|
Sursa acestei insemnari este cotidianul.ro de unde am copiat ce se vede mai jos si mi-a permis sa comentez
Curtea Constitutionala a decis ca folosirea cardurilor pentru plata salariilor īn institutiile publice īncalca dreptul de proprietate, prin comisioanele retinute si prin plafonarea sumelor ce pot fi extrase zilnic.
Obligarea personalului din institutiile publice de a primi drepturile salariale prin intermediul cardului conditioneaza folosinta acestor bunuri de existenta bancomatelor si automat de vointa unor persoane juridice private banci, care percep pentru eliberarea banilor anumite comisioane, arata magistratii Curtii Constitutionale (CCR) în motivarea deciziei din 16 iunie, când au declarat neconstitutionale mai multe articole de lege privind plata pe card a salariilor din administratie.
„În aceste conditii“, arata CCR, „se ajunge la micsorarea drepturilor salariale ale persoanelor din institutiile publice, fara a se tine cont de consimtamântul acestora. Mai mult, titularii cardurilor nu pot folosi si dispune de drepturile lor salariale în orice situatie, fiind tinuti de limitarea zilnica a retragerilor sumelor de bani al caror plafon este stabilit de banca“.
„Or, nici chiar legiuitorul nu poate limita un drept decât doar pentru un interes de utilitate publica si nicidecum pentru un interes privat“, motiveaza judecatorii Curtii Constitutionale decizia prin care au admis sesizarea Avocatului Poporului.
Curtea Constitutionala a admis pe 16 iunie o exceptie de neconstitutionalitate invocata de Avocatul Poporului, privind patru articole din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 149/2007, în care se reglementeaza plata drepturilor salariale prin card în administratia publica. Exceptia admisa vizeaza patru articole din respectiva ordonanta de urgenta.
Articolul 5 prevede ca „ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si institutiile publice din subordinea acestora, indiferent de sistemul de finantare, vor lua masurile necesare pentru plata drepturilor salariale ale personalului prin intermediul cardurilor“.
În articolul 6 se arata ca „trecerea la plata drepturilor salariale prin intermediul cardurilor, pentru institutiile publice cu sediile în municipii si orase, prevazute la articolul 5, se va face pâna( la 31 martie 2008“.
Articolul 7, declarat, de asemenea, neconstitutional, prevede ca( „institutiile de credit prin care se efectueaza platile prevazute la articolul 5 sunt selectate de ordonatorii de credite, în condit,iile legii“, iar „salariatii pot opta pentru plata pe card a salariilor prin intermediul altor institutii de credit decât cele selectate în conditiile alin. (1)“.
Curtea Constitutionala a admis exceptia invocata de Avocatul Poporului si cu privire la articolul 8, potrivit caruia „categoriile de institutii publice exceptate de la prevederile prezentei ordonante de urgenta sunt stabilite prin ordin al ministrului Economiei si Finantelor, la propunerea ordonatorilor principali de credite“.
Comentarii de bun simt la alt articol newz.ro pe aceiasi tema:
dan_pintilie 20-Iul-2009 21:51
Puteau sa faca altfel
In mod logic au dreptate. Dar puteau sa faca altfel. Sa arate ca e neconstitutional ca propria ta banca sa-ti ia comision cand scoti bani mai ales ca sunt ai tai, nu ai bancii. Nu e credit din partea bancii, sunt banii tai virati de angajatorul tau intr-un cont bancar. Nu inteleg cum in Belgia e posibila chestia asta si la noi nu? Oare bancile din Romania nu pot fi obligate sa faca asa ceva sau interesele lor sunt bine aparate de alesii nostri?
mjanmartin 20-Iul-2009 23:14
Corect...
Cand s-a introdus in Germania plata obligatorie prin card a salariilor a pensiilor si a alocatiilor, bancile au fost obligate sa elimine comisioanele pentru un anumit numar de retrageri si pentru un anumit numar de operatiuni. De asemenea a fost eliminat comisionul de administrare pentru contul curent.
Ar trebui sa ne dea de gandit acest mod, intradevar e mult mai bine si mai avansat sa fie eliminata plata prin numerar, doar ca nu este corect ca o parte din salariu sa devina venit automat pentru banci...
Statul nu doar ca baga mana adanc in buzunarele noastre, mai si ajuta interesele privata sa faca acelasi lucru. Si exemplele nu sunt putine din pacate...
|
|