20 democratia

     Recent domnul Patapievici a definit cele trei conditii care asigura democratia:drept de vot;drept de control;legislatie clara si precisa.Sunt de acord cu cele aratate insa le vad mai nuantat.

     Drept de vot dupa mine nu se rezuma la posibilitatea de a intra intr-o cabina si de a alege din cei de pe o lista.Consider ca trebuie sa existe sanse egale de a cistiga oricare candidat si ca sa nu deranjez pe nimeni mut problema in a alege seful de scara ca exemplu.

     Unul din candidati este "barbat bine" motiv pentru care trezeste anumite sentimente firesti si normale in sexul frumos.Dinsele fac o mica confuzie din cauza ca respectivul nu are trecut in platforma program ca trece la trei schimburi si se angajeaza sa rezolve problemele hormonale.

     Altul cinta bine cum se spune are "organ" si atrage alta categorie de alegatori "melomani" care fac o mica confuzie respectivul daca va fi ales trebuie sa gindeasca nu sa cinte iar din platforma program nu rezulta ca urmeaza sa participe gratuit la nunti.

     Alta categorie are gindire si preocupari de iepuri pe scurt manica si fac copii si instictiv nu o sa alega pe cineva care sa-i forteze sa iasa din aceasta stare.

     Mai este categoria "microbistilor" care nu stiu de ce insa sunt hotariti si nu considera nimic gresit in a alege un fost secretar de partid care pe vremuri i-a dus spre "culmilii" socialismului deci logic si firesc poate sa-i duca si in sensul opus.Nu fac aluzie la nimeni este cazul real de la mine din Asociatia de Propietari si poate mai exista si alte cazuri.Eu vad aici mai nuantata problema decit in cazul unui sofer care trebuie sa schimbe marca autobuzului.Respectivul in prima varianta jura sa urasca din adincul fiintei dusmanul comunismului si religia iar acuma trebuie sa iubeasca exact aceste doua lucruri.Se poate spune ca respectivul are cel putin o problema morala si se ridica intrebarea :cind a mincat cacat? cum este foarte dificil de stabilit banuiesc ca in ambele cazuri. Culmea aceasta lipsa de caracter il face credibil din cauza ca foarte multi sa regasesc in el.

     Ce sanse am eu de a fi ales candidatul propus de mine care nu este barbat bine,nu are organ si nici macar nu a fost secretar de partid in schimb gindeste bine.

     Normal se poate invoca renumitul principiu care sutine ca democratic minoritatea se supune majoritatii insa daca cei 27 de alegatori voteaza ca eu nr.28 sa platesc intretinerea pentru toti este normal, cu toate ca pare democratic?

     Mai trebuie spus ca dreptul la vot este general, nu se rezuma la o lista sau cum intreba un ziarist: ce drept este acesta de a alege din 10 conserve stricate? Corect ar fi ca atunci cind nu imi inspira incredere nici unul din cei propusi sa pot stampila pe o rubrica in care nu apare nici un candidat iar daca acest candidat fara nume intruneste sufragile a unui numar mare de alegatori sa se intimple ceva.

     Dreptul de control suna frumos insa corect ar fi sa existe posibilitatea reala de a putea controla activitatea "alesului".Tot pe scara incercind sa-l iau la intrebari pe un sef acesta mi-a replicat ca daca nu-mi convine nu am decit sa nu-l mai aleg la urmatoarea alegere.Suna cunoscut raspunsul? sau cum s-a exprimat altul :"el raspunde in fata istoriei".Astfel transparenta devine totala respectiv activitatea devine invizibila.Mai apare o problema prin "platforma program" respectivul s-a angajat ca zugraveste scara deci se poate apuca dupa alegere fara probleme de aceasta sarcina si o face in plus insa se "sacrifica" ca sa se ocupe si de instalarea unui interfon asa ca alege firma normal fara licitatie ca nu degeaba are calificare de sculer matriter,stabileste ratele pe care le stringe asociatia si le tot stringe ca o confirmare a proverbului:"nimeni nu a murit de un pahar in plus".El se sacrifica si gestioneza fondul rezultat facind si actele pe numele lui.Normal in fond numai el raspunde chiar daca prin asta nu se mai poate recupera TVA-ul de la stat insa placerea de a iscali este mare.Receptia se face in cadru festiv antrenind si alti "specialisti" schimbul doi sau trei care sunt mindrii ca se apeleaza la ei intrucit la fabrica sunt numai anexe la bormasina de banc.Ca sa nu jignesc corect spus fac munca repetitiva care nu solicita intelectul. La sfirsit este scandalizat si jignit cind un berbec (adica eu) ii cer sa prezinte actele,proiectul si documentatia invocind "numai" faptul ca am studii superioare in domeniul respectiv si am lucrat "numai" 30 de ani cu asfel de instalatii pe care le-am instalat,reparat sau chiar proiectat. Scirbit si scandalizat acuma asteapta sa treaca timpul ca exista si aici un proverb:"timpul repara tot".

     Legislatie clara si precisa.Normal exemplific la varianta scara. Avem si noi o femeie de serviciu.Normal nu are o fisa a postului ca nu se omoara cu cititul asa ca nu este stabilit cind cum si cit trebuie sa mature.Fiind o buna crestina insa chiar in conditile acestea matura sigur de paste si de craciun in restul timpului mai putin.Normal logic si pertinent vrea un trai decent si civilizat motiv pentru care este scandalizata pe drept de salariul de 500000 lei /luna.Am socat-o si mi-am atras oprobiul public cind am calculat la nivel aritmetic cu cit este platita de fapt.Pornind de la salariul minim pe economie am obtinut suma care se primeste pentru o ora lucrata si astfel am aflat ca teoretic ar trebui sa mature de 43 ori pe luna.Este aberant nici macar in comunism nu se exploata omul asa, am presupus atunci ca matura de 3 ori pe saptamina respectiv de 12 ori pe luna si am aflat ca de fapt o platim cu echivalentul de 6 milioane.Suparata a replicat ca nu primeste atit asa ca a trebuit sa-i explic ca in loc sa lucreze patru saptamini a cite 5 zile a 8 ore, ea pe luna lucreaza in prima zi 8 ore in a doua 4 ca de este zi scurta si restul timpului se odihneste.Nu a inteles asa ca am renuntat cu aceste probleme sofisticate si abstracte de matematica.Pentu linistea mea totusi am vrut sa aflu real de cite ori matura si am folosit senzorul de proximitate al alarmei de casa pe care o am, pentru verificarea informatiei am mai montat un magnet la presul de pe hol si un bilet "aruncat" intimplator pe jos pe care era trecuta data ultimei "interventii".Astfel am aflat ca real matura de 3 ori pe luna asa ca nu gresesc cind spun ca matematic rezulta ca este platita la fel ca un bun specialist in IT.Ciudat nu ?

      Pare cineva intrigat ca sunt nemultumit de "scara" pe care locuiesc? Daca la fleacurile care ma preocupa firesti pentru limitele mele intelectuale adaugati termenul "macro" inainte sau dupa, nu regasiti aceste probleme si mai sus?

Published 03 oct 2004

Home
    E-mail            © 2009~2085 OSCII-Lab       Home    Popescu-Colibasi  

click spre "negustori"