|
Sursa acestei insemnari este cotidianul.ro de unde am copiat ce se vede mai jos si mi-a permis sa fac comentariul audio de mai sus
Încrederea în sine nu este o simpla stare de spirit, ci este înscrisa în codurile genetice ale oamenilor, au descoperit cercetatorii britanici. Ei au demonstrat de asemenea ca elevii cu o încredere ridicata în propriile abilitati se descurca mai bine la scoala, chiar si în cazul în care sunt mai putin inteligenti decât colegii lor, noteaza telegraph.co.uk.
“Pâna acum toata lumea crezuse ca încrederea în sine depinde exclusiv de conditiile sociale. Cercetarea noastra demonstreaza însa ca este stâns legata de anumiti factori genetici si ca determina succesul pe care copiii îl au scoala”, a precizat coordonatorul studiului, Robert Plomin, de la Institutul de Psihiatrie din cadrul King’s College London.
Împreuna cu colegii sai, Plomin a rugat peste 3.700 de perechi de gemeni sa îsi autoevalueze priceperea la câteva materii de baza studiate la scoala.
Studiind atât gemeni identici, cât si gemeni bivitelini, cu vârste cuprinse între 7 si 10 ani, oamenii de stiinta au evaluat influenta genelor si a factorilor sociali asupra încrederii în sine.
Si gemenii identici, si cei bivitelini au crescut în aceleasi conditii, însa primii au gene identice, pe când cei din urma au ADN-uri diferite, astfel ca cercetarile realizate pe gemeni ofera o multime de întrebari privind rolul pe care îl joaca factorii genetici si cei sociali în dezvoltarea copiilor.
Astfel, contrar a ceea ce se credea pâna acum, cercetatorii britanici au descoperit ca încrederea în sine este puternic influentata de gene, cel putin la fel de mult ca IQ-ul. În plus, s-a constatat ca genele responsabile de încrederea în sine influenteaza pozitiv rezultatele scolare, independent de genele care determina IQ-ul unei persoane.
|
|