Asigurarea obligatorie pentru locuinte nu este… asigurare


 


    Am mai spus si repet sunt articole care le consider utile si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez si la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult Valoare Adaugata) Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa acestui articol este  aici 



NR.78, LUNI 18 SEPTEMBRIE 2006

Asigurarea obligatorie pentru locuinte nu este… asigurare

Romania este singura tara europeana unde autoritatile vor sa introduca asigurarile obligatorii pentru locuinte impotriva catastrofelor naturale. Sistemul a mai fost introdus si in Turcia, cu sprijinul Bancii Mondiale, dar rezultatele au fost mai degraba dezamagitoare.
Dezbaterea proiectului de lege privind asigurarea obligatorie pentru locuinte a scos la iveala o situatie paradoxala: este aceasta asigurare intr-adevar o asigurare? Unii spun ca nu, pentru ca principiul de baza al asigurarilor se defineste ca un transfer de risc de la o persoana fizica sau juridica la o persoana juridica autorizata sa desfasoare o astfel de activitate. Or, in cazul acesta nu se mai poate vorbi de asigurare. Cel mult de o Casa de Ajutor Reciproc (CAR). Asta in conditiile in care tinem cont de definitia riscului: eveniment viitor, posibil, dar incert, avand drept consecinta o paguba.
De exemplu, in cazul locuintelor construite in zone inundabile sau al caselor „cu bulina“, nu se poate vorbi de risc, ci de o certitudine. Locuintele din zone inundabile vor fi sigur inundate daca vine apa, iar cele cu bulina vor cadea sigur la un cutremur catastrofal. De altfel, astfel de locuinte nici nu au fost asigurate pana acum, chiar daca proprietarul a solicitat expres acest lucru. Sau, daca au fost asigurate, primele de asigurare au fost uriase.
In noile conditii, proprietarii acestor locuinte vor fi despagubiti cu banii celor care si-au construit locuinte solide. Altfel spus, sistemul poate fi privit ca o forma de solidaritate sociala impusa de stat. Specialisti de pe piata asigurarilor au caracterizat noul sistem ca pe o forma de a face un „bine cu forta“ cetatenilor.
Practic, introducerea acestui sistem ne readuce in situatia din 1995, ultimul an in care asigurarea locuintelor a fost obligatorie. Dar pe vremea aceea cetatenii nici nu stiau ca au casele asigurate pentru ca primele erau incasate odata cu plata impozitelor locale. Dupa eliminarea obligativitatii, gradul de cuprindere in asigurare a coborat de la un nivel mediu de 90% la 6,2% din gospodariile din mediul urban si la numai 1,8% din gospodariile din mediul rural.

Proiect bun, dar cu lipsuri
Lansarea spre dezbatere publica a proiectului de lege a starnit deja numeroase controverse. Specialistii de pe piata asigurarilor sustin ca initiativa este buna, dar ordonanta are nevoie de o serie de corectii importante. Dupa cum se stie, pentru gestionarea sistemului va fi constituit Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor - PAID. Acesta este constituit ca societate pe actiuni care va gestiona fondul de risc destinat platii sumelor asigurate in sistem obligatoriu, in cazul producerii dezastrelor naturale, catre societatile abilitate sa incheie contractele de asigurare obligatorie a locuintelor, in vederea despagubirii proprietarilor de locuinte.
Asiguratorii au mai multe obiectii la actuala forma a proiectului de lege. De exemplu, exista riscul ca una dintre firmele participante sa dea faliment si nu este clar ce se va intampla cu pool-ul in acest caz. Apoi se pune problema celor care vor sa intre ulterior in aceasta combinatie. Va fi posibil dupa ce actionarii au fost stabiliti la infiintare?
Alti specialisti din domeniu afirma ca este necesara elaborarea unor norme metodologice prin care trebuie sa fie reglementate criteriile ce trebuie indeplinite pentru a subscrie in pool-ul de asigurare impotriva dezastrelor, conditiile cedarii in reasigurare, constituirea rezervelor pentru constatarea daunelor asigurate prin PAID etc.

Cozi pentru cei asigurati
Un sistem similar celui de dinainte de 1995 este prevazut si in noul proiect de lege. Concret, autoritatile locale vor identifica proprietarii si le vor trimite nota de plata, sub amenintarea unor sanctiuni pentru cei care nu platesc.
Sistemul ii dezavantajeaza pe cei care sunt asigurati, cum ar fi cazul persoanelor care si-au cumparat locuintele prin credit bancar, care vor trebui sa probeze cu acte ca sunt asigurati. Asa ca autoritatile le pregatesc noi cozi, timp pierdut pe la ghisee doar pentru a nu plati de doua ori asigurarea.
Potrivit proiectului, vor fi doua categorii de case asigurate: pentru cele din zidarie se va plati o prima anuala de 20 de euro pentru o suma asigurata de 20.000 de euro, pentru cele din paianta, chirpici sau alte materiale de acest tip suma asigurata va fi de maximum 10.000 de euro, iar prima anuala va fi de maximum 10 euro.
Potrivit estimarii specialistilor, suma care va fi colectata intr-un an va fi de aproximativ 130 de milioane de euro. Mai mult de jumatate din acesti bani vor fi folositi pentru prima care se va plati pentru reasigurare. „Noi suntem interesati sa cautam companii de reasigurare pe piata internationala pentru pool. Sarcina noastra ar fi sa gasim mai multe astfel de firme, pentru a oferi o solutie optima de reasigurare“, ne-a declarat Cristian Fugaciu, country manager al brokerului international de asigurare Marsh.

Argumente pro si contra
Sustinatorii proiectului spun ca acesta este benefic intrucat statul nu are obligatia sa despagubeasca victimele unor evenimente catastrofale. In plus, ar putea aparea situatii in care nici macar statul nu ar dispune de fonduri suficiente pentru a despagubi victimele. Este dat exemplul cutremurului din 1977, cand statul nu a dat victimelor decat 800.000 de dolari, desi pagubele au fost de aproximativ doua miliarde de dolari.
In alte state s-a gasit o solutie mult mai eficace pentru zonele afectate frecvent de un anumit tip de catastrofa. In California, de exemplu, cei care vor sa-si asigure locuinta impotriva cutremurelor se pot adresa unui pool de asigurare administrat privat, iar despagubiri primesc doar cei care au incheiat polite de asigurare. In Florida, asigurarile se fac impotriva uraganelor si furtunilor.
In Japonia, care este lovita frecvent de cutremure, nu exista un sistem de asigurare obligatoriu, iar primele de asigurare sunt mari, drept care mai putin de 5% din japonezi isi asigura locuintele. Tot printr-un pool administrat privat sunt asigurate si locuintele olandezilor, dar impotriva terorismului.
Inapoi la insemnarea sursa   Asigurarea obligatorie pentru locuinte 
accesind acest  link ajungeti in pagina home a blog-ului

 


    E-mail            © 2009-2085 ASCII-Lob       Home    Popescu-Colibasi  

click spre "negustori"