240 oameni de stiinta


Predictii tehnologice ce nu s-au adeverit Oamenii de stiinta sunt si ei ... oameni. Nici domeniul acesta riguros al stiintei nu este lipsit de afirmatii ale unor somitati sau oameni cu pregatire solida în domeniu, care se dovedesc a fi ulterior false. Autor: Flavia Claudia Tîmpu sursa Predictii tehnologice 

01 „Nu exista nici un motiv pentru care cineva si-ar dori un computer acasa” spunea în 1977 Ken Olson, fondatorul Digital Equipment Corp., afacere cu computere si pe atunci principalul rival al PC-ului.
02 „Nu vom putea face niciodata un sistem de operare de 32 de biti” a prezis detinatorul Microsoft  Bill Gates  ... Cei avizati stiu ca deja sistemele de operare pe 64 de biti sunt comune.
03 „Cred ca exista o piata mondiala de desfacere pentru aproximativ 5 computere” afirma Thomas Watson în 1943 imediat dupa inventare primului computer.
04 „Calculatoarele viitorului vor cintari în jur de 1,5 tone” scria în 1949 revista „Popular Mechanics”. Probabil ca asa ar fi fost daca nu se inventau microcipurile si tranzistoarele.
05 „Masini de zbor, ce sunt mai grele, decit aerul nu vor exista niciodata.”. De acest lucru era lordul Kelvin,  presedintele Royal Society din Marea Britanie , în anul 1895.
06 „O racheta nu va putea niciodata sa paraseasca atmosfera pamintului” a fost scris în ziarul New York Times în anul 1936
07 „Sa foram dupa petrol? Vreti sa spuneti sa facem o gaura în pamint si sa dam poate peste petrol? Probabil sunteti nebun!” aceasta replica a primit-o Edwin Drake în 1859 cind a încercat sa îi convinga pe expertii în forari de aceasta idee.
08 „Nu avem nici cel mai mic indiciu ca energia nucleara va putea fi obtinuta. Asta ar însemna ca atomul ar putea fi spart la vointa umana”. Asa credea  Albert Einstein  în 1932.
09. „Sa te prostesti aiurea cu curentul alternativ nu duce nicaieri. Nimeni nu-l va folosi vreodata” -  Thomas Edison , Inventator, 1889
10 „Calul va fi folosit întotdeauna în timp ce automobilul este doar un moft trecator” credea în 1903 presedintele bancii Michigan Savings. Cel caruia i se adresa era nimeni altul decit Henry Ford, care era pe aceasta cale sfatuit sa nu-si riste banii în afaceri cu masini.
11 „Cu siguranta automobilul nu va fi în general la fel de folosit de majoritate ca si bicicleta.” scria Literary Digest în 1899.
12 „Calatoria cu trenul la viteza mare este imposibila pentru ca pasagerii, incapabili sa respire, se vor sufoca si vor muri” - Dr. Dionysys Larder (1793-1859),  profesor de Filozofie Naturala si Astronomie la University College London .
13 „Cercuri de oameni bine informati stiu ca este imposibil sa transmiti vocea umana prin fire. Acest lucru ar fi de asemenea complet inutil, presupunind ca ar fi posibil” scria un ziar din Boston în anul 1865. La scurt timp telefonul se raspindea în lume.
14 „Americanii au avut nevoie de telefon, dar noi nu. Avem destui mesageri” afirma  Sir William Preece, inginer-sef la Posta Britanica. 
15 „Acest asa-numit telefon este mult prea recent pentru a se impune ca mijloc serios de comunicare. Aceasta inventie nu are pentru noi nici o valoare.” Este afirmatia din anul 1876 unui angajat aflat în post de conducere la  societatea Western Union .
16 „Cind expozitia mondiala din Paris ( 1878) se va sfirsi, va lua împreuna cu ea si lumina electrica si nimeni nu va mai auzi de asa ceva de acum încolo.” credea cu tarie  Erasmus Wilson, profesor la Oxford. 
17 “Înregistrarea casetelor acasa va ucide industria muzicala” – acesta era sloganul unei campanii din 1980 initiata de catre BPI împotriva înregistrarii pe caseta a muzicii de la radio. Industria muzicala este chiar si azi bine-mersi, nici macar pirateria si download-ul ilegal nu a periclitat-o prea tare.
18 “Cinematograful este o moda trecatoare.Oamenii vor de fapt sa vada carne si singe pe scena” afirma marele  Charlie Chaplin   în anul 1916
19 „Cine naiba ar vrea sa auda vocile actorilor?” Pe acest ton refuza   H.M. Warner, seful Warner Filmstudios  în 1927 noua tehnologie din domeniul filmului.
20 „Teoretic si tehnic este probabil posibila producerea unui televizor. Din punct de vedere financiar si comercial mi se pare insa imposibil credea  inginerul Lee de Forest  în anul 1926.Dupa moarte a fost onorat ca "tatal radioului" ?i "bunicul televiziunii ".
Aceasta colectie de afirmatii celebre v-a fost prezentata de Flavia Claudia Tîmpu. O parte dintre ele sunt preluate din ziarul Cotidianul, iar cealalta parte sunt traduse de catre autoare din cartea: Bob Fenster - „Die Katze in der Mikrowelle – eine Chronik der Menschlichen Dummheit”.

        pot fi contactat prin E-mail                      Home Popescu-Colibasi  


click spre "negustori"