156 Ecou la locale


     Un om normal dupa ce se termina cu alegerile locale "arhiveaza" eventual informatiile si deschide ziarul ca sa vada ce mai trebuie sa afle si sa comenteze. Fiind anormal din mama nu ma pot decupla asa de simplu si mai "bufnesc" inca in fundal mult timp sau cum se spune mai apar "replici". Fitilul a fost un "tinerel" anexa la un microfon care facea "mercurialul" cu cetatenii harnici la vot si cei lenesi. Daca respectivul era un hodorog ca mine ar fi fost normal, eu facind parte din generatile care au produs omul multilateral pregatit in toate "domenilii" si consideram normal ca judetul sa fie tras la raspundere ca nu a recoltat griul la fel de repede ca in baragan deci suntem "codasi" problema cu clima fiind nesemnificativa din punct de vedere "partinic". Probabil pustiul este fiul lui omul "mpitd" asa ca este explicabil insa de omologii lui ma impiedic in cam multe locuri.

     Un aspect care a scapat in toatalitatea atentiei este a consilierilor locali. Teoretic dupa cum rezulta din nume acestia ar trebui sa fie niste experti in anumite domenii de interes pentru administrarea "cetatii" calitate in care il "sfatuiesc" pe baza competentei lor pe primar ca sa gaseasca cele mai bune decizii. In fapt desemnarea lor este asa de transparenta incit devine invizibila iar competenta lor in problemele "cetatii" are aceiasi calitate. Rezultatul un primar ales "emotional" impreuna cu un grup de consilieri numiti la "pachet" care nu au dovedit anterior calitati de manageri sau experti au pe mina toata puterea de decizie la nivel local.

     Corolar la aceasta mai apare aspectul politic a carei necesitate in administrarea "cetatii" nu o inteleg. Similar ar fi ca un patron (manager) la o firma privata sa decide ca sectia X sa fie modernizata in detrimentul sectiei Y pe criterii politice netinind cont de necesitatile economice reale ale firmei. Pe scurt in caldarim nu exista "gropi" liberale sau democrate sunt numai gropi in care dau in mod nediscriminatoriu toti cetatenii indiferent de "culoarea" lor politica. Iarasi ma intorc la problema oamenilor cu "minecute" respectiv functionarii grupati in compartimente din primarie. Ar trebui teoretic la nivelul fiecarui compartiment sa existe un plan de dezvoltare si modernizare foarte precis. In functie de bugetul primariei sa fie alocate sumele necesare in functie de necesitati dupa o analiza foarte atenta si responsabila tinind cont ca din start exista un deficit de fonduri pentru acoperirea tuturor necesitatilor. Normal "actualizarea" bordurilor poate fi o problema insa nu este necesitate cita vreme in "parohia" respectiva exista strazi neasfaltate sau lipsite de canalizare.

     Avantajul virstei este ca pot afirma:"imi aduc aminte ! " asa ca o sa exemplific cit de gresita poate fi perceptia faptelor. Am ajuns la sediul unui partid inaintea alegerilor ca sa aflu citi membrii cotizanti au de fapt. Un tinar "propagandist" cu mindrie patriotica m-a informat ca datorita lui Cancescu (candidat la consiliul judetean atunci) s-a facut un rezervor de apa pe dealul Melcilor. Am pus o intrebare de Giga intrebind ce a vindut din zestrea sotiei ca sa suventioneze lucrarea? Blocaj verbal si a precizat ca fondurile au provenit de la Consiliul Judetean. Giga avind si frati a intrebat si Giga_1 daca aceste fonduri nu sunt constituite in proportie de 80% din "cotizatia" cetatenilor din Brasov. O bitiala din cap a confirmat acest lucru asa ca Giga_2 a concluzionat , din banii nostri din care il platim si pe Cancescu o mica parte se intoarce spre noi pentru a rezolva o necesitate. Deci meritul "integral" a lui Cancescu este ca nu s-a opus la acest proiect mai ales ca si el locuieste in unul din cartierele care vor beneficia de aceasta rezolvare. Am plecat fara sa mai aflu de fapt citi membrii cotizanti are partidul si fac o supozitie daca ar fi sa se adune toti membrii cotizanti de la toate partidele probabil ar umple un stadion.

     Tariceana pentru cine nu stie este cel care teoretic conduce tara a spus un lucru care imi da apa la moara.In Bawaria de 40 de ani conduce acelasi partid politic. De fapt in majoritatea tarilor stabile aspectul politic este neimportant. Schimbarea partidului la putere nu modifica prioritatile economiei sau relatile tarilor. De fapt daca scurmi in politica cum faci si cum o intorci tot la aspecte economice ajungi. Singurul caz in care nu s-a tinut cont de acest aspect a fost in orinduirile comuniste. Chiar noi pompam tractoare si trotil in cine stie ce tara bananiera de dragul internationalismului proletar. Asa se face ca a ajuns un fel de CARITAS la nivel mondial si cind simultan "contabilii" au tras linia si au facut bilantul a iesit ce a iesit. Merita subliniata varianta din China o tara si doua sisteme. Au priceput ca 90% din populatie este la fel de productiva ca in urma cu 2000 ani asa ca au devenit asistati sa fac ca lucreaza si guvernanti se fac ca ii platesc. Celelante procente sunt grupate in "oaze" in care se lucreaza "full" si sunt platiti tot asa. Astfel au rezolvat o dilema pshihologica "Mau cel mic" care lucreaza pentru un pumn de orez nu mai tipa dupa un "trai decent" si vrea un salariu ca a lui "Mau cel mare" care lucreaza in IT la Hong Kong. Iarasi ma intorc la Cancescu care anunta cu mindrie ca a dirijat fonduri ca sa construiasca nu stiu ce drumuri comunale restante din 1940 toamna. Mentalitate comunista ca si cind la nivel scara de bloc facem un buget din toate veniturile si le redistribuim in functie de necesitati. Este foarte uman si crestin acest mod de a proceda insa duce la exploatarea celor care produc in avantajul celor care consuma. Este o dilema foarte veche daca la niste "fomisiti" le dai peste sau o undita si ii inveti sa pescuiasca.

     Ideie Ca sa nu fiu invinuit ca ma rezum sa critic am si o propunere.Se stie ca pretul la legume in piata este cel putin dublu fata de pretul lor la poarta taranului. Nimic nu impiedica primaria sa ia direct legatura cu o primarie din judetele pline de "legume" si sa faca un contract ca sa achizitioneze direct. Primaria poate aranja ca anumite firme locale cu camioane in loc sa plateasca anumite taxe sa faca naveta spre sursa de "legume". Primariile au "in plata" asistati sociali care teoretic ar trebui sa presteze munca in folosul "cetatii" asa ca ar putea fi folositi sa asigure manipularea marfii. Rezultatul in piata din Brasov ar aparea direct legume la un pret care care nu ar avea concurenta. Normal solutia nu este viabila din cauza ca un plocon catre functionari la nivel "ladita cu rosioare" ar fi jignitor.

     Daca nu am fost inteles prea bine apelez iarasi la Mircea Badea pentru exemplificare. Apreciez la acesta faptul ca atunci cind trage "lantul" face sa curga argumente logice si coerente despre un subiect si ca sa faci aceasta demonstratie in "live" presupune implicit ca la mansarda sa ai sertarasele bine numerotate si accesibile. Da o replica lui Felix Tataru care ne bate obrazul pentru felul cum am votat. Replica este dedicata insa se potriveste si la nivel national. In acelasi audioclip explica si viziunea lui despre rolul primarului si o gasesc foarte corecta. Tot MB citire se poate afla reteta succesului sau conform unui personaj care nu este personalitate a "succesurilor".

Off topic Am spus in alta insemnare ca am avut o revelatie cind am aflat ca statistic eu mai am sase ani TTL ( in RO speranta de viata este de 70 ani iar eu sunt nascut in 1945 ) asta imi schimba prioritatile asa ca am vizitat cartierul in care locuiesc parintii mei ca sa vad daca mai am la "mansarda" camera rezervata.Normal fiind foarte capos o sa fac tot ce pot ca sa infirm statistica insa totusi tin cont de aceasta posibilitate si devin mai selectiv in preocuparile mele. Mi-am fixat ca TTL cel putin anul 2085 cind este urmatoarea eclipsa total vizibila din RO si fiind realist accept implicit ca atunci din cauza virstei nu o sa mai vad asa bine insa am speranta ca pana atunci sa apara televiziunea in relief asa ca o sa am posibilitatea sa pipai "fenomenul".

P.S. 1 Ca sa scap de reactile cititorilor cu nivel de gindire DEX: "...va asigur ca greselile ortografice, ortoepice, de punctuatie, morfosintactice si folosirea inadecvata a unitatilor lexico-semantice imi apartin si mi le asum,..."

P.S.2 de fapt eu sunt foarte atent la sintaxa cind sunt in linia de comada dind comenzi dos sau linux ca "boul" de calculator nu este in stare sa priceapa ca atunci cind am tastat "virgula" de fapt ma gindeam la "punct" insa am pretentia la oamenii care si inteleg ce citesc sa faca aceste corectii mental si de aici apare neglijenta mea.

Home

Published on 24 iunie 2008
  Insemnari=156  Vizitatori =59784   lived days=22933  days D.P.=???? cu regim de "duminica"
Datorita dumneavoastra din cele 29581 bloguri existente la   Weblog.ro   ma "invirt" fara efort in jurul pozitiei 430 in TOP .
    E-mail            © 2009~2085 OSCII-Lab      Home    Popescu-Colibasi       Free counters!

click spre "negustori"