Am auzit pâna la saturatie în aceste zile la televizor discursuri despre onoarea militara. Parca niciodata distanta dintre un principiu si aplicarea sa în practica nu a fost atât de mare, pâna la a deveni gretoasa. Pentru ca gretoasa a fost parada de ofiteri care fornaiau despre onoare militara, si asta pentru a apara niste pensii pe care nu le merita. Pensiile luate ca procent din ultimul salariu, fara legatura cu vechimea, fara legatura cu contributia, sunt pensii nemeritate si punct. Este o dezonoare sa încasezi bani pe care nu i-ai muncit si punct.
Restul e gargara.
Ma uit în jurul meu, printre rude si vecini, si numar asa. Un fost medic veterinar la IAS pensionat anticipat - pensie 880 lei. O fosta profesoara de matematica - pensie 1.200 lei. O fosta lucratoare la CAP + sotie supravietuitoare - pensie 900 lei. Un fost maistru în constructii - pensie 1.100 lei. O fosta marochinareasa pensionata anticipat pentru boala - 600 de lei. Un fost sergent de politie - pensie 2.300 de lei. Un fost ofiter din SPP iesit la pensie pe la vreo 40 si ceva de ani, cu o plata compensatorie din care si-a tras o vila - nu stiu exact pensia, dar ceilalti vecini susotesc ca ar fi pe la 7.000 de lei. Cam asta am numarat la o privire rapida, probabil ca acest gen de exercitiu poate fi facut de fiecare dintre cititori. Si fiecare va descoperi acelasi model: statul român îsi rasplateste disproportionat fostii militari. De ce merita un ofiter o pensie de cinci-sase ori mai mare decât un profesor? As vrea sa aud un raspuns onest la aceasta întrebare, nu bla-bla-ul despre onoarea militara. Salariile ofiterilor au fost mereu mai mari decât ale profesorilor, dar nu cu acest ordin de marime. Fostii profesori, maistri, fostele marochinarese platesc pensiile militarilor. Este o onoare sa fii parazit? Tot ce încaseaza cineva peste proportia contributiei avute la sistemul de pensii este plata politica pentru parazitism. Faptul ca sunt fosti purtatori de uniforma ma lasa rece, ba chiar ma enerveaza suplimentar. Pentru ca onoarea militara ar trebui sa se dovedeasca prin apararea unor principii bune, nu pentru aparat privilegii.
Îmi pare rau, dar în aceste zile respectul meu pentru militarii români a scazut si mai mult, pentru ca oricum era destul de jos. Ani de zile pâna sa se desfiinteze stagiul militar diversi binevoitori îmi prezentau un mercurial al spagii: 300 de euro si ma alegeam cu platfus, 500 si capatam o boala cronica de plamâni care m-ar fi scutit definitiv de serviciul militar. Pâna la urma, am scapat de armata pentru ca am stat mult prin scoala, dar multi cunoscuti au scapat de ea dând astfel de spagi (cu exceptia unui prieten mai zelos care se plictisise de jobul sau si voia sa plece în armata, dar tocmai pe el nu îl chemau, asa ca omul a dat spaga ca... sa-l ia în armata). Aveam deci liste de preturi pentru spaguit ofiterii dar atunci nu am auzit nici un discurs despre onoarea militara. Si nu cred ca vreunul dintre ofiterii, care se vântura acum pe la televizor nu avea habar de asta. Mai onorabil m-am comportat eu, civil, care refuzam sa le dau spaga, decât ei. Cei câtiva generali trimisi mai ieri în judecata de catre DNA pentru trucarea examenelor faceau si ei parte dintr-o retea de coruptie. Acum spaga se da nu pentru a scapa de armata, ci pentru a fi trimis în Afganistan, unde diurna si platile speciale adauga foarte mult la salariul gradatilor. Cu alte cuvinte, retelele de ofiteri fac bani din spaga oricum ar fi. Exagerez? Generalizez în mod nedrept? Evident ca da. Dar, daca tot ni s-a bagat pe gât subiectul „onoare militara", nu ar trebui sa vorbim despre cum e sa faci bani din spagi si sa iesi la pensie la 45 de ani? Voi, ofiterii care nu ati luat spagi, stiati de fenomenul asta? Ati spus vreunul ceva? Unde v-a fost onoarea militara atunci?
Citesc pe Hotnews dialogul fostului general magistrat militar Ion Panaitescu cu cititorii. În mod logic si fara a se lasa deturnati de televiziuni, cititorii au sarit cu întrebari pertinente despre nesimtirea pensiilor. Ocazie cu care am aflat ca omul, care a parasit PNA în 2005 (deci a facut parte din echipa de muraturi anticoruptie condusa de Ion Amarie = 17.000 de lei pensie) are el însusi o pensie de 12.000 de lei. Întrebat daca i se pare moral, Panaitescu spune ca nu i se pare moral, dar este legal. Iata esenta „onoarei militare": este imoral, dar e dupa lege. O alta varianta a vorbei „Hotul neprins e negustor cinstit".
Ce-ar fi, dragi fosti militari, sa ne punem de acord ca moral si onorabil este sa aplicam universal principiul „pensie egala cu contributia"? Ce mândru as fi sa va vad ca sustineti acest principiu, oricum ati avut mereu salarii mai mari decât profesorii, pentru ca si comunistilor, si democratilor le-a fost frica de voi. O societate careia îi e frica de voi nu va respecta. Si daca tot va subventionam pensiile, sa stiti ca subventia asta vine la pachet cu un mare dispret si o greata nespusa fata de vorbaria despre onoarea militara. A se slabi!