092 Basescu si Constitutia


 

Cam tirziu am reusit sa imi dau seama de preocuparea majoara a clasei politice.

A incalcat grav sau nu Basescu constitutia ? Avizul Curţii Constituţionale nr.1 din 05.04.07 arata:... prin conţinutul şi consecinţele lor, nu pot fi calificate drept īncălcări grave, de natură să determine suspendarea din funcţie a Preşedintelui Romāniei, īn sensul prevederilor art.95 alin.(1) din Constituţie.iar Constitutia la art 95 (1) Īn cazul savārsirii unor fapte grave prin care īncalca prevederile Constitutiei prevede suspendarea din functie. Argumentatie logica "beton" dar povestea parca este mai lunga si o iau de la Adam. Domnul Basescu cind a ajuns presedinte a jurat cu o mina pe Biblie si alta pe inima:

"Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului român, sa respect Constitutia si legile tarii..."

Deci eu simplu cetatean daca o iau pe aratura si incalc o lege sunt sanctionat insa primul cetatean al tarii in plus isi ia angajamentul sub juramint sa respecte legile si parca trebuie sa fie mai responsabil.Legile normale au un "mercurial" care precizeaza cu ce te alegi in functie de ce articol nu respecti si in functie de anii de puscarie poti sa apreciezi daca a fost o incalcare grava sau nu a legii respective.

Prima lege a tarii Constitutia este lipsita de aceasta anexa asa ca exista numai doua variante o respecti sau o incalci iar incalcarea ei indiferent ca nu respecti o virgula sau cinci articole este o fapta grava.

Deci Curtea Constitutionala spune:" suspendare din functie a sefului statului pe motiv de "incalcare grava a Constitutiei" iar Constitutia la art 95 arata ;" În cazul savârsirii unor fapte grave prin care încalca prevederile Constitutiei" par sa arate acelasi lucru insa atunci se subintelege ca poti savarsi fapte "finute" incalcind Constitutia ca si alte legi fara consecinte legale si asta nu prea este asa.

Curtea constitutionala a mutat putin cuvintul "grav" ei insinueaza ca se refera la Constitutie in schimb in art 95 cuvintul "grav" se refera la "fapte" eu intelegind ca oricare fapta prin care incalci Constitutia se considera o fapta grava. Ar fi avut o problema Curtea Constitutionala sa dea rezolutia daca art. 95 arata cam asa: "În cazul savârsirii unor fapte prin care încalca prevederile Constitutiei"

Cazul acesta insa arata si limita de gindire a clasei politice care inca gindeste la nivel de propozitie nu de fraza.Se tot flutura un termen "proiect politic" acesta ar trebui sa fie un algoritm cu mai multi pasi prin care se urmareste atingerea unui obiectiv insa "ai nostrii" gindesc numai primul pas.Bun au reusit sa-i dea un pumn lui Popei insa implicit ei urmeaza sa faca iar prospectii de "licurici",sa pregateasca "darul" ca sa prinda iarasi fotoliul si asta imi aduce aminte de un banc.

Se spune ca la marginea unui riu se intilneste o broasca cu un scorpin si incep o negociere cum sa treaca impreuna riul.Broasca avea ezitari insa scorpinul ii aminteste ca el nu inoata asa ca o sa stea cuminte cu "acul".Incep traversarea totul OK dar pe la jumatate scorpionul inteapa broasca aceasta inainte de a se ineca intreba de ce a facut asta si scorpionul ii raspunde ca nu s-a putut abtine.

P.S. 1 Ca sa scap de reactile cititorilor cu nivel de gindire DEX: "...va asigur ca greselile ortografice, ortoepice, de punctuatie, morfosintactice si folosirea inadecvata a unitatilor lexico-semantice imi apartin si mi le asum,..."

P.S.2 de fapt eu sunt foarte atent la sintaxa cind sunt in linia de comada dind comenzi dos sau linux ca "boul" de calculator nu este in stare sa priceapa ca atunci cind am tastat "virgula" de fapt ma gindeam la "punct" insa am pretentia la oamenii care si inteleg ce citesc sa faca aceste corectii mental si de aici apare neglijenta mea.

       Insemnari =92   Vizitatori =12553   lived days =22502

 


Home Popescu-Colibasi


click spre "negustori"