044 mini pirania

     Toata lumea este la curent cu activitatea unor "rechini" dupa unele surse sau "crocodili" dupa alte surse. Mass media are regim de BLOG pentru asemenea animale si ne tine la curent in permanenta.

     In balta cotidiana exista si o specie de pesti mici ca dimensiune care traiesc in bancuri si seamana mult cu renumitii pirania. Sunt de regula oameni simpli vecini cu tine care sa comporta absolut normal pana simt mirosul de "carne". Au in ei o foame atavica transmisa din generatii si asta ii face sa nu ierte nimic. Instinctiv se grupeaza in "bancuri" in care nu exista un sef insa sincronizat se deplaseaza spre hrana si dau dovada de o solidaritate iesit din comun cind unul din ei este prins de coada.

     Cum nu ma duce capul ca sa analizez ce fac adevaratii rapitori ma voi ocupa de cei care se afla in "acvariu" cu mine adica scara,bloc Asociatie de Propietari nr. 162 Brasov. Pare jenant cind se dau "tunuri" la nivel national sa te ocupi de mici gainarii. Dupa ce o sa descriu asemenea "amanunte" o sa va dati seama ca se regasesc cu punct si virgula in majoritatea "colectivelor" iar daca cineva ar reusii sa le contabilizeze este posibil sa rezulte ca renumitele "tunuri" sunt de fapt niste fleacuri fata de valoarea insumata a acestor "gainarii".
Ca sa nu mai lungesc introducerea o sa dau un exemplu concret:

     Anunt la intrarea in bloc:"Incepind cu luna urmatoare citirea contoarelor de apa rece se va face de un salariat al asociatiei contra sumei de 10.000 lei (0,3$)!" Normal conform statutului ar fi trebuit ca adunarea generala sa hotarasca angajarea unui salariat si sa stabileasca salariul. Presedintele asociatiei din respect pentru timpul nostru liber ne-a degrevat de aceasta obligatie.Intimplator cel ales baiat cu studii superioare era fiul unui cunostinte a presedintelui. Toti vecinii erau mindrii cind o data pe luna intra in casa un "inginer" si facea doua genoflexiuni in fata contoarelor contra modicei sume de 0,3$ la data respectiva. Dupa citeva luni tinarul de "viitor" nu a mai rezistat acestei munci inferioare pregatiri sale si a delegat prietena sa continue "calvarul". Biata fata si ea a clacat dupa citeva luni si atunci tatal a preluat el sarcina. Asa ca lunar Petrica cum se recomanda citeste cu spor si energie nestramutata contoarele ducind traditia familiei mai departe.

     Toti propietarii au acceptat in mod firesc acest "serviciu" mai putin unul celebru pentru cit este de greu de cap, adica eu. Am intrebat presedintele motivul pentru care a trebuit angajat "omul" raspunsul logic si pertinent a fost ca foarte multi propietari nu se descurca la citit "rotitele". Cind valoarea citita este de ordinul metri/cubi inportanta citirii este esentiala dar curios am observat ca echipa Petrica & Co citesc tot fara 'rotite" asa se face ca la mine o luna consum 4 m/c iar cealanta luna 2 m/c cu toate ca eu de fapt am un consum constant de 3 m/c. eroarea aparind din necitirea "rotitelor". Intrebind presedintele motivul pentru care sa platesc 10000 lei pentru un fleac m-a linistit spunind ca firmele specializate percep 30000 lei asa ca iesim in cistig. Obiectia mea ca firmele respective urmaresc sa scoata un profit spre deosebire de asociatie care este non-profit nu a avut efect. Asa ca m-am "calicit" si am anuntat ca nu platesc facind singur citirea si aducind biletul la A.P. Normal a trebuit sa suport toate glumele facute de "doamnele" si "domnii" propietari in legatura cu meschinaria mea.

     Constatind ca nu apar pe lista i-am multumit presedintelui ca a tinut cont de dorinta mea. Dinsul cu un aer superior m-a informat ca discutind acest aspect cu sefii de scara a abtinut acordul acestora pe motiv ca:" nu toata lumea cunoaste regulile traiului in colectiv". Intrigat de raspuns am cerut precizari si atunci zimbind "superior" mi-a spus ca la bloc sunt niste reguli de convietuire care trebuiesc sa fie insusite. Spre mirarea lui am scos buletinul de identitate si l-am rugat sa se uite in el intrebind ce nu este in regula. Nu a observat nimic neobisnuit asa ca a trebuit sa-i spun ca m-am nascut in Bucuresti si culmea la bloc pe Dudesti linga posta Vitan incit inainte de culcare ma uitam in jos sa vad cum trece tranvaiul. In schimb daca membrii comitetului se uita in B.I. o sa-si reaminteasca ca in copilarie inainte de culcare se uitau in sus sa vada cum trece gaina prin fata geamului. Nici pana azi nu inteleg de ce s-a suparat.

     Problema mea de fapt era alta. Prin natura lucrurilor am facut matematica pana la cea de nivel inalt si chiar daca acuma nu mai stiu nici tabla inmultirii mi-au ramas niste rudimente de gindire la nivel aritmetica si regula de trei simpla. Citirea contoarelor se face o data pe luna intr-o zi si asta ce inseamna.
Consider ca trebuie un minut ca sa citesti cele doua contoare.
Pe scara sunt 28 de apartamente deci intr-o jumatate de ora termini si mai poti vizita inca o scara.
Deci 28 ap. x 2 scari=56ap. x 10.000 lei=560.000 lei aproximativ 18$/ora lucrata rezultind ca Petrica cistiga in ora respectiva mai mult ca un specialist serios in I.T.
Presupunind ca toate cele 16 scari din A.P. sunt la fel inseamna ca pentru opt ore lucrate primeste 3.920.000 lei aprozimativ 130 $ Normal sarcina aceasta trebuia data suplimentar femeii de serviciu iar daca trebuia angajat un "specialist" calculul salariului trebuia pornit invers 16 scari inseamna 8 ore de munca inmultit ca valoarea orei pentru salariul minim de economie. Ghinionul meu este ca in A.P. nu prea sunt mai multi care sa fi facut atit de multa matematica ca sa aiba de unde uita.

     Intrebarea la nivel tara citi Petrici' sunt ?
Firesc nu se rezolva problema dreptului la un trai decent.

     Published 28 Februarie 2006

     Insemnarea=44 Vizitatori = 578

 


        pot fi contactat prin E-mail                      Home Popescu-Colibasi  


click spre "negustori"