René Hubert


 


A.S.  Pagina de   Index  este mutata pe  Jepilor 34 mai bine pusa la punct (dupa mine)  unde sunt insemnarile in ordine cronologica si va puteti lamurii ce "ciorba" se gateste pe acest blog.

Sursa

     

“Pedagogul francez René Hubert distinge urmatoarele laturi (sau discipline educative in limbajul sau): educatia intelectuala, educatia morala, educatia estetica (in care include si pe cea religioasa), educatia profesionala si educatia corporala.
1.Educatia intelectuala urmareste asimilarea unui sistem de cunostinte din diverse domenii ale naturii si societatii, concomitent cu dezvoltarea structurii psihologice a personalitatii umane si a formarii unei viziuni asupra lumii. Dezvoltarea structurii psihologice se refera la un ansamblu de capacitati, procese, deprinderi si aptitutdini intelectuale (inteligenta, gandire, imaginatie, memorie etc.) Aceasta latura faciliteaza, dupa cum sustine R.Hubert, adaptarea individului la cele trei planuri ale realitatii, fizic, social si spiritual.
2.Educatia morala are in vedere formarea profilului moral, a constiintei si conduitei morale in concordanta cu cerintele si valorile morale ale societatii.
3.Educatia estetica urmareste cunoasterea valorilor estetice, formarea capacitatii de a aprecia si gusta frumosul, dezvoltarea aptitudinilor artistice.
4.Educatia profesionala urmareste pregatirea omului pentru integrarea in sistemul tehnico-economic si social-cultural. Finalitatea acestei laturi consta deci in formarea omului pentru o anumita meserie. R.Hubert considera ca disciplinele pur intelectuale nu dispun de resurse suficiente pentru a oferi indivizilor sensul vietii concrete, dupa cum disciplinele pur tehnice nu ofera prilejul depasirii orizontului profesiunii.Solutia nu poate fi alta decat complementaritatea dintre cultura intelectuala si cea profesionala. Pentru toate meseriile, cultura intelectuala constituie substratul culturii profesionale « nu numai prin cunostintele utile pe care le comporta, ci mai ales, prin calitatile spiritului pe care le angreneaza. » (1965, p.423).
Educatia profesionala trebuie sa-i ofere omului cunostintele necesare practicarii unei meserii si in acelasi timp sa-i formeze capacitatea de a intelege sensul si rezultatele muncii sale.
5.Educatia corporala (fizica) asigura dezvoltarea armonioasa a organismului , a unor calitati fizice si psihice solicitate in viata si activitatea sa.
IOAN NICOLA-Ed.Didactica si Pedagogica R.A.Bucuresti 1994, p.116.

     

 


    E-mail            © 2009~2085 OSCII-Lab       Home    Popescu-Colibasi  


click spre "negustori"