328 Nicolae Nedef la 75 de ani


 


    Documentare pentru aceasta insemnare este si acest articol la care din pacate nu mai gasesc sursa originala pe inet.Am lipit in schimb in partea de jos inceputul articolui in forma initiala.




"Lui NICU NEDEF –
suflet de sidef
de platin, de aur – handbalist tezaur,
de care-i nevoe!
Ahoe!"

Tudor George

Pe 26 septembrie, antrenorul emerit Nicolae Nedef implineste 75 de ani. O varsta la fel de frumoasa, de impresionanta, precum tot ceea ce a realizat, de-a lungul vietii, aceasta veritabila personalitate a vietii sportive.

Nascut in Bucuresti, si-a cautat cu fervoare si responsabilitate drumul in sport. Inca de pe cand era elev la Colegiul «Principele Carol», a jucat baschet, fotbal, rugby, volei… pentru a se opri, benefic si definitiv, la handbalul care l-a afirmat, i-a adus consacrarea si, in cele din urma, o binemeritata faima.

In 1949, a devenit student la Institutul de Cultura Fizica si s-a legitimat, ca baschetbalist, la CCA, actuala Steaua. Doi ani mai tarziu, la terminarea armatei, ramane - ca angajat civil - la sectia de handbal, cu care a castigat mai multe campionate nationale, sub indrumarea prof. Ioan Kunst Ghermanescu.

Numele - si, mai ales, renumele sau - se leaga de o intreaga istorie, glorioasa, a handbalului romanesc. Trei titluri mondiale la fete (in 1956 – Germania si 1960 – in Olanda, ambele obtinute pe cand inca se juca in 11, si cel din 1962, obtinut chiar la Bucuresti), plus alte patru la baieti (1961 – Germania, 1964 – Cehoslovacia, 1970 – Franta si 1974 – RDG); doua Super-cupe ale Campionilor (competitie oficiala, in care se intreceau intre ele numai campioanele mondiale si olimpice); o medalie de argint la CM masculine din 1959 – Austria si 1967 – Suedia, plus alte 4 medalii olimpice (argint in 1976 – Montreal, bronz in 1972 – Munchen, 1980 – Moscova, 1984 – Los Angeles)… Toate aceste performante exceptionale au fost obtinute cu acelasi Nicolae Nedef pe banca tehnica, acolo unde a fost un minunat pedagog si prieten de nadejde pentru nume la fel de mari din istoria handbalului mondial, precum Constantin Popescu, Gabriel Zugravescu, Ioan Kunst-Ghermanescu, Oprea Vlase, Eugen Trofin, Radu Voina, Virgil Hnat, Ioan Moser, Gheorghe Gruia, Cristian Gatu, Cornel Penu, Stefan Birtalan, Gavril Kicsid.

Dupa iesirea oficiala la pensie si-a continuat activitatea, antrenand la Antibbes, in Franta si la Eisenach, Germania. Spirit viu si deopotriva generos, si-a pus in valoare vocatia educationala si ampla sa experienta profesionala, conferentiind, in calitate de lector al Federatiei Internationale de Handbal, la cursuri de perfectionare a antrenorilor in Japonia, Bulgaria, Olanda, Suedia, Elvetia, Iugoslavia, Tunisia, Franta, Spania etc. A facut parte din Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic Roman, din Biroul federal si din Colegiul Central de Antrenori al Federatiei Romane de Handbal.

Intr-un clasament “al celor mai mari antrenori din lume incoronati de succese” realizat de revista World Handball, nr. 2 /2002, Nicolae Nedef se afla pe primul loc, cu 5 titluri mondiale cucerite, devansandu-i pe rusii Igor Turcin si Vladimir Maximov (care au in palmares cate 4 titluri mondiale).

Cu seriozitatea, onestitatea, competenta si daruirea care il caracterizeaza, nu cunoaste si nu recunoaste odihna, continuand sa fie implicat in miscarea olimpica: este un consilier respectat si apreciat al al Presedintelui COR, si membru al Comisiei Tehnice Olimpice, ipostaze unde luciditatea si bonomia sa reprezinta repere de prim ordin in deciziile care se iau.

La ceas aniversar, Nicolae Nedef se bucura de pretuirea si simpatia tuturor celor care il omagiaza, urandu-i sanatate si putere de munca, o viata frumoasa si tot atat de folositoare sportului romanesc.

Departamentul de Presa al COR


mai jos se vede cum arata articolul original

sterge inainte de postare

accesind acest  link ajungeti in pagina home a blog-ului

 


    E-mail            © 2009-2085 ASCII-Lob       Home    Popescu-Colibasi  


click spre "negustori"