254 suplimentar


 


      Google stie:sursa 1  ochii si computerul sursa 2 Ochi 

      La om, ochiul are forma unei sfere si este localizat in orbita oculara. În ciuda dimensiunii reduse, este un organ complex: percepe formele, miscarile, reliefurile, culorile si diferentele de luminozitate. Ochiul capteaza imaginile ca un aparat fotografic. De altfel, ambele functioneaza aproape in acelasi mod. Lumina patrunde prin partea din fata a ochiului printr-o membrana transparenta denumita cornee, înconjurata de o zona denumita albul ochiului sau sclerotica. În spatele corneei se gaseste irisul, un disc colorat (diferit la fiecare persoana) în culori precum verde, albastru, caprui sau roz. Între cornee si iris exista un lichid numit umoare apoasa. Irisul e perforat în centru de un orificiu de culoare neagra, denumit pupila. Pentru ca ochiul sa nu fie deteriorat, atunci când lumina este foarte puternica, pupila se contracta (se micsoreaza); din contra, când e întuneric, pupila se mareste. Lumina traverseaza în continuare cristalinul, care are functia de lentila biconvexa, apoi un alt lichid, corpul vitros sau umoarea sticloasa.

Formarea imaginii

      Mersul razelor de lumina pentru un obiect îndepartat si pentru unul apropiat. Forma cristalinului se modifica pentru a mentine imaginea pe retina. (Aceasta diagrama este simplificata si exagerata pentru claritate.) Pentru ca razele de lumina sa se poata focaliza, trebuie sa se refracte. Cantitatea de refractie depinde de distanta de la care este vazut obiectul. Un obiect situat la distanta necesita mai putina refractie decât unul situat în apropiere. Cea mai mare parte a procesului de refractie se desfasoara în cornee, la interfata cu aerul. Restul refractiei necesare, în raport cu distanta la care se afla obiectul, are loc în cristalin. La înaintarea în vârsta, omul pierde aceasta capacitate de a-si ajusta focalizarea, deficienta cunoscuta sub numele de prezbitism sau vedere obosita.

Axe

      Ochii vertebratelor si ai unei serii de moluste au doua axe importante: axa optica si axa vizuala:
* Axa optica reprezinta axa de simetrie a elementelor optice care participa la formarea imaginii pe retina. Zona de pe retina aflata la intersectia cu axa optica este locul unde aberatiile optice sunt minime, deci rezolutia imaginii proiectate este optima.
* Axa vizuala este determinata de centrul optic al sistemului de proiectie optica (cornee si cristalin) si de locul de pe retina care asigura cea mai buna definitie a imaginii (fovea centralis).  Ce iti spun ochii 

Privirea oficiala

      Privirea se indreapta cumva in partea superioara a fetei interlocutorului, in zona unui triunghi imaginar ale carui laturi pleaca din centru ochilor si se intalnesc sus, in mijlocul fruntii. Prin mentinerea privirii in aceasta zona pastram o atmosfera serioasa.

 boli de ochi 
Viciile de refractie

      Dintre defectele de refractie a luminii în interiorul globului ocular care duc la tulburari de vedere, cele mai frecvente si importante sunt miopia si hipermetropia. Ele sunt expicate pe scurt la capitolul despre orgnele de simt.

 Bruno Groening Învatatura lui Bruno Groening 
inapoi la  254 Recepta

accesind acest  link ajungeti in pagina home a blog-ului
Published 06 septembrie 2010

 


        pot fi contactat prin E-mail                      Home Popescu-Colibasi  


click spre "negustori"