153 Matache Macelaru dixi:

     "Sa alegi nu este asa de simplu cum crede lumea!" si se refera la cirnati de casa intr-un spot publictar care nu am prea inteles la ce facea reclama. Generalizind problema votului o vad chiar "putin" mai dificila decit a cirnatilor, nu sunt in stare "intelectual" sa o cuprind in toata amploarea ei asa ca o sa ma rezum la citeva observatii vizibile si pentru un pensionar.

     In Brasov au fost doi primari mai rasariti Ghise si Scripcaru. Ai fi imbecil si cretin daca nu ai accepta ca sub "domnia" ultimului s-au schimbat multe in bine. In acelasi timp ai fi imbecil si cretin daca in fata acestor evidente ai concluziona ca Scripcaru este mai bun decit Ghise. Pare ilogic ce afirm asa ca o sa explic mai pe ocolite. Probabil ca toata lumea a auzit de proaspatul "pensionar" Michael Schumacher si de performatele lui in domeniul auto. Sustin ca avind aceleasi calitati participind la celasi numar de curse putea iesi la pensie fara sa fi auzit nici dracul de el. Deosebirea intre situatia actuala si cea ipotetica sustinuta de mine a fost facuta de firma Ferrari. Varianta kaki a exemplului eram sef de transmisiuni si indiferent ce faceam seful putea gasi in mod real foarte multe neindepliniri ale atributiunilor functionale si ma taxa in consecinta. Explicatia era simpla fiecare ministru se simtea dator sa mai "nasca" ordine cu obligatii si termene concrete.Fiind un profesionist tipicar le-am centralizat pe toate si o data la un control mi-au fost de folos. Eram controlat de un transmsionist care a explodat cind a vazut cit de "indolent" eram in executarea ordinelor. Asa de socat o fost de raspunsul meu ;"Nu am timp!" incit a facut imprudenta sa-mi ceara explicatii. Asa ca am citit "mercurialul" si el mi-a spus in cit timp se rezolva.Am terminat listingul si am mai adaugat doua servicii pe unitate(4 zile),pregatirea politica( 1 zi) si prelucrarile de ordine(1 zi) , luat "abaca" si rezultatul a fost "42".Intrebat ce inseamna asta am spus ca atitea zile lucratoare trebuie sa aiba o luna ca sa fac tot ce era trecut pe lista. Fiind baiat destept tipul s-a oprit si am plecat la o cafea.

     Daca tot sunt in acest domeniu sa mai fac o analogie.Intr-o unitate militara exista un comandant si mai multi sefi de arma si servicii sau compartimente. Seful facuse in scoala un mini curs de transmisiuni cu durata de 15 ore si cam atit.Ca o curiozitate un soldat de infanterie avea alocat pentru aceiasi disciplina 30 de ore.Eu aveam studii complete basca 30 de ani lucrat in domeniu. Rezultatul comandantul (seful) conducea cu competenta unitatea pe linie de transmisiuni iscalind la timp hirtiile pe care prezentam si atit. Cred ca nimeni nu ar sustine timpenia ca trebuia ales alt comandant de unitate ca sa functioneze mai bine "transmisiunile"

     In primaria Brasov sunt peste 340 functionari grupati in compartimente care daca si-ar face treaba efectiv ar putea sa-l trimita pe primar in concediu timp de sase luni cu conditia sa lase stampila la birou si culmea, toti cetatenii sa fie impresionati in mod pozitiv de realizarile lui. Rolul primarului este sa stampileze si sa iscaleasca acte intocmite de specialisti ca sa aiba putere de lege.Nu este treaba primarului sa se urce pe stilpi sau sa astupe gropi. La noi mai apare si aspectul politic care incurca lucrurile in care consilierii joaca la "Ofsaid" daca au alta culoare politica si este perfect posibil ca Basescu sa fi avut dreptate cind in calitate de primar nu putea face nimic. Fondurile primite iarasi depind de aspectul politic asa ca este foarte greu sa evaluezi in mod real performantele de manager a unui primar. Asa ca nu te rezumi la "impresia artistica" respectiv la ce vezi pe strada ar trebui ca inainte de a decide care din primari a fost mai bun sa sti ce bani au avut la dispozitie si sa analizezi citi din acestia au fost cheltuiti cu folos real pentru cetateni. Este complicat si greu asa ca la baza ramine "impresia artistica". Ce am remarcat la cei doi primari este faptul ca nu au avut curajul sa "se lase in scari" in fata proprilor subordonati. Normal isi prindeau urechile asa ca m-a distrat o situatie in care Scripcaru a fost incoltit pentro o licitatie trucata si dadea din colt in colt si presa a prezentat documentul insa nimanui nu i-a dat prin cap sa-l cheme pe cel care iscalea jos de tot dupa cuvintul "Intocmit".In concluzie pana nu apare un primar care sa rezolve aceste aspecte este nesemnificativ cine ocupa scaunul si din campania electorala rezulta ca nici macar nu au descoperit problema.

     Cu ocazia alegerilor ma scot din sarite "tonomatele" cu placa standard: "Mergeti la vot ca sa decideti viitorul!". Tonomat cuvint relansat de Basescu era un aparat care putea ajunge mare cit un frigider in care era instalata o statie de amplificare si un pikup(patefon). Contra unei "fise" puteai la alegere sa asculti o melodie existenta in magazia aparatului. Nu ii condam pe cei care functioneaza cu "ieuroi" din cauza ca acestia sunt angajati de un patron si trebuie sa puna melodia dorita. La fel ar trebui sa condamni strungarii ca si-au calcat pe "constinta" si fabrica o piesa mai scumpa ca sa cistige mai bine patronul fara sa se gindeasca la interesul consumatorului. Impactul acestora il consider relativ scazut din cauza ca "boborul" chiar daca nu este in stare sa despice firul in patru ca mine totusi ii prind cu minciuna si nu ii mai considera credibili. Partidul lui Vintu foarte bine dotat cu tonomate se vede ce a facut.

      Sunt in schimb deranjat de oamenii de bine care nu isi dau seama ca sunt pe post de tonomate voluntare si chiar aceasta insemnare este ca o completare la vot obligatoriu scrisa de o "vecina" iar pentru "incalzire" o sa dau citeva "citate audio" din opera lui Mircea Badea care exprima foarte plastic cu un limbaj tipic "de cartier" ce gindesc si eu. A pus intrebarea de ce votati si a ramas confuz. Are o mare dilema pe care o impartasesc si are o viziune foarte personala despre  esenta democratiei in RO. Brutal pune o intrebare vulgara: mie ce-mi iese ? si vede astfel  spiritul civic ver.RO 

     Situatia mea este urmatoarea nu imi inspira incredere nici un candidat de pe lista. Vorba unui ziarist sunt in situatia de a alege intre zece conserve stricate. Nu imi inspira incredere din cauza a ce am citit despre ei. Normal ca legal pana nu se pronunta justitia nu pot fi declarati hoti sau prosti in mod oficial.Insa daca eu asi fi in situatia lor dadeam in judecata ziarele respective pentru calomnie si se descoperea ca este o aberatie ca am furat 100 ha de pamint cind de fapt au furat numai 50 nici nu am patru case am numai doua in mod neexplicabil.Acesta este motivul pentru care se conformeaza proverbului: "ursul merge ciini latra!"

     Singurul lucru pe care pot sa-l fac este sa ma duc "constincios" la vot si sa pun stampilele in mod gresit ca sa anulez votul.Nu rezolv nimic nici in varianta propusa de maddish@ respectiv:

- putem scrie cu pixul pe foaie sau putem desena cornite pe buletinul de vot candidatului care ne enerveaza cel mai mult, se poate scrijeli si o injuratura pe care o vor citi domnii care numara biletele - orice exprima atitudinea noastra fata de cei care am dori sa ne conduca.

     Legal nici macar obligatia de a se sterge la fund cu aceste buletine de protest nu exista si nici "domnii care numara biletele" nu au nici o obligatie.Continui cu maddish@ care mai propune:

... si s-ar putea ca atunci când esti obligat sa votezi, sa fii dispus sa te implici inca si mai mult in viata politica, voluntar si sub alte forme.

     Marturie imi sta "corespondenta" cu primaria numai cu CIC am 60 de mail-uri si nu am reusit sa-i urnesc si nu inteleg totusi logica cu care sustine :"In fine... mergeti la vot oricum."

      Sunt total de acord cu ideia unui "vot obligatoriu" chiar cu sanctiuni drastice insa cu urmatoarea conditie. Pe buletinul de vot sa fie o "patratica" in plus fata de numarul de candidati unde sa pot pune stampila daca nu sunt de acord cu cei propusi .Rezultatul acestei decizii ale mele sa duca la anularea cite unui vot cistigat din portofoliul fiecarui candidat. Ar merita studiata varianta asta. Este drept ca asta nu exista in UE dar la fel de drept este ca nici o tara de acolo nu are 90% din populate cu virsta mentala de 18 ani in materie de democratie si propietatea privata.

     Inchei cit de democratica este alegerea primarului actual care a fost ales de 70% din alegatori daca se tine cont ca prezenta a fost numai de 37% ? Absenteismul la noi are cu totul alte cauze fata de tarile la care de sute de ani treburile sunt lamurite la noi exprima lehamitea si nu justifica sa-ti misti fundul pana acolo ca sa poti declara cu "mindrie patriotica": "Vezi eu l-am facut om pe asta ca altfel murea de foame! " 

P.S. 1 Ca sa scap de reactile cititorilor cu nivel de gindire DEX: "...va asigur ca greselile ortografice, ortoepice, de punctuatie, morfosintactice si folosirea inadecvata a unitatilor lexico-semantice imi apartin si mi le asum,..."

P.S.2 de fapt eu sunt foarte atent la sintaxa cind sunt in linia de comada dind comenzi dos sau linux ca "boul" de calculator nu este in stare sa priceapa ca atunci cind am tastat "virgula" de fapt ma gindeam la "punct" insa am pretentia la oamenii care si inteleg ce citesc sa faca aceste corectii mental si de aici apare neglijenta mea.

Published on 3-6-2008
      Insemnari =153   Vizitatori =56571   lived days =22912
Home
    E-mail            © 2009~2085 OSCII-Lab       Home    Popescu-Colibasi  


click spre "negustori"