333 vecinul V


 


    un vecin cu minte de sofer si gindire la fel.


Domnule Veres!


Telefonul dumneavoastra din 11:36 AM 3/17/00 din care rezulta ca TREBUIE sa vin la dumneavoastra ca sa verific un calculator ma socheaza.Domnule Veres singurul lucru pe care TREBUIE dupa opinia mea sa-l fac este sa FAC CE VREAU ca o compensatie la cei 30 de ani in care am facut ce au vrut altii.

Se pare ca dumneavoastra sunteti bolnav cronic cu memoria din cauza ca in ultima noastra discutie dupa verificarea calculatorului vecinului am spus clar ca nu mai vreau sa va repar nimic considerind ca am platit cu virf si indesat obligatile fata de dumneavoasta.

Cind am primit telefonul dumneavoastra am spus ca sunt ocupat insa asta nu a fost suficient ca sa pricepeti ati insistat mai departe. Adevarul ca eram foarte ocupat ca sa-mi curat mocheta ocupatie care nu-mi face nici un fel de placere dar trebuie s-o fac. Ce parere aveti daca va invitam sa-mi curatati mocheta ca o compensare la faptul ca "va servesc" uitindu-ma la un calculator. De fapt dumneavoastra nici nu ma puteti ajuta la operatii mai complexe insa sunt sigur ca ati fi fost scandalizat de nesimtirea mea.

Trebuie sa va explic mai detailat inplicatile actiunilor dumneavoastra din cauza ca singur nu puteti pricepe.

Intajutorarea intre vecini este un lucru firesc concretizat prin servicii reciproce.In situatia cind nu poti sa raspunzi la servicilie facute de cealanta parte este o treaba de bun simt sa nu mai apelezi la respectivul. Cind cealanta parte iti atrage atentia in mod repetat ca este cazul sa te opresti si tu iei asta sub forma de gluma consider ca deja este un caz de nesimtire.

Putina istorie:

La sfirsitul anului 1998 am considerat ca nu m-am achitat de servicile facute de dumneavoastra cu toate ca si acuma mai am o punga cu tot felul de piese de Dacia si un dispozitiv de taxare cu care nu am ce face. Concret am folosit bateria si asta din vina mea. Cu toate ca cunosc proverbul vulgar care spune "facerea de bine, futere de mama" la solicitarea unui vecin i-am inprumutat o baterie. Cum in perioada respectiva aveam doua una a mea si una de la dumneavoastra iar respectivul vrea sa porneasca un Mercedes am inprumutat bateria mea care stiam sigur ca este buna. Respectivul facind si el parte dintr-o specie de nesimtiti a terminat-o, normal uitind sa ma despagubeasca. Asa am ajuns sa folosesc bateria dumneavoastra.

Domnule am atras atentia in repetate rinduri ca eu stiu sa fac ceva care este platit cu 5 $/ora meserie care este foarte cautata in Brasov neexistind practic concurenta  ce nu se poate spune despre meseria de sofer de taxi. Faptul ca ma puneati sa ma ocup de tot felul de fleacuri nu inseamna ca imi scade pretul si ca sa pricepeti mai bine dau un exemplu mai simplu si mai pe intelesul dumneavoastra.

Presupunem ca eu va solicit sa ma ajutati sa-mi repar masina si asta numai dindu-mi scule la mina cind va cer. Treaba asta se tot repeta si eu consideram normal numai sa va multumesc din cauza ca efectiv va solicitam foarte putin sa faceti treba de ucenic. Cit ati avea mintea de redusa totusi era imposibil sa nu sezizati fapul ca va mincam din timpul dumneavoastra si daca in timpul respectiv ati fi stat cu curul pe scaunul soferului si ati fi facut birjareala ca taximetrist care din punct de vedere intelectual va solicita la fel ati fi cistigat mult mai mult. Sau alt exemplu daca aveti pretentia ca un chirurg sa va faca o injectie nu il platiti ca pe o sora medicala pe motiv ca face acelasi lucru.

In concluzie in anul 1999 v-am facut 13 interventii la tot felul de hirburi neacceptind sa primesc nimic in schimb daca nu pun la socoteala bautul unei cafele. In plus in aceiasi perioada m-ati solicitat de trei ori sa ma interesez de o oferta pentru calculator. Poate nici aici nu pricepeti insa asta din punctul meu de vedere nu a insemnat numai ca sa ma uit in ziarul la care si asa eram abonat. Ca sa rezov solicitarea a trebuit sa contactez citeva cunostinte care se ocupa in mod curent cu acest gen de afaceri ca sa aflu care sunt preturile. Pe urma a trebuit sa solicit mai multe liste cu oferte. Am consumat timp triind ofertele si citind tot felul de anunturi+impulsuri la RomTC+platit timp pe Internet+obligatii fata de cei care mi-au dat informatile initiale. Asta in timp ce dumneavoastra nu aveati nici un leu pus de o parte pentru aceasta investitie. Domnule daca nu ai ce face si vrei sa te afli in treaba poti forma numarul de la ora exacta dar pana si acolo trebuie sa platesti.

Despre interventia nr.14 la calculator ce sa spun, nu imi face nici o placere ca sa fac asta la oameni care din principiu nu inteleg cum mai poti sa ceri bani ca stai si clampani la o tastatura dupa ce ai mai fost tratat cu o cafea. Daca am nevoie de bani este suficent sa dau un telefon si vin modulele care trebuie sa le ansamblez. Pe urma patronul ma plateaste fara comentarii stiind din experienta ca poate sa-si puna sigiliul personal pe aparat din cauza ca este OK.

Dupa toate aceste interventii mai pierdeam timp ca sa ma calmez ca ma tot trezeam vorbind singur. Se pare ca inca mai sunteti influentat de conceptul comunist care spune ca societatea TREBUIE sa va ajute. Faptul ca eu nu am probleme cu banii trebuie sa se resfringa si asupra dumneavoastra si faptul ca eu pot sa repar ceva trebuie sa ma oblige sa repar si obiectele dumneavoastra. Ca sa nu mai spun ca vina de a avea geamurilor termopan, use metalica si incalzire separata trebuie se reflecte cel putin prin reparatii gratuite. Nu vreti si subventii?

Surprinzatoare reactia dumneavoastra ca v-ati considerat jignit cind am intrebat daca sunt sclav. Era corecta daca eu eram un dobitoc, muream de foame si dumneavoastra imi gaseati de lucru platindu-ma si triplu fata de tariful normal. Situatia inversa ar fi daca eu v-asi gasi niste comenzi care ar presupuna numai ca la niste ore rezonabile sa tineti masina parcata citeva ore in diverse locuri primind in schimb si tarif triplu fata de curse in afara orasului si la o asemenea solicitare dumneavoastra ati replica ca nu sunteti sclav. In acest caz eu m-asi considera jignit pe considerentele de mai sus.

In sfirsit sper ca v-ati suparat si nu mai imi faceti cinstea pentru mine de a apela la servicile mele.

Dan Colibasi
P.S.dupa 24 de ore mai recititi scrisoarea si daca nici atunci nu pricepeti dati scrisoarea ficei dumneavoastra ca sa va traduca.  
 
   
accesind acest  link ajungeti in pagina home a blog-ului

 


    E-mail            © 2009-2085 ASCII-Lob       Home    Popescu-Colibasi  

click spre "negustori"