106 Popor la cheie


 

 

Comunismnul in decembrie 89 a lasat un popor perfect pregatit pentru functia de executant. Perioada 45-89 a avut o constanta in aceea ca a urmarit incadrarea in tipare a personalitatii umane care teoretic urmarea crearea omului de tip nou care sa paseasca cu incredere devotament si patritism spre "culmilii" societatii multilateral dezvoltate.Cine nu se incadra in aceste tipare isi atragea "ura si dispretul oamenilor muncii" si era "ajutat" sa se integreze rezultind un om care putea scanda cu constinta inpacata impreuna cu ceilanti deja "calibrati":"Noi muncim nu gindim!" Un om,partid,stat era CONDUCATOR in germana se traduce prin "Fuhrer" (suna a ceva cunoscut tinind cont ca asa era alintat Hitler) iar ceilanti aveau dreptul si onoarea sa fie executanti.

De conducator am scapat dar a ramas poporul unic de executanti care asteapta numai indicatii pretioase de o deosebita insemnatate indiferent de cel care catarat pe un "tamburet" se declara conducator.

M-am gindit la aceasta situatie datorita lui Nicolaescu de profesie contabil-doctor care conduce sanatatea sau zice ca face asta.Pregatirea lui politica si pozitia de ministru ii cere ca sa oblige subordonatii sa studieze problemele sistemului si ulterior sa prezinte un "caiet" de solutii.

Ulterior avind in fata aceste "caiet" el are latitudinea sa dispuna in functie de necesitatile politice prioritatea cu care se aplica acestea.In fapt Ministerul Sanatatii este cedat in folosinta persoanei private Nicolaescu care face ce "vrea" muschii lui pe durata mandatului.Nu are treaba cu doctrina partidului in problema sanatatii pe simplul motiv ca aceasta este asa de vaga incit poate fi considerata inexistenta.Coalitia are "chestiuni arzatoare la ordinea zilei" si nu are timp de fleacurile acestea, iar guvernul prin consens il sprijina fara sa se implice cite vreme si el face acelasi lucru pentru ceilanti ministrii privatizati.

Exista sau ar trebui sa existe o forta care sa puna ordine si ma refer la specialistii existenti in sistem care stiu bine in "patratitile" pe care le gestioneaza care sunt problemele reale.Problema ca si ei au o mostenire "calibrata"si sunt de profesie executanti urmarind numai sa-si conserve functia.

Rezultatul "contabilului" ii bubuie prin cap o ideie pe care si-o cristalizeaza in timpul conferintei de presa si repede pana nu uita ce a spus "produce" o ordonanta de guvern. Normal aceasta nu se "pasuieste" cu sistemul si atunci se plinge de opozitia "grupurilor de interese". Situatia ar fi similara daca ceasornicarul sef ales pe criterii politice regindeste o "rotita" frumoasa, aurita dar nu stie ca trebuie sa tina cont de diametru si numarul de dinti ai "vechiturii" si vrea sa o indese in mecanism.Atunci descopera ca tot mecanismul se blocheaza si da vina pe opozitia sistemului.

Aceasta este problema si cazul lui Nicolaescu se regaseste aproape peste tot si la toate nivelele.Inainte de 89 si acuma motivul este identic numarul doi in ierarhie a ajuns in aceasta functie numai dupa ce initial a fost castrat si acuma nu mai are "basi".

In perioada kaki a vietii mele am primit multe ordine timpite si devenise o practica sa "raportez" in scris ca trec la "executarea lui intocmai si la timp" enumerind si implicatile care rezulta din aplicarea minunii respective.Rezultatul de foarte multe ori aflam in mod neoficial ca "momentan" problema nu este presanta urmind sa fiu informat cind sa trec la aplicarea ei.Dupa citeva contre de acest gen seful cind hotara ceva si ajungea la aspecte de transmisiuni zimbind superior preciza ca nu se coboara la amanute tehnice si-mi cerea sa ma sincronizez cu ceilanti.

Rezultatul pot sa spun ca astfel mi-am blocat cariera insa mi-am salvat profesia asa ca din punctul meu de vedere eu sunt multumit.

Problema mea acuma este ca sunt "capacit" de primii pioni la care apelez si asta o fac ei din principiu nu din cauza unei baze legale pe simplul motiv ca eu ma ocup de rezolvarea unor probleme pe care de fapt ar trebui sa le rezolve ei.

In incheiere tata avea un proverb: " daca nu mori totul se rezolva! "

P.S. Ca sa scap de reactile cititorilor cu nivel de gindire DEX: "...va asigur ca greselile ortografice, ortoepice, de punctuatie, morfosintactice si folosirea inadecvata a unitatilor lexico-semantice imi apartin si mi le asum,..."

P.S. 1 Ca sa scap de reactile cititorilor cu nivel de gindire DEX: "...va asigur ca greselile ortografice, ortoepice, de punctuatie, morfosintactice si folosirea inadecvata a unitatilor lexico-semantice imi apartin si mi le asum,..."

P.S.2 de fapt eu sunt foarte atent la sintaxa cind sunt in linia de comada dind comenzi dos sau linux ca "boul" de calculator nu este in stare sa priceapa ca atunci cind am tastat "virgula" de fapt ma gindeam la "punct" insa am pretentia la oamenii care si inteleg ce citesc sa faca aceste corectii mental si de aici apare neglijenta mea.

Published on 8 august 2007

       Insemnari =106  Vizitatori =17965   lived days =22612

 


Home Popescu-Colibasi


click spre "negustori"