221_Marius Cazacu


 


Cetateanul Cazacu, spaima Justitiei

      de Laura Gal  16 iunie 2008 publicat in  Bihoreanul.Ro  Ca sa nu pierd obiectul "jocului" pentru siguranta ca dispare articolului "sursa" de pe Inet il copiez mai jos



HOBBY-UL LUI, PROCESELE.

Marius Cazacu fost militar, în prezent "fara ocupatie si fara venituri", cum se descrie chiar el. Judecatorii oradeni se tem de Marius Cazacu mai dihai decât de inspectorii judiciari si de procurorii anticoruptie

      În sase ani, a strâns peste 150 de procese. Nemultumiri legate de calculul datoriilor la Asociatia de proprietari, probleme cu vecinii de bloc, cu executorii, cu Fiscul, dar si cu magistratii care i-au judecat dosarele. Îsi cunoaste toate drepturile si stie pe de rost procedura legala. Cum se formuleaza o cerere, pe ce sa se întemeieze, cum e cu taxele de timbru. Nu-si plateste avocat si de cele mai multe ori, renunta chiar si la aparatorul din oficiu pentru a-si demonstra cunostintele de “maestru al barei”. Iar asta desi abia acum, dupa sase ani petrecuti prin salile de judecata, s-a înscris la Facultatea de Drept.

Marius Cazacu e deja celebru si printre judecatorii pe care-i reclama ori de câte ori acestia îi resping o solicitare. Satul de reclamatii, unul din magistratii Judecatoriei Oradea a trecut la contraatac. A sesizat Consiliul Superior al Magistraturii, cerând sa ia atitudine împotriva justitiabilului si sa-i apere reputatia....

Asociatia, bat-o vina

Nu exista magistrat la Judecatoria Oradea care sa nu fi auzit de Marius Cazacu. Ar fi si greu, din moment ce, de mai bine de sase ani, oradeanul are aproape zilnic dosare pe rolul instantei. Omul se judeca cu reprezentantii Asociatiei de Proprietari “Gradinarilor” din Velenta, pe care îi acuza ca umfla facturile si percep penalitati care, ulterior, se duc pe cheltuieli inventate. Unde mai pui ca aceeasi Asociatie a încercat sa-l evacueze din garsoniera, la fel cum a facut în 2003 cu un vecin de-al sau, Ungvari Tamas. Batrânul a strâns o datorie de 3 milioane de lei vechi, a fost evacuat, iar apartamentul i-a fost scos la licitatie, pentru o suma derizorie, de 90 milioane de lei vechi. Dupa trei ani petrecuti pe strada, Ungvari si-a câstigat dreptatea în instanta si a fost repus în drepturi, iar “echipa” care l-a evacuat a ajuns urmarita penal.

Virusul Justitiei

Prin urmare, Cazacu are dreptatea lui. Doar ca, zic magistratii, cu timpul, oradeanul s-a molipsit de virusul proceselor, transformându-se dintr-un justitiabil care îsi cauta dreptatea într-un reclamagiu sadea. Unii judecatori, care au avut de solutionat mai multe din petitiile sale si au facut greseala sa i le respinga s-au trezit recuzati si pârâti la toate forurile posibile. “Vesnic se declara persoana defavorizata si cerea asistenta juridica gratuita. Eu i-am respins solicitarea pentru ca nu era întemeiata. Nu erau procese vitale pentru existenta sa. Într-o cauza, îmi aduc aminte, cerea daune pentru ca fusese accidentat la degetul de la un picior. Atunci, ca sa se razbune, m-a recuzat si m-a reclamat de trei ori”, îsi aminteste Cristian Monenci, vicepresedintele Judecatoriei.

Judecatorii? Niste bâte

Cazacu sustine însa ca, de fapt, problema e alta. “Nenea Judecatorul se asteapta sa mergi în fata lui ca la Biserica. Noi, cetatenii, sa punem botul la tot ce zic ei si sa le dam dreptate, iar el sa ne calce în picioare. O casta de "bâte" si "frectii", care au intrat în magistratura "pe pile" si care ori sunt prost pregatiti, ori fac pe prostii atunci când te-au luat la ochi si vor sa te sunteze. Am cerut avocat din oficiu, mi-au zis ca nu-mi dau fiindca am telefon celular si calculator. Dar de unde stiu ei ca nu le-am primit de la cineva? Ca venituri n-am si exista dovada: certificatul fiscal. Când îti da, totusi, din marinimie, un avocat, vezi ca acesta e un stagiar, un neica-nimeni care nu stie despre ce-i vorba si vine pe post de papusoi. Mi s-a întâmplat si asta. Iar când am renuntat la avocat, m-au amendat si m-au pus sa platesc cheltuielile judiciare. Evident, am contestat si amenda aceea, iar acum ma judec pentru ea”, explica oradeanul.

Suparat, Cazacu s-a adresat tuturor forurilor care, zice el, ar fi competente sa-i traga de urechi pe “nesimtitii” care l-au nedreptatit: la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), la ministrul Justitiei, la Presedintie, la Parchetul General, pe la parlamentari, ba chiar si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). “De câte ori mi se refuza dreptul la avocat din oficiu, fac o reclamatie la CEDO. E vorba, totusi, de drepturile omului. Am pâna acum opt plângeri, toate pe rol”, spune Cazacu.

CSM, un fel de Pacalici

Pâna acum, însa, plângerile sale îndreptate împotriva magistratilor oradeni n-au avut mare succes. “La Parchetul General am facut vreo 10 plângeri împotriva judecatorilor si a unui procuror de la Parchetul Oradea, Alin Leucea, care nu a dat solutie într-un dosar de-al meu mai bine de trei ani. La CSM am depus vreo 10-15 plângeri. Au fost respinse toate. De fapt, CSM-ul asta e un fel de Pacalici. Se asteapta ca tu, cetateanul simplu, sa faci pe detectivul si sa le duci dovezi ca judecatorii pe care îi reclami încalca si legea, si codul deontologic. Vrajeala! Doar n-o sa se condamne unii pe altii, ca nici corb la corb sa scoata ochii nu s-a mai vazut...”.

Reclamatiile i-au adus si necazuri. “S-au razbunat pe mine, mi-au inventat dosare penale, m-am trezit chemat la Parchet pentru te miri ce. Denunturi calomnioase, falsuri. Tehnici de intimidare...”, explica el expert.

El jos, ea sus
Mai nou, toate dosarele lui Cazacu ajung doar la judecatorii pe care i-a reclamat. Iar acestia, cum era de asteptat, când îl prind, îl si “penalizeaza”!

“Unul e judecatorul Sorin Chiriac. El e la Judecatorie, iar daca sunt nemultumit de solutie, sus, la Tribunal, ma ia în primire Adriana Chiriac, sotia lui, care zice tot ca el. Sa mai spuna cineva ca împartirea dosarelor se face aleatoriu! Vrajeala! Va zic eu cum sta treaba. Daca nu ajunge din prima la cine trebuie, intra unul tânar. Pe când audiaza toate partile, vede probele si trebuie sa dea verdict, se duce la un curs, în concediu sau se îmbolnaveste. Si cine îi ia locul? În cazul meu, Chiriac. În sase ani, o data nu mi-a dat dreptate! În schimb, mi-a dat amenzi peste amenzi. Ba pentru ca am raspuns la telefon, ba ca am vrut sa-i fac poza, ba ca as, fi fost obraznic si l-am sfidat. Atunci sa nu-l reclam pentru abuz? ”, se întreaba Cazacu.

Reclamatii reciproce

În cazul lui Chiriac, însa, Cazacu si-a gasit nasul. Iritat de obraznicia justitiabilului care nu se sfia sa-l acuze de coruptie si abuz chiar si în sala de judecata, magistratul s-a adresat luna trecuta CSM, solicitând sa-i apere “independenta si impartialitatea”. “Acest justitiabil este agresiv si provocator, atât în sedintele de judecata, cât si pe coridoarele instantei ori la arhiva, locuri în care poate fi gasit zilnic. Urmareste ca prin atitudinea sa sa obtina câstig de cauza în zecile, poate sutele de litigii pe care le are. Iar daca nu reuseste, reclama judecatorul! Nu sunt primul si, cu siguranta, nici ultimul reclamat de notoriul domn care, desi nu a platit niciodata un leu impozit la stat, se crede îndreptatit sa abuzeze de institutiile acestuia, sa insulte, sa calomnieze si sa intimideze angajati ai acestuia” se arata în plângerea adresata CSM. În a carei încheiere magistratul cere “sa se verifice daca justitiabilul care a bombardat institutia cu plângeri împotriva lui este sau nu cetateanul onorabil, inocent si discriminat care se pretinde”.

La loc comanda!

Plângerea magistratului nu a mai ajuns, totusi, sa fie analizata. Asta pentru ca, în urma cu doua saptamâni, judecatorul oradean a anuntat oficial ca renunta la ea. Motivul? “Sunt perfect constient ca CSM nu are mijloacele necesare pentru a declansa orice fel de procedura împotriva unui cetatean ce apeleaza excesiv si chiar cu rea-credinta la dreptul de petitionare”, a explicat pentru BIHOREANUL Sorin Chiriac.

Desi nici reclamatiile lui nu au avut o soarta mai buna, Cazacu nu e dispus sa faca acelasi gest. “Chiriac e un mistocar, se face ca nu întelege ce vreau, doar ca sa îmi respinga orice proba. Pot sa ma duc la el cu probele lui Dumnezeu, ca tot nu le accepta. Ultima data, m-am enervat si i-am spus ca refuz sa ma mai audieze. I-am cerut sa se abtina, a refuzat. L-am recuzat, m-au respins. Am cerut stramutarea, raspunsul a fost negativ. E patimas,, asta e! Si tot el ma reclama pe mine, un simplu cetatean!...”, acuza Cazacu.

Mecanismele lui Cazacu

Dupa sase ani de când bate salile de judecata, Marius Cazacu s-a ales totusi cu ceva. E mai cunoscut pe holurile instantelor decât orice alt avocat, iar oamenii au început sa-i ceara sfaturi juridice. “Au aflat si judecatorii, iar într-o zi am auzit ca au facut si sedinta pe tema asta. Au vrut sa faca o plângere la Parchet împotriva mea pentru avocatura clandestina. Care avocatura? Pai, am luat eu bani de la cineva?”, se apara barbatul.

Însa, daca tot l-au facut “avocat” fara patalama, omul a decis sa ia masuri. Anul trecut, s-a înscris la Facultatea de Drept. “Câte stiu eu, nu stie niciun student. Am o arhiva acasa, numai buna de material didactic”. Acum e hotarât sa scrie o carte despre mersul Justitiei în România. “Mecanismul îl stiu deja. Doar l-am testat. Am fost cobaiul lor vreme de sase ani. Voi scrie despre ce se întâmpla în Justitia asta de tranzitie, sa vada lumea cine împarte dreptatea. Niste judecatori care se cred Dumnezei, discuta cu mine ca si cu un câine, în timp ce, culmea, traiesc din impozitele si taxele mele. Platesc sa primesc injustitie!”

În aceste conditii, e clar ca omul nu-i dispus sa lase securea razboiului. Câtiva ani buni de-acum înainte…



“Cei mai multi judecatori abuzeaza de puterea pe care o au. Daca nu sunt fricos si nu plec capul în fata lor, sunt arogant. Daca îmi spun punctul de vedere si îndraznesc sa-mi apar interesele, sunt incomod. Dar pe ei, pe judecatori, cine îi trage la raspundere daca gresesc? Pentru ei, viata unui om pe care o distrug în urma unor sentinte gresite nu valoreaza nimic. Lor nu le ia nimeni casa. Cel mult un procent din salar”

Marius Cazacu, despre magistratii oradeni



PENALIZAT 5.000 de RON
La aceasta suma se ridica amenzile încasate de oradeanul Marius Cazacu de la judecatori pentru ca ar fi abuzat de dreptul sau de a apela la Justitie



ZECE Campioni la procese

Desi detine recordul absolut în privinta numarului de dosare pe care le-a avut pe rolul instantelor din Bihor, Marius Cazacu nu este singurul “campion” al proceselor. În evidentele Judecatoriei Oradea si ale Tribunalului Bihor exista în prezent 10 persoane care au între 15 si 20 de dosare în lucru. “Se judeca cu asociatiile de locatari, cu vecinii, cu oricine. Numarul proceselor s-a rarit de când oamenii nu mai pot depune plângeri penale direct la Judecatorie, ci doar plângeri la Parchet, unde ele sunt cernute”, a declarat vicepresedintele Judecatoriei Oradea, Cristian Monenci.

     

  

 


        pot fi contactat prin E-mail                      Home Popescu-Colibasi  


click spre "negustori"