? De armata aia care s-a retras din Ardealul de Nord si din Basarabia fara sa traga un foc? De armata careia îi incendiau legionarii soldatii în 1941? Nu zic ca a fost vina ofiterilor, dar de umilit sigur au fost umiliti. Si când te gândesti ca Antonescu e la baza profesor de istorie, bine ca s-a lasat de meserie.

235. comentariu de la un "parazit" ! 07:38 | 1 Februarie 2011 Dan POPESCU COLIBASIaccesind acest  link ajungeti in pagina home a blog-ului
free counters

 


    E-mail            © 2009-2085 ASCII-Lob       Home    Popescu-Colibasi  

click spre "negustori"