200 Principiul ciuciu

 
 Nu pot sa ma exprim asa bine asa incit ma rezum sa retransmit. 

Principiul ciuciu

de Cristian Tudor POPESCU | 31 MARTIE 2009

Ce este acela un om inteligent? Dupa mine, este acea persoana capabila sa rationeze corect pe baza unui set de principii nu inflexibile, dar care sunt modificate rar si putin într-o viata de om. Ce este acela un smecher? Acea persoana capabila sa rationeze corect pe baza unor principii pe care le modifica, le desfiinteaza sau le inventeaza de câte ori nevoile sale o cer.

Dl. presedinte Traian Basescu nu e un smecher. Nu folosesc acest cuvânt pentru d-sa deoarece provine din nemtescul schmecker – „persoana cu gust rafinat“. Las la o parte si snapan, sulfa, sau caiafa. Cuvântul potrivit si ca sonoritate pentru dl. Basescu si rangul sau este sarlatan. Domnul presedinte sarlatan Basescu. Sarlatan înseamna: persoana necinstita care profita de naivitatea cuiva. Ce înseamna naivitate? Înseamna sa fii gata sa manânci avioane.
Cum ar fi acest boeing de hârtie de ziar lansat de dl. presedinte sarlatan: „Unde-i crima lui Popoviciu? Ca a facut o investitie de câteva miliarde în Bucuresti? Este o crima? Se pare ca asta e abordarea publica si cred ca e foarte gresita“. Simplu spus, ca la scoala, de catre dl. profesor sarlatan Basescu, asta vine cam asa: „Dragi copii, tot ce zboara se manânca, cu exceptia avioanelor în care ma urc eu.“ Pâna adineauri, deci, dl. presedinte sarlatan invoca, apasând pe cuvinte pâna la podea, principiul separarii puterilor în stat, principiul neamestecului politic în Justitie, principiul independentei procurorului de caz, principiul neinfluentarii anchetei în desfasurare.

Pe baza lor, invitarea ministrului Justitiei, Monica Macovei, în cabinetul primului ministru Calin Popescu Tariceanu, pentru a discuta cu anchetatul penal al momentului, Patriciu, era caz de puscarie în viziunea d-lui presedinte sarlatan Basescu.

Si chiar era. Biletelul roz prin care acelasi premier Tariceanu îi sugera sefului statului sa intervina în desfasurarea cazului juridic Patriciu era proba într-un dosar de trafic de influenta josnic la cel mai înalt nivel. Si chiar era. Acum, s-a produs o mica schimbare: în loc de Patriciu, Popoviciu. Printr-un hapciu devastator, dl. presedinte sarlatan spulbera, pe cale de consecinta, toate principiile mai sus enuntate si le înlocuieste cu unul nou, principiul ciuciu, creat de d-sa la minut: „Nu e o crima sa investesti miliarde”. Marele merit al principiului ciuciu este ca formuleaza o negatie la o afirmatie pe care n-a facut-o nimeni. Ceea ce nu îl împiedica pe dl. presedinte sarlatan s-o atribuie opiniei publice, ca si cum mase mari de oameni si întreaga presa ar fi strigat: „E o crima, asa, în general, sa investesti miliarde”. Nu, omul de pe strada si jurnalistul nici gând sa afirme asta, ei au altele de întrebat: E o crima sa înstrainezi un teren când n-ai acte de proprietate pe el? E o crima sa cumperi un teren de la oficialitati subevaluat de 150 de ori? E o crima sa întrebi de unde are multele miliarde pentru investitie dl. Popoviciu?

Metoda dl. Basescu e simpla si cunoscuta printre sarlatani: ca sa pacalesti prostii, nu te stradui sa faci din negru alb, neaga, în schimb, cu tarie rozul din care nu se vede nici urma.

Subsemnatul n-am vrut si n-am putut sa pacalesc pe nimeni în viata mea. De la un tarabagiu de prin Asia am luat prin anii ’90 un rest dat gresit cu niste bani în plus, asta dupa ce omul ma jupuise la pret, caci n-aveam rabdare sa ma tocmesc destul. Si astazi regret ca nu m-am gândit decât în avion sa-i dau banii înapoi. Iata de ce fanilor sinceri ai d-lui Basescu simt nevoia sa le comunic un lucru, greu de rasturnat chiar si de un potop de insulte: dl. Basescu poate fi votat pentru ca e viclean, pentru ca are tupeu, sânge rece, replica, pentru ca e un cabotin de clasa, pentru ca e cool, pentru ca nici ceilalti nu sunt mai breji. Înteleg. Dar cei care îl voteaza pentru ca îl cred inteligent si sincer sunt pur si simplu saraci cu duhul. Iar împaratia cerurilor nu va fi a lor pentru simplul motiv ca nu se au nici pe ei însisi.

        pot fi contactat prin E-mail                      Home Popescu-Colibasi  


click spre "negustori"