22 Macaraua

      La Londra exista un parc in care se poate inchiria o bancuta si de pe ea poti sa-ti versi "Offul" pe cine "vrea muschii tai". Cum nimic nu este nou sub soare iar la noi "Offurile" fiind mai mari avem echivalentul bancutei sub forma de macara.

      Recent am vazut la TV un tinar care a reusit sa mobilizeze politia, salvarea, pompierii si societatea civica din zona.Dupa ce a fost convins sa coboare "pe pamint" a spus clar, coerent si raspicat ce vrea de la societate respectiv primarie: "casa + serviciu"

      Situatia lui in mod real este tragica are peste 18 ani si a fost scos din sistemul de protectie a copiilor fara parinti. Problema este foarte complexa si trebuie analizata cu atentie. In primul rind poate el a ajuns in acest sistem din cauza unui accident care a dus la disparitia unor parinti responsabili care prin prezenta lor ii asigurau conditii decente de dezvoltare pana putea sa "stea pe picioarele lui". Poate provine din parinti "iepuri" care maninca si fac copii urmind ca de produsul muncii lor fizice sa se ocupe cine nu are ce face din cauza ca ei sunt ocupati. In primul caz parintii naturali au muncit inainte de a face copilul implicit din plusvaloarea muncii lor a beneficiat si iubitul nostru stat de drept in schimb in al doilea caz parintii nu au avut timp de munca insa se bazeaza pe drepturile omului care prevad obligatia statului de a asigura un trai decent. Am avut curiozitatea de a cauta "Declaratia" drepturilor originala si pe rindul urmator este specificat ca statul asigura acest drept elementar in masura care poate. Ca sa fiu inteles cred ca oricine accepta ca Romania are o putere economica "putin" mai mica decit SUA care isi permite sa instaureze daca vrea chiar democratia oriunde chiar cu forta armelor deci implicit mai ramin farime de buget cu care poate asigura si traiul "iepurilor". In presa a aparut un asemenea caz la ei cind un mormon care avea 9 neveste si 15 copii sau invers ca nu am retinut amanuntul a fost dat in judecata ca nu platea impozitul obtinut pentru ajutorul social primit datorita copiilor. Faptul ca legal nu avea dreptul la a doua sotie i-a fost iertat insa ca facea evaziune fiscala nu a fost suportat de acei capitalistii timpiti. La TV am vazut chiar "armasarul" care arata chiar bine iar copii erau reusiti din punct de vedere fizic. Probabil acesta este si motivul ca statul american suporta "trintorul" ulterior din produsul muncii lui se poate recupera suma investita. Ce te faci la noi insa cind tatal este TBC-ist si alcolic iar mama are probleme printre altele la exprimarea verbala insa sunt pusi pe "foc automat" la scos copii?

     Tinarul cu "macaraua" si nu este singurul nu stie sau nu poate intelege niste mici "amanunte". Primaria nu primeste fonduri "basca de la stat ca de aia este stat" vorba lui Caragiale ci isi creaza fonduri stringind taxe si impozite care pe o cale foarte transparenta care ajunge invizibila se plimba pe la buget si ulterior pe diverse criterii inclusiv metoda Robingo ajung inapoi in visteria proprie. Repartizarea fondurilor iarasi este foarte complicata din cauza ca din principiu nici nu acopera necesarul dar se mai complica de votul "alesilor" care trebuie sa urmareasca in primul rind sa "moara capra vecinului" trebuind sabotata oricare propunere provenita de la partidele adverse chiar daca este utila si necesara cetatenilor. Fondul care ramine pentru "case" normal nu asigura nici pe departe necesarul pentru tinerii casatoriti care au loc de munca si locuiesc in gazda fiind "contribuabili" cu atit mai mult celor care le solicita urmind ca eventual ulterior dupa ce primesc si serviciu care in mod obligatoriu sa nu presupuna activitate intelectuala insa sa asigure obligatoriu cel putin un trai decent sa devina si contribuabili. Dilema este veche la fel ca intrebarea:ce a fost fost intii oul sau gaina? insa gindind "capitalist" si "materialist" parca inclin sa cred ca intii trebuie sprijiniti cei "productivi".Ma bucur ca nu sunt pus in situatia celor care trebuie sa decida.

  01 sept 2004

        pot fi contactat prin E-mail                      Home Popescu-Colibasi  


click spre "negustori"