STAN POPESCU COLIBASI — DASCALUL EROU DE LA AFUMATI

Articolul primit direct de la autorii Madalina si Marius-Ovidiu Sebe

    Stan Popescu Colibasi este un dascal erou al localitatii Afumati. Acesta a sfarsit tragic in anul 1917, in timpul primului razboi mondial pentru ca s-a impotrivit actiunii de rechizitie desfasurata de ocupantul german in localitatea Afumati. Numele sau chiar daca nu figureaza pe monumentul dedicat eroilor din primul razboi mondial trebuie cinstit alaturi de ceilalti eroi din Afumati care s-au jertfit pentru reintregirea tarii.  

     Invatatorul Stan Popescu este fiul unei familii de rang preotesc, bunicul sau fiind preot, iar tatal sau Niculae Popescu cantaret de biserica, fapt ce a contribuit la o educatie moral-crestina venita din familie si la inzestrarea sa cu voce placuta si ureche muzicala. S-a nascut in anul 1886 in localitatea Colibasi, de la care va prelua si apelativul de „Colibasi”, localitate aflata in judetul Ilfov la acea data. Clasele primare le-a urmat in satul sau natal, apoi a urmat Scoala Normala a „Societatii” din Bucuresti in perioada anilor 1903-1909. A reusit sa intre ca al doilea bursier si a finalizat scoala obtinand diploma de invatator, „printre cei dintai din tara”!. A activat ca invatator la Scoala din Dudesti intre anii 1909-1910, aici desfasurand si stagiul militar la Pulberaria armatei Dudesti, iar in anul urmator ca detasat la Scoala din comuna Butimanu-Luceanca.  

    Din anul 1911 este numit la cererea sa, invatator la Scoala din Afumati. Stan se casatoreste cu Margareta, prima femeie functionara la Curtea de Casatie Bucuresti, fiica maistrului mecanic Vasile Manoliu de la fabrica „Pulberaria Dudesti”, de langa Bucuresti”. Pentru ca activa la scoala din Afumati, invatatorul cu sotia s-au stabilit in Afumati. Aici aveau sa aduca pe lume pe unicul lor fiu, Olimpiu-Dumitru, nascut in anul 1912, la 16 martie in satul Afumati”. Dumitru avea sa ramana orfan de tata la varsta de numai 5 ani. In timpul ocupatiei germane , in anul 1917, tatal sau se opusese actiunii germane de confiscare a unor bunuri care trebuiau sa contribuie la alimentarea armatei ocupante, si pt. asta a platit cu viata.  

    Despre misiunea sa de dascal la Afumati, autorul articolului din revista Ghilusul are numai cuvinte elogioase „ Esit din mijlocul poporului de la tara, unde a gustat dulcetele copilariei in toata splendoarea naturii, in tovarasia consatenilor sai, impartasind si ducand greutatile, necazurile si bucurile lor, cunoscandu-le in amanuntime toate micimile lor, a cautat acum ca invatator reintors iar in mijlocul lor, sa lupte pentru ridicarea satenilor: prin scoala, cu cei mici si cu adultii, conferinte, serbari, teatru etc. A cauta a dezvolta gustul de citit atat la cei mari cat si la cei mici, a-i povatui si indruma, ajungand ca azi satenii sa aiba o mare dragoste de scoala si sa vina, ca la pelerinaj, cu copii de mana la inceputul anului; iar elevii sa nu lipseasca nici 2-3 zile pe an de la curs” . Despre misiunea sa de apostol al neamului, autorul articolului face trimitere si la articolele „foarte elogioase si indreptatite la adresa d-sale din revista Albina si ziarul Minerva, prin anul 1912...”  

    Stan Popescu este prezentat si ca un nationalist infocat si un luptator pentru cauza nationala, „dupa cum reiese din articolele publicate in diferite reviste, ca Neamul Romanesc, cele invatatoresti, etc. ..."€, fapt ce i-a atras probabil si sfarsitul tragic.  

    Pe langa activitatea de dascal, Stan Popescu Colibasi a fost si un important culegator de folclor. A colaborat la reviste celebre publicand materiale de folclor culese din judetul Ilfov. Astfel, Stan Popescu Colibasi figureaza printre invatatorii munteni care colaboreaza la celebra revista de limba, literatura si arta populara",„.lon Creanga” coordonata de parintele etnografiei romanesti Tudor Pamfile care apare incepand din anul 1908 la Barlad. Publica mai multe lucrari si articole, cum ar fi : Datine si credinte. Lazarelul, material publicat in revista Ion Creanga, nr. 5, din anul 19107, „Din povestile poporului. Din ce este facuta crucea Domnului”, revista Albina, XV, nr. 49-50, 2-9 septembrie, anul 1912. Culege Credinte romanesti din Comuna Afumati pe care cercetatorul Tudor Pamfile le citeaza in lucrarea sa „Vazduhul. Dupa credintele poporului roman''*.  

    Despre activitatea sa de publicist revista „Ghilusul" informeaza ca „pe langa articolele de fond (cu caracter social-national) a publicat cu destula reusita cateva nuvele, cum si poezii prin reviste literare. Actualmente, pe langa volumul de melodii, poseda multe culegeri pe terenul folcloristic ca: basme, povesti, ghicitori etc” .  

    S. Popescu-Colibasi s-a aplecat si asupra unei ramuri mai aparte cum este melodia populara, culegand un stoc important de „melodii populare” care in parte au fost publicate in revista Ghilusul: cantece batranesti „Kira Kiralina (nr. 7-8, 1913, pag. 23-26), folclor muzical satesc „Mama inima de piatra” (nr. 1-2, 1914, pag. 16-17), „Miul haiducul” (nr. 3-4, 1914, pag. 21-23) „Vorbirea pasareasca” (nr. 8-9, 1913, pag. 14-15).  

    Din revista „Ghilusul”, care apare la Craiova, aflam ca este autorul mai multor materiale de folclor cules din localitatea Afumati, cum ar fi „Jocul Calusarilor din Afumati Ilfov”, (in nr. 3 si nr. 4 din anul 1915) precum si faptul ca acesta a alcatuit monografia comunei Afumati si Ca culesese „un stoc destul de voluminos de melodii populare" si alcatuise studiul jocul calusarilor, „cu cantecele si toata desfasurarea acestui joc stramosesc".( Bibi. ref: ***, S. Popescu-Colibasi, in „Ghilusul”, II, nr. 8, 9,10, aug.-sept.-oct. 1914, p. 1—3). 

Autori: Madalina si Marius-Ovidiu Sebe
Ibidem
1 Rev. Ghilusul, nr. 9, anul 1914, pag. 1-3.
2 Ion Ghinoiu, Panteonul Romanesc, Dictionar, editura , anul 2001, pag 246.
3 http://popescu-colibasi.go.ro/F_tata_Pik/Tata_Pik_index.html
4 Revista Ghilusul, nr. 9, anul 1914, pag. 1-3.
5 Ion Ghinoiu, Panteonul Romanesc, Dictionar, editura , anul 2001, pag 246.
6 Tudor Pamfile(2001), Vazauhul. Dupa credintele poporului roman”, editura Paidea, pag. 72, 90, 97,101,103.
Stan Popescu-Colibasi, invatatorul erou de la Afumati, sursa foto: rev. Ghilusul, nr. 9, anul 1914.

 

                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!