|
Am mai spus si repet sunt articole care imi plac foarte mult si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez si la mine pe site. Consider ca este o onoare pentru mine sa le reproduc si pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult Valoare Adaugata) Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa acestui articol este aici
Cu 7 titluri mondiale, profesorul Nicolae Nedef este socotit cel mai valoros antrenor de handbal din lume. Practicant al rugbyului pentru scurt timp, angajat acum la Comitetul Olimpic Roman, Nicu Nedef a acceptat sa vorbeasca despre tineretea sa sportiva, despre sansele jocului cu balonul oval de a reveni in programul Jocurilor Olimpice, precum si despre renta care urmeaza a fi acordata marilor campioni ai Romaniei
"Am facut mai mult sport la liceu decat la ANEFS"
RUGBY MAGAZIN: Te-am vazut la toate meciurile internationale de rugby desfasurate in Romania. Mi se pare ca ai si jucat putin rugby, mai ales ca ai invatat la un liceu…
NICOLAE NEDEF: …Unde a fost un Ghiuzelea, un Manolache, un Titi Ionescu…
RUGBY MAGAZIN: La un liceu unde directorul nu admitea inscrierea fara ca elevul sa fii facut si ceva sport. Domnul Titi Urbu se numea.
NICOLAE NEDEF: Am spus ca am facut mai mult sport la liceu decat la Institut (ANEFS, n.red.).
RUGBY MAGAZIN: Care este parerea ta despre rugby, in general, despre al nostru in mod special? Cum ii privesti pe rugbysti?
NICOLAE NEDEF: Rugbyul a fost un sport aparte. Al elitelor. Cum a fost si handbalul. Acum au aparut bataile, tiganiile. Adevarat, este un sport de contact. Trebuie sa ramana un sport viril, dar corect! Exista contacte mai tari intre rugbysti, pe teren. Inainte, jucatorii se respectau intre ei. Fiecare stia ca daca esti mitocan pe teren te calca ceilalti in picioare. Am trait aproape de nea Bebe Manoileanu. Cartea lui (Rugby de la A la Z, n.red) a prezentat exact spiritul jocului. Intre timp, am constatat ca sunt oameni care joaca rugby fara sa stie regulamentul. Cu putinele mele cunostinte despre rugby, am observat ca am pierdut destule meciuri pe greselile noastre. Pe vremuri mai mergea. Mie mi s-a intamplat sa fiu luat de pe margine si trimis pe teren. Am jucat rugby pentru Sportul Studenteasc cu Viforul Dacia. Eu nu stiam regulamentul. Fugeam dupa minge. Au marcat ai nostri trei puncte, am egalat eu printr-o prostie! Dupa aceea, am jucat cu Dan Niculescu. Am facut echipa cu Manolache, cu Titi Ionescu. Am simtit cum dintii imi sunt facuti zob. M-a prins Nicu Popescu la o semifinala de campionat scolar. Intr-un alt meci, Ginescu mi-a dat un placaj de-am ramas cu chilotii in mana.
Egali la slabiciuni
RUGBY MAGAZIN: Despre rugbystii nostri de azi ce crezi? Daca ar fi sa-i comparam cu handbalistii?
NICOLAE NEDEF: Acum, in materie de slabiciuni se apropie toate categoriile de sportivi de la noi. La rugby, de pilda, unii cred ca daca esti slaninos atunci esti bun de linia intai. Vad si eu la echipele alea adevarate ce inseamna fiara. Dublata de tehnicitate. Cate placaje ati mai vazut la noi? Ca ale lui Dobre? Ai nostri se agata de adversari, ii prind de dupa gat. Daca echipa noastra ar juca impotriva Noii Zeelande, Lomu ar duce-o taras, ar cara-o pe in spate. Din acest motiv l-am botezat Mielu pe Manolache. La Printul Carol, pe Dorobanti, unde este acum Policlinica Sahia, nu numai ca liceul era particular, dar oferea si conditii. Daca erai sportiv, nu mai plateai tu taxa. Cu Cornel Simionescu am jucat volei, baschet, rugby si fotbal. El facea si atletism.
RUGBY MAGAZIN: A fost o perioada a sportivilor polivalenti.
NICOLAE NEDEF: Iti permitea si modul de desfasurare al competitiilor, si cel de pregatire al echipelor. Acum, cand ai zece antrenamente de rugby pe saptamana nu poti sa mai faci si altceva. In general se spune ca stii cat mai multe despre cat mai putin. Marea noastra slabiciune este ca nu avem o miscare atletica. Si nu vorbesc despre atletism, ci despre o miscare in care sa fie cuprinsi oamenii.
RUGBY MAGAZIN: De ce nu se scriu decat foarte rar carti despre handbal sau rugby la noi?
NICOLAE NEDEF: Eu ar trebui sa-mi reprosez ca nu am facut acest lucru. Mie nu-mi vine sa scriu fiindca am senzatia ca niciodata nu spun destul. Eu nu pot scrie un articol la fel cum o face un ziarist de meserie. Are o idee si face un material. Cu o singura idee, fiind obligat sa scrie zi de zi. Cum face si Florin Calinescu emisiunea lui de fiecare seara, Chestiune zilei. Nu e usor. Fiecare aparitie a lui e legata de un moment al zilei respective. Uneori le mai umfla si el, alteori mai baga cate o mitocanie, insa este talentat. Chirila mi-a spus, acum cativa ani: Hai sa stam de vorba si scriu eu cartea! Mergem la o bere impreuna.
RUGBY MAGAZIN: Ultimele carti despre handbal le-a scris Dumitru Popescu-Colibasi, cel care a fost si international roman de rugby.
NICOLAE NEDEF: Nea Popescu-Colibasi a fost un romantic al sportului. Chiar si cand era antrenor nu se lua la harta cu mai stiu eu cine, asa cum se intampla astazi. Acum, antrenorii nostri au obsesia ca trebuie sa injuri. Sau ca trebuie sa dai picioare in fund la antrenament.
RUGBY MAGAZIN: La rugby, anul trecut, s-au tinut cursuri de formatori de jucatori. Dupa tine, ce ar trebui facut pentru atragerea copiilor spre sport?
NICOLAE NEDEF: Un alt lucru care lipseste la sporturi sunt animatorii. Lipsesc nea Diamandi la rugby, nea Tibi Sfercoci, nea Brabeanu, nea Dumitrescu de la Fabrica de paine. Lipsesc aceia care, fara stiinta, adunau oamenii in jurul lor si faceau echipe. Voi, la rugby, ati mai facut ceva. La noi nu mai exista mini-handbal. Ca sa nu mai spun ca in lume a inceput sa se joace beach-handball. Ar fi bine sa jucam si noi, pe litoral, la Constanta. Sa aiba oamenii si alte preocupari in vacanta.
Rugbyul e sport olimpic!
RUGBY MAGAZIN: Rugbyul a fost un sport olimpic. Se vorbeste despre reintroducerea sa in program.
NICOLAE NEDEF: Practic, nici un sport nu mai este olimpic. Toate sunt profesioniste. Teoretic, eu cred ca rugbyul este un sport olimpic, doar ca nu figureaza in program. Pe mine m-a surprins faptul ca Australia nu a reusit sa introduca rugbyul la Jocurile Olimpice de la Sydney. E sport national. si imi apar nu stiu ce alte discipline demonstrative. Baseball, golf si mai stiu eu ce. Personal, cred ca rugbyul va reveni curand in programul olimpic. Mai ales ca se joaca peste tot in lume.
Eu, la Comitetul Olimpic Roman, sunt responsabil cu sprijinirea sportivilor batrani. Si ma lupt acum sa conving sa se acorde un ajutor tuturor campionilor mondiali si continentali. Pe lista aceea pentru renta, eu am trecut locurile unu, doi si trei. Nu a ramas decat primul, de teama ca altfel lista nu va fi acceptata. A ramas numai campionul. Am cautat sa demonstrez ca si alte sporturi au fost olimpice. Si handbalul in unsprezece, si rugbyul.
RUGBY MAGAZIN: Ce varianta de rugby ar fi favorizata? Aceea in 7 sau cea in XV?
NICOLAE NEDEF: Cel jucat in 7 mi se pare o varianta complementara. Rugbyul este rugby atunci cand e jucat in XV. Nici cel in XIII, desi este profesionist, nu a izbutit sa aiba o raspandire foarte mare. Cupa Mondiala de anul trecut a reprezentat un principal argument pentru reprimirea rugbyului in programul olimpic.
FISA BIOGRAFICA
NICOLAE NEDEF
Nascut la Bucuresti, in 1928.
Ocupatia: Profesor de educatie fizica si sport
A jucat baschet si handbal la SK 44 si CCA (Steaua)
Este antrenorul de handbal cu cele mai multe titluri mondiale cucerite: 3 la feminin (1956 si 1960, la handbal in 11, si 1962, la handbal in 7) si 4 la masculin (1961, 1964, 1970 si 1974)
Echipele nationale pe care le-a pregatit au mai castigat: Supercupa Mondiala (1983 / masculin), 10 titluri mondiale universitare si 4 medalii olimpice.
NOTA REDACTIEI:
Acest material a aparut in numarul 2 (aprilie 2000) al revistei lunare RUGBY MAGAZIN.
Reproducerea integrala (sau a unor fragmente) a acestui grupaj se face numai cu acceptul scris al FEST (Fundatia pentru Formarea si Educarea prin Sport a Tinerilor).
am incercat sa-i contactez insa nu am putut asa ca folosesc dreptul la replica.
accesind acest link ajungeti in pagina home a blog-ului
|
|