048 Compuserv Jazz

Am gasit din intimplare una din primele mele lucrari "beletristice". Cu ajutorul ei am exercitat presiuni asupra patronului amenintind ca o public.

Constatari de "simplu cetatean" privind activitatea firmei Compuserv Jazz

     Cu multa greutate am strins 7 milioane si am vrut sa "intru in rindul lumii" cu un calculator performant. Cum m-am saturat sa-mi tot fac calculatorul de data asta am vrut sa apelez la o firma profesionista. Un prieten , mi-a recomandat firma cunoscind patronul. Alt prieten aflind la cine vreau sa apelez mi-a atras atentia asupra neseriozitatii salariatilor din firma. Am obtinut o oferta din partea firmei care la pretul de 6,5 milioane asigura o configuratie multumitoare si cu ea in mina m-am deplasat la firma.

     Primul lucru bun firma isi schimbase sediul, semn pentru mine ca merg afacerile deci clientii sunt multumiti. Cum am intrat pe use m-a frapat vinzolalea care semana a brambureala dar mi-am zis ca fiecare avind ceva unicat de facut este normal sa fie asa. Am vazut o camera care dupa rafturi parea magazie insa in care se intra ca intr-un magazin de autoservire si fiecare lua sau punea cite ceva. Semn rau din ce am vazut eu la alte firme in care se regaseste situatia cind se face inventarul sigur nu apare nimic in plus insa lipsesc multe si toti se uita unii la altii si dau vina pe pisica daca exista asa ceva. Cum vina este colectiva cel care nu a "luat" este tentat s-a ia si el ca a compensare ca a fost invinuit pe nedrept si toti trag pe clienti ca sa recupereze din paguba. Nevrind sa am idei preconcepute am mers mai departe. Am vazut patronul ducind un calculator la masina unui client. Semn rau inseamna ca nu a priceput ca din primul lucrator al firmei trebuie sa devina manager. Daca te ocupi de carat nu mai ai timp de gindit iar faptul ca ceilanti lucratori priveau firesc acest aspect spune multe. Foarte fin spus este considerat fraier.

     Patronul foarte dragut si amabil a analizat oferta adusa de mine insa a spus ca trebuie recalculata si ca o bonificatie pentru mine a redus si din TVA ajungind la o varianta care avea pretul reasezat de la 6,5 milioane la 7.148.391.lei. Am inghitit in sec si am aceptat. Oferta originala s-a amestecat printr-e hirtii si am ramas cu cea noua ca exemplu de inginerie financiara. Firma urma ca in 48 ore sa-mi predea obiectul. Netinind cont de vechiul proverb autohton care se bazeaza pe experienta populara si spune ca numai la curve se dau banii inainte am platit sapte milioane. Am admirat competenta profesionala a contabilei care a numarat rapid banii si m-am ales cu un biletel prin care patronul recunoaste ca a primit banii si cu o frumoasa foie datata in 22.09.1998 din care rezulta configuratia pe care urma sa o obtin.

     Dupa multiplii de 48 ore am aflat ca este un conflict intre procesor si placa si de aceea trebuie sa mai astept. Dupa o saptamina fiind presat de activitate am solicitat provizoriu calculatorul asa cum este si patronul a fost de acord. Ajuns acasa cind sa conectez tastatura am sezizat ca se misca toata placa de baza si am deschis calculatorul ca sa depistez motivul constatatind urmatoarele:
-placa de baza era fixata numai cu un surub si nici un distantier de plastic care fixeaxa placa de sasiu nu era montat corect. Mai precis nici un distantier nu era fixat de fundul cutii.
-placa de baza era sprijinita cu doua ghematoace de ambalaj.
-din acest motiv placa de baza nu era paralela cu fundul cutii in partea din spate era la 8 mm distanta de fundul cutii iar in fata la 15 mm.
-rezultatul era ca interfetele nu mai ajungeau pana la conectoarele de pe placa de baza situatie remediata de specialistul hard al firmei prin indoirea sasiului cutii. In armata exista o vorba "ca este prost, este adevarat insa este puternic "
-din acelasi motiv ventilatorul microprocesorului nu mai incapea sub FDD
-erau inversate firele care vin de la butonul de RESET cu firele care vin de la led-ul care semnaleaza functionarea HDD. Noroc ca cel care a proiectat placa a protejat-o contra acestei timpenii. Eu am sezizat acest lucru cind am vrut sa resetez calculatorul si nu am putut.
-cablul panglica care conecteaza placa MB cu HDD era foarte intins iar intre HDD si CD abia incapea din cauza sursei. Specialistul hard al firmei a vazut dar nu a sezizat ca pe acest cablu mufa intermediara nu este pusa la mijloc din motive logice in practica nu este aceiasi distanta intre conectorul placii MB, al HDD si al CD. Asa ca am inversat cablul stiind ca logica nu se invata la scoala, cu asta esti dotat din nastere si daca nu o ai asta este, de fapt nici nu este necesara daca esti proiectat sa prasesti cartofi. Nu mai vorbesc de faptul ca panglicile formau un ghem care se freca de ventilatorul procesorului
-hardul era fixat numai cu doua suruburi care fusesera scoase de la FDD care atunci cind l-am adus eu avea patru. Eu avind nivelul de pregatire al unui tinichigiu am sezizat ca rigiditatea unui calculator este realizata numai cind sunt fixate toate suruburile. Specialistului hard al firmei ia fost lene sa mai puna inca doua suruburi cu toate ca asigura o piesa in valoare de 1,6 milioane. Normal puteau sa ramina numai doua suruburi ca vorba unui cirpaci de la Tractorul "nu este avion deci tine"

      Intrebare fara raspuns cum poate iesi din atelier chiar si provizoriu un calculator fixat intr-un singur surub stiind ca un scurtcircuit pote distruge componente in valoare de milioane de lei. Rezolvind aceste mici scapari inerente unei firme de "profesionisti" am mai constat urmatoarele:
-nu exista nici un conflict intre placa si microprocesor necazul era altul. Placa, daca se citeau instructiunile se vedea ca lucreaza pana la 200 Mhz iar procesorul K6 la 266 Mhz devenise un K6 la 233 Mhz deci impreuna nu aveau cum sa ajunga la 266 Mhz numai daca se reusea un proces de heterodinare a frecventelor lucru inca nedescoperit la calculatoare. Deci o incercare de minareala.
-cu multa surprindere am constatat ca HDD intrase la apa din 4,3 Gb ramasesera numai 3,2 Gb lucru despre care nu fusesem informat. Dupa spusele patronului imi instalase ca bonus WIN 95 deci hardul era montat definitiv. Deci alta incercare de minareala. Pe urma am inceput sa lucrez cu spor si multa voie buna avind insa un sentiment exprimat foarte plastic de ilustrul nostru presedinte cu cuvintul antologic de "scirba"

     Cum firma nu reusea sa incropesca configuratia am solicitat sa-mi instaleze CD si placa de sunet. Cu aceasta ocazie am aflat ca ar fi cazul sa cumpar si o carcasa din cauza ca la procesor nu ii incape ventilatorul sub HDD. Cu pregatirea mea de tinichigiu am sezizat patronul ca daca se inversa pozitia HDD cu FDD putea sa incapa ventilatorul linistit.

     Ajungind acasa am verificat configuratia avind experienta anterioara si am constatat ca nu se aude nimic in boxe. Telefon la firma si patronul dupa ce mi-a testat cunostintele in privinta impedantei la boxele pasive a confirmat ca specialistul firmei in hard a verificat placa cu difuzoare si functioneaza. Verificind placa cu pregatirea mea de tinichigiu am gasit o inscriptie din care rezulta pe ce pozitie trebuie sa fie "jumpers" ca iesirea sa fie conectata la difuzor sau linie. Pe placa insa in locul lor erau doua strapuri cositorite deja in Taivan pentru semnal de linie. Deci incercare de minareala. La verificare a rezultat ca nici pe iesirea de casti a CD nu se aude nimic dar nu am mai fost curios sa vad de ce. Intrebare fara raspuns cum a fost verificat CD cu metode bioenergetice?? Raspunsul specialistului in hard la intrebarea patronului arata respectul deosebit pe care il are pentru patron sau tradus arata ca i se rupe de client in general si de patron in particular. Din punct de vedere tehnic am constatat ca CD era montat pe pozitia de sus a sasiului de lene si fixat numai in doua suruburi. Fixarea lui in aceasta pozitie facea ca una din masti sa stea oblic dar tinind cont ca nu este avion mergea. Ca un exersitiu de tinichigiu am inversat pozitia FDD cu HDD si s-a confirmat ce spusem ca este loc si pentru ventilator iar daca se mai fixa si placa normal pe distantiere se marea si mai mult spatiul. In timpul lucrului in mod aleator ca sa nu te plictisesti sar interfetele din placa MB dovedind rezistenta lor la alimentare in regim tranzitoriu numai WIN 95 nu pricepe acesta forma de umor si tot intepeneste. Am mai sezizat ca ceream lucruri prea mari de la calculator in situatia ca trebuia sa se ocupe "simultan" de doua lucruri foarte "complicate" cum ar fi ascultatul unui disc si Sceen saver ultimul intra in rezonanta cu muzica si se misca in suturi. Curios din fire cum eram si intrigat de lipsa de performanta ca nici batrinul meu 386 nu se misca in halul asta am verificat si setarile pe placa unde trebuiau fixati 9 jumper pe diverse pozitii si am constat ca unul nu era pus unde trebuie. Mare lucru o firma din asta care isi stimuleaza clientii sa gindeasca este un pas spre intrarea in Europa, cel putin in privinta preturilor suntem intrati mai ramine numai amanuntul care se cheama calitatea servicilor prestate.

      Singurul lucru care m-a bucurat este ca placa de baza are si manual, normal in englezeste ca numai pe guma de mestecat este obligatoriu sa fie si traducere in romana ca sa nu incerci sa o folosesti ca prezervativ insa avea un defect, ultima pagina era lipita. Cum sunt un om curios am tras de ea si am sezizat ca se lipise din cauza unui hirtii cu lipici pe ambele fete. Nu am inteles rostul ei pana nu am vazut fraza "A program AWDFLASH.EXE is included in the utility diskette" deci cineva isi rezervase anticipat dreptul la o bere cind urma sa imi crape buza dupa respectivul .EXE si atunci cu mari eforturi ma "servea" Tinind cont de cele aratate mai sus renunt la servicile firmei si am urmatoarele solicitari:
-sa-mi fie returnata contravaloarea in lei a 772 $ la cursul zilei cit reprezenta pe 22.09. suma de 7.000.000 lei la cursul de 9.069 lei/dolar
-sa aiba rabdare ca sa-mi salvez datele de pe HDD cum am avut si eu cu firma. Daca sunt rezolvate aceste cerinte ma mai gindesc daca sa mai popularizez aceasta trista experienta.
P.S.un subiect de meditatie daca nu ar trebui schimbata denumirea firmei in "Asociatia filantropica sfintul Zachia pentru tinerii handicapati" ar sti clientii la ce sa se astepte si cred ca se micsoreaza si impozitele. Vazut daca prin vinderea suruburilor care ramin in plus nu se aduce o sursa de cistig pentru firma.
P.S.2 daca domnul patron ar avea organele care ii lipsesc lui Ciorbea conform lui Brucan ar lipii cite un exemplar din prezenta scrisoare deasupra fiecarui loc de munca si ar promova din salariati AFARA din cauza ca in joc este numai obrazul dinsului.
P.S.3 o sa recomand firma cu caldura din cauza ca nu am cum altfel sa platesc politele la diversi indivizi
va salut fara respect,
Dan Colibasi
October 5, 1998
Note:
-1.dl.Brucan sustine ca lui dl.Ciorbea ii lipsesc coaiele.
-2.la data de 20.10.98 si firma a reusit sa-mi inapoieze patru milioane de lei.
-3.deci se confirma un proverb al tatalui meu care spunea "daca nu mori totul se rezolva"

Patronul se numeste Ovidiu Zachia si se vrea   respectabil
accesind acest  link ajungeti in pagina home a blog-ului

    E-mail            © 2009-2085 ASCII-Lob       Home    Popescu-Colibasi  


click spre "negustori"