Falsa intelectuala sau proasta singura la parinti


 

Nota:
Nu puteam sa ma exprim mai bine asa ca ma rezum la copy/paste

Autoportet: Falsa intelectuala sau proasta singura la parinti sau galceava mediocritatii cu autosuficiena

Se cheama "autoportret" pentru ca aceste tipologii, prezenta fiind doar prima dintr-o serie, se definesc singure, eu neavind nicio contributie, minus munca de a le culege si publica. Totul se bazeaza pe fapte si persoane reale, fiind cercetare stiintifica serioasa la mijloc, nu plagiat, vorba lui Stalin Bag mina-n foc ca fiecare a intilnit asemenea specimene, cine n-a facut-o, ori e autist, ori l-au tinut parintii toata viata in casa, de frica sa nu se iradieze post-Cernobyl.

Principalul merit la aparitia falsei intelectuale il au barbatii la modul general, si ta-su in particular, cu largul sprijin al ma-sii individei. Originea este sine-qua-non sateasca, fiind prima, cel mult a doua generatie la oras, cu babaci imbogatiti in mod miraculos, daca nu, macar parveniti, pentru ca tranzitia a dat nastere unor paradoxuri de prosti inavutiti prin succesuri sau vinzari anterioare, uzual tragindu-se din Moldova sau Oltenia, zone cu un potential "epidemic" pe care niciun vaccin din lume nu l-ar putea vindeca.
Fiind unicul copil, viitoarea pseudointelectuala s-a obisnuit sa fie de mica in centrul atentiei, in familie fiind sarbatoare nationala ori de cite ori a reusit sa dea vreo basina cu stropi, sa articuleze "mama" sau sa se stearga singura la cur. Intrarea la liceu a fost o adevarata Cadere a Bastiliei, cei doi "seniori" aplaudind-o cu lacrimi in ochi si decretind trei zile festive in tot blocul. Ta-su, bine manipulat de ma-sa, a recompensat-o generos pentru orice minim progres facut intru aparenta ei integrare in societate.
Ulterior, pe linga cocoloseala constanta a tatalui, alti barbati si-au adus contributia la crearea falsei intelectuale. Odata promovat gimnaziul si menarha depasita fara Xanax si Propranolol, falsa intelectuala intra in atentia baietilor, care, la acea virsta, vad in orice posesoare de pizda o eventuala partenera sexuala, fara discriminare. Sperind ca vor pune si ei pula pe ceva, se apuca sa o complimenteze, sa-i care ghiozdanul, sa-i spuna ca este desteapta, frumoasa si speciala, ca intre ei exista o compatibilitate de zodie, sa o invite la mare sau in excursia organizata de tovarasa diriginta prin Grecia si Italia, unde se va si cupla cu cel mai prost si mai nasol din curtea scolii, totodata, insa, si cel mai perseverent in a-i face capul patrat cu dulcegarii. Cum nici bacul nu l-a dat inca, de unde sa stie amaritul ca femeilor nu le plac niciodata gentlemenii, ci golanii? Pe gentleman il tin de prost, sa le scrie poezii, de futut, tot golanii le fut. Saraca de ea, prost educata din familie, incepe chiar sa creada aceste lucruri pe care mascaricii astia le indruga cadentat in aparatul ei auditiv, sfirsind prin a le da dreptate: "da, sunt foarte desteapta, competenta, frumoasa si am intotdeauna ceva de spus", murmura vocea-i launtrica.
Doua lucruri o definesc pe falsa intelectuala: mediocritatea omniscienta. Sa le luam pe rind: a nu se intelege ca subiectul nostru este "prost" in asertiunea termenului. E mediocra, dar pentru ca vrea sa para mult mai mult decit este in realitate, lasa impresia prostiei. N-a excelat niciodata la nimic: nu a fost nici cea mai frumoasa, nici cea mai sprintena, nici cea mai buna la matematica, nici talente artistico-literare n-a avut, nici roacherita n-a fost, nici curva clasei, dar nici tocilara, nici premianta, dar nici repetenta, nici putred de bogata, dar nici saraca. De aceea, tot timpul a incercat sa se dea pe linga wanna be's, net inferiori "adevaraciunilor" dintr-o casta sau alta, implementindu-si ideea ca apartine unui "trib", chiar daca se uita cu invidie la gastile serioase. Asadar, mediocritatea i-a dat posibilitatea sa fie si cea mai buna din clasa la o materie, dar si cea mai slaba, in functie de interesul alocat, avind de partea ei si avantajul ca scoala romineasca nu incurajeaza creativitatea si imaginatia, calitati ce-i lipsesc in episod acut pseudointelectualei . Dotata cu o ambitie de neam prost, daca si-a propus, a intrat prima la liceu, tocmai pentru ca nu i s-a cerut sa gindeasca, ci sa reproduca mecanic ce au scris altii, lucru la care se pricepe de minune, sa debiteze plina de convingere truisme, platitudini si banalitati preluate de prin cartile de comentarii. Cum ta-su si pisoii cosurosi i-au bagat in cap ideea ca ea e desteapta by default, falsa intelectuala este din start autosuficienta: nu citeste nimic in afara lecturilor obligatorii, iar daca, totusi, o face, este doar pentru a epata, doar fiindca trebuie sa impresioneze vreun idiot cu eruditia ei, intr-un final concluzionind ca ea este o fire pragmatica si realista, motiv pentru care da la ASE. Uzual, devine contabila, meserie ce se muleaza minunat pe lipsa ei crasa de imaginatie si creativitate.
Omniscienta este cea de a doua insusire a falsei noastre intelectuale: se pricepe la absolut orice, are o parere indiferent de subiect si reuseste sa deturneze invariabil discutia catre propria ei persoana. Superficialitatea in care a crescut si s-a dezvoltat o face sa considere ca nu este nevoie de studiu pentru a pricepe domenii precum muzica, psihologia, baletul sau chiar ciclismul. Nuuuu, ea, fiind foarte inzestrata de la ma-sa, asa cum i-au spus creatorii ei, respectiv barbatii, incepind cu taica-su, "simte" toate aceste domenii, fiind indreptatita sa emane pareri pertinente. Pseudointelectuala noastra va citi senina Oscar Wilde si Kafka, sustinind cum intelege perfect filosofia, chiar daca, in realitate, n-ar pricepe o iota nici din "Enigma Otiliei". Va merge la opera si la balet, arzind-o elitist si intrebindu-se daca intre acte baga astia reclame la "Atlasul de Mitocanie Urbana" , contrazicindu-te vehement si incompetent, indiferent de subiect.
Parerile pe care le exprima sunt cutremurator de banale, insa incearca sa ti le vire pe git ca si cum singura le-ar fi elaborat, dupa ani de meditatie khabbalah si reflectie pe tema desertaciunii efemerului uman. Toate aceste panseuri au un singur scop precis, acela de a-ti arata cit de minunata este ea, pentru ca, asa cum am amintit anterior, discutia cu falsa intelectuala va ajunge obligatoriu la glorificarea augustei ei persoane si realizarilor ce ar trebui sa-ti serveasca drept exemplu. Chiar daca esti tentat sa o intrebi plin de candoare "auzi, fa...tie nu ti se sparg timpanele ascultindu-te?", abtine-te, altminteri ii vei trezi furia. Te va face nesimtit pentru ca nu ii savurezi ideile pline de originalitate, pentru ca ii stirbesti perfectiunea si pentru ca nu pleci urechea atent si pios, ca la slujba de praznicul Maicii Domnului, spre lectiile de viata pe care, cu generozitate, ti le preda, dindu-se pe ea drept unic exemplu de reusita.
Ea, falsa intelectuala, iti este implicit superioara si are intotdeauna dreptate in maretele aberatii pe care le sustine, tu fiind un porc insensibil si prost crescut, care nu se pisa pe el ascultind-o cum vorbeste necontenit. Argumentul final e ca si altii i-au spus...........fie ca e frumoasa, sexoasa, simpatica, desteapta, culta sau bine imbracata, numai tu, ignorantule, nu stii ce ai alaturi.
Corporatismul este perfect pentru dinsa pentru ca-i hraneste histrionismul, o face sa se simta speciala, chiar daca, in realitate... clar te umileste cu titulatura ei in romgleza, tu nemaistiind pe unde sa scoti camasa de rusine.
in toate cazurile, o fute martalogul suprem, mic de statura, pipernicit sau prost ca noaptea, singurul dispus sa-i asculte pe termen scurt si mediu dejectiile mentale. Evident ca si pe ala il plictiseste dupa o vreme, fapt ce o conduce pe falsa intelectuala catre a flirta cu oricine intra in contact, tocmai pentru a-i convinge pe barbati de cit de desteapta si frumoasa este ea. Au trimis-o in delegatie, la training sau la curs de perfectionare, ii baga fitile colegului, s-a dus pina la piata, face schimb de telefoane cu taximetristul, incercind sa le induca tuturor ideea ca au dat de cea mai tare pizda de pe planeta, recte ea. Aroganta extremului intelectual este cind, dupa nici trei luni de lucrat in multinationala, isi pune ochelari cu dioptrii de -0.25 si usor astigmatism, pe motiv ca nu mai vede bine cifrele la calculator, parind si mai desteapta, cu aceasta ocazie.
Cu toate ca vrea sa te convinga de perfectiunea ei, falsa intelectuala e o nefericita, avind o viata in totala discrepanta cu aparentele pe care se da de ceasul mortilor ma-sii sa le lase: un obosit plictisitor si cu creierul neted in pat, o slujba alienanta si niste pareri pe care nimeni nu mai vrea sa le auda. Aaaaa...si un salariu de 1500 E plus un dulap plin de haine. Felicitari, esti femeia ideala!


   Sursa articolului este    mihaibara.blogspot.com

 


        pot fi contactat prin E-mail                      Home Popescu-Colibasi  


click spre "negustori"