268 Povestea DaMaiDeparte.ro


 


      Instinctiv eram convins ca in spatele lui  damaideparte.ro se afla un barbat dar acuma stiu ca este o femeie Corina Marin culmea si blonda care cu sensibilitate povesteste cum s-a nascut   " Povestea DaMaiDeparte.ro" . Pentru propria placere apelez la "copy/paste" ca sa o tin aproape.

Povestea DaMaiDeparte.ro

de Corina Marin

Am observat ca de cate ori ma aflu intr-un grup si vine vorba despre DaMaiDeparte.ro, o parte dintre cei prezenti isi dau imediat seama de unde vine numele lui, iar o alta parte intreaba: “De unde ti-a venit ideea?”

Asa ca m-am hotarat sa scriu cateva cuvinte despre acest lucru, pentru ca probabil o parte dintre cei care viziteaza acest site isi pun aceeasi intrebare. Ideea mi-a venit dupa ce am vazut filmul “Pay it Forward”, care a fost tradus in romaneste ca “Da mai departe”.

Este inspirat dintr-o poveste reala. Personajele principale sunt un baietel american, Trevor, si profesorul lui de Sociologie. La inceputul clasei a saptea, copiii primesc ca proiect pentru intreg anul sa isi imagineze un plan prin care pot face lumea in care traim un loc mai bun si sa-l puna in aplicare:
“-Acesta ora se numeste Sociologie. Adica voi si lumea. Da. Traiti in societate, si chiar daca nu vreti sa aveti de-a face cu ea… viata va va lovi direct in fata. Credeti-ma. Mai bine ar fi sa incepeti sa va ganditi la ceea ce inseamna lumea de afara pentru voi. Cum intelegeti voi lumea de afara? Haideti, putina participare la ora. Vreti sa iesiti doar din aceasta clasa? Sau din casa, de pe strada voastra? Este cineva dintre voi care vrea sa mearga mai departe de atat? Da?
-La Mall. E doar la doua mile de casa.
-Sa va intreb altceva. Cat de des va ganditi la lucruri care se intampla in afara orasului? Va uitati la stiri? Da? Nu? Bine, inca nu stim sa gandim global, dar de ce?
-Pentru ca avem 11 ani.
-E o remarca buna. Cum te numesti?
-Trevor.
-Poate ca Trevor are dreptate. Dar de ce sa ne gandim la lumea de afara? La urma urmei, ce asteapta lumea de la noi? La ce se asteapta? De la tine. Ce asteapta lumea de la tine?
-Nimic.
-Nimic. Sa stiti, baietilor si fetelor, ca el are dreptate. Nimic. Iata-va aici, nu aveti voie sa conduceti o masina, nu aveti voie sa votati, nici macar la baie nu puteti merge fara permisiunea mea. Sunteti blocati aici, in clasa a saptea. Dar asta nu va fi pentru totdeauna, pentru ca intr-o zi veti fi liberi. Dar ce se va intampla daca in ziua in care veti fi liberi veti constata ca nu sunteti pregatiti, va veti uita in jurul vostru si nu va va placea lumea pe care o veti vedea? Ce se va intampla daca lumea va fi o mare dezamagire?
-Am incurcat-o.
-Doar daca… Doar daca nu veti analiza lucrurile care nu va plac in legatura cu aceasta lume si nu le veti da un picior in fund. Nu le spuneti parintilor ca am folosit acest cuvant. Si puteti incepe astachiar astazi. Iata tema voastra. Veti primi un punct in plus. Tema e valabila pentru tot anul. Stati putin. Ce nu e in regula? Ce s-a intamplat? Da?
-Este asa de…
-De… Trebuie sa existe un cuvant cu care sa termini propozitia. S-o ajute cineva.
-Ciudat.
-Aiurea
-Ciudat. Aiurea.
-Greu.
-Neplacut.
-Neplacut. Greu. Dar posibil? Este posibil. Posibilitatea exista… unde? In fiecare dintre voi. Aici. Deci o puteti face. Ne puteti surprinde. Depinde doar de voi. Sau puteti sa stati de-o parte si sa o lasati sa se atrofieze. Atrofieze. Daca exista vreun cuvant pe care nu-l intelegeti, folositi dictionarul acesta. Cautati. Si acestea sunt dictionarele pe care le veti avea intotdeauna la voi, deoarece la ora mea, vom invata sa iubim cuvintele si sensul lor. Aveti intrebari? Da.
-Sa inteleg ca o sa ne picati daca nu schimbam lumea?
-Nu, n-as face asa ceva. Dar ati putea sa va alegeti cu o nota proasta.
-Ce faceti dumneavoastra ca sa schimbati lumea?
-Ei bine, Trevor, dorm bine noaptea, mananc bine la micul dejun, vin la timp la scoala, si apoi va pasez voua aceasta responsabilitate. Acum, va rog sa va scrieti numele in aceste carti, si…”

Cu toate ca profesorul auzise de-a lungul anilor tot felul de planuri ale elevilor, Trevor a venit cu o idee care l-a surpins:

“-Asta sunt eu. Si astia sunt alti trei oameni. Si eu ii voi ajuta, dar trebuie sa fie ceva deosebit, ceva ce ei nu pot face singuri. Si atunci, eu ii ajut si apoi, ei vor ajuta alti trei oameni. Asta inseamna noua oameni. Si mai ajut inca trei.
-Asta inseamna 27, deci… nu sunt prea grozav la matematica, dar numarul creste destul de repede.

-Gata, gata, gata. Vorbiti pe rand, va rog. Da?
-Cred ca e o idee buna.
-Shawn?
-E o prostie.
-Adam?
-Este un sistem cunoscut.
-Oamenii au distrus acest sistem.
-Si ce-i cu asta?
-Pentru ca si tu o faci.
-Trevor, clasa considera ca ai venit cu o idee utopica. Vom cauta imediat cuvantul in dictionar.
-Cum ar fi… o lume perfecta? Si?
-Si, cum de ti-a venit ideea asta?
-Pentru ca…
-Totul e o mare mizerie.
-A vorbit cu tine despre asta?
-Am discutat amandoi…”(Imi cer iertare daca traducerea nu este atat de buna pe cat ar fi de dorit.)

Miscarea initiata de Trevor a ajuns de pe o coasta a Americii pana la cealalta, si el a devenit cunoscut. Din pacate finalul filmului nu este unul fericit.

Pentru ca am primit multe lucruri importante de la oamenii deosebiti pe care am avut sansa sa-i intalnesc de-a lungul vietii, DaMaiDeparte.ro este felul meu de a incerca sa construiesc o lume mai buna. Pentru mine personal este o mare bucurie atunci cand cei care gasesc aici lucruri pe care le considera importante se gandesc sa le dea, la randul lor, mai departe.

     Tot ce este deasupra este scris de Corina Marin  

sterge inainte de postare
 iar eu ma inclin.

accesind acest  link ajungeti in pagina home a blog-ului

  Insemnari=268    lived days=23453  days D.P.=4439

 


   E-mail         © 2009 ASCII-Lob      Home   Popescu-Colibasi  


click spre "negustori"