133 9595


 

     Ma uitam la Tembelizor unde la stiri prezenta o situatie ciudata.Un ziarist ungur venise in tara ca sa documenteze in privinta unui copil de tigan (romm pentru necunoscatori) implicat intr-un furt. Descinderea reporterului in sat a fost filmata si chiar regizata nu iesea mai comic.Satra il inconjurase si in timp ce unii il buzunareau ceilanti ii cereau recompensa ca sa primieasca inapoi ce ii fusese furat.La venirea politiei circul a continuat si a ramas la varianta "remiza".Felul cum se comportau dovedea o inconstienta totala tiganii indiferent de virste se "jucau" si asta mi-a permis sa completez o ipoteza mai veche.

     Cite o data urmaresc emisiunea din titlu si o data am urmarit o discutie cu o tiganca batrina. Imi placea cum vorbea chiar dadea dovada de bun simt.Deranjat de lumina tembelizorui mi-am tras gluga pe ochi urmarind numai varianta "audio". A inceput sa ma intrige ceva daca faceam abstractie la ce vazusem si la timbrul vocii parca "gindea" un copil si am legat asta de alta informatie ramasa in Recycle Bin in care un parinte se plingea de dificultatile pe care le are cu fiul lui la invatare din cauza virstei.Acesta afirma ca intre 14 si 18 ani copilul incepe sa gindeasca abstract si pana se acomodeaza sunt probleme.

     Pai la minoritari cind copilul ar trebui sa intre in perioda de a gindi abstract este deja tata de un an iar "copila" tiganca este mama de trei ani.Rezultatul doi copii care nu stiu sa gindeasca abstract produc un copil care nu are ce mosteni nimic pe aceasta linie iesind o clona perfecta.Daca se mai adauga la asta obiceiul de a se casatorii in clan ca sa nu-si dilueze singele rezultatul se vede si le produce handicapul de care sufera in prezent.Mental nu au avut cum sa se schimbe de la "descalecare" sunt la fel de puri.

      La "bastinasi" este obiceiul sa se casatoreasca dupa ce se face "armata" trecind implicit peste perioada critica si "speculez" ca transmit aceasta informatie si urmasilor.Poate nu este chiar o speculatie daca am inteles eu bine articolul despre ADN din care rezulta ca 10% este "proiectul", "reteta" sau algoritmul" care permita sa se faca un corp uman iar 90% este depozit de date sau ca sa ma dau mare in IT dau un citat ciugulit: "dll-urile in principiu sunt niste resurse. uneori de functii sau proceduri, alteori de fisiere sau de controale pentru interfata, sau chiar pentru engine-uri grafice, ma rog, functionalitatile variaza... deci ai putea sa le spui "parti componente". marele avantaj este ca sunt incapsulate, si asta le face refolosibile." suna ca dracul ce sustin dar alta explicatie nu gasesc.In fond daca la ciini prin incrucisari selective poti sa le accentuezi anumite caracteristici "pshihice" de ce nu am admite asta si la om. Asa ca la nastere chit ca esti in pielea goala ai o "zestre" mai mare sau mai mica de dll-uri.

      Este gresit ce sustine Madalin Voicu ca acestia trebuie ajutati sa se reintregreze pe simplul motiv ca ei nu au fost nici o data integrati.Solutia propusa de Nicolae PAUN :"Prin faptul ca sint cea mai mare minoritate etnica din Europa, cam 8 milioane, adica mai mult decat populatia citorva state europene, este inevitabil ca rromii sa-si asume un destin politic" o vad mai viabila mai ales ca ei au sarit peste un "destin economic" ca sunt "antitalent".Mama ce clasa politica ar iesii din ei sincer il admir pe Nicolae Paun ce papagal are.

      Brasovul in perioda industrializarii a fost supus unei viituri de moldoveni care au ajuns cu camionul cu trenul sau pe tren insa intr-o generatie sau integrat si acuma chiar esti surprins cind afli de originile unuia.Inainte de industrializare in Sacele linga Brasov era un cartier Tirlugeni plin de tigani.Normal ca stiau unde este Steagul Rosu ca de acolo "se aprovizionau" si atunci, insa nu ardeau de dorinta de a se angaja. Acuma sau schimbat multe dar Tirlugeni rezista si este neschimbat.Nu se intelege ca au complet alte prioritati si dorinte asa ca suna ridicol ca trebuie ca majoritarii sa-si schimbe perceptia despre ei cita vreme ei nu doresc sa se schimbe.Eventual CNA sa insiste ca toate cursele aeriene care ne aduc "concetateni" "returnati" sa aterizeze numai ziua ca sa fie imaginea mai luminoasa..

      Se observa ca eu nu am o politica editoriala corecta, logic ar fi sa astept sa se consume "tirajul" ca sa fac puncte si ulterior sa mai scriu.De fapt pe mine ma intereseaza un singur "cititor" si scriu la dorinta acestuia iar in momentul cind acesta isi pierde interesul o sa renunt si eu.Ca sa nu se faca speculatii "cititorul" este colegul meu de apartament cu care impart si tastatura.

P.S. 1 Ca sa scap de reactile cititorilor cu nivel de gindire DEX: "...va asigur ca greselile ortografice, ortoepice, de punctuatie, morfosintactice si folosirea inadecvata a unitatilor lexico-semantice imi apartin si mi le asum,..."

P.S.2 de fapt eu sunt foarte atent la sintaxa cind sunt in linia de comada dind comenzi dos sau linux ca "boul" de calculator nu este in stare sa priceapa ca atunci cind am tastat "virgula" de fapt ma gindeam la "punct" insa am pretentia la oamenii care si inteleg ce citesc sa faca aceste corectii mental si de aici apare neglijenta mea.

       Insemnari =133   Vizitatori =35664   lived days =22777

 


     

 


Home Popescu-Colibasi


click spre "negustori"