A.S. cei care au ajuns din intimplare pe blog sa treaca pe "aici" unde sunt explicatii in ordine cronologica ca sa se lamureasca ce "ciorba" se gateste.
Am mai spus si repet sunt articole care imi plac foarte mult si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez si la mine pe site. Consider ca este o onoare pentru mine sa le reproduc si pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult Valoare Adaugata) Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.
Mai poti sa dispari īn epoca Internetului?
Sursa este cotidianul.ro 24 Noi 2009 articol scris de Radu Pirca
Filmele ne arata ca e foarte usor sa dispari chiar si īntr-o lume a informatiei. Chiar asa sa fie? Un experiment social online a demonstrat ca nu poti sa te faci nevazut decāt daca renunti la confortul civilizatiei.
Sa poti sa dispari într-o singura zi, sa devii invizibil pentru politie, fisc, creditori, nevasta sau sot - un vis pe care informatizarea societatii l-a facut aproape imposibil. Unde sa te ascunzi, când toate actiunile tale lasa urme online? Singura solutie: sa renunti complet la tehnologie - nu doar la Facebook sau la postatul pe blog, ci si la card sau la telefonul mobil. Un tânar ziarist american a facut totusi un experiment, în încercarea de a demonstra ca poti deveni invizibil fara sa abandonezi avantajele tehnologiei. Evan Ratliff, redactor al revistei „Wired“, a disparut pe 14 august 2009: si-a schimbat înfatisarea, si-a abandonat locuinta, slujba, familia, prietena si a plecat pentru a lua viata de la capat.
In acelasi timp, revista la care scria a anuntat o recompensa de 5.000 de dolari pentru oricine īl descopera pe Ratliff si a facut publice toate datele lui personale.
Zeci de mii de internauti americani au pornit pe urmele sale, într-o vânatoare de oameni online fara precedent. Ratliff povesteste pe blogul sau, dupa terminarea experimentului: „În câteva zile au aflat, doar cautând pe net, cu ce echipa tin, ca sufar de intoleranta la gluten, ca mi-am luat un apartament în Brooklin (si de pe actul de vânzare-cumparare au luat si semnatura mea), ca mi-am lasat de curând barba, cum îi cheama pe mecanicul meu auto si pe femeia care sta cu pisica sau ce porecle aveam în copilarie“. A fost obligat sa circule prin SUA doar cu autobuzul, deoarece e singurul mijloc de transport interstatal unde nu ti se cer acte când cumperi bilet. În schimb, orice suma scoasa la ATM lasa urme online, asa încât a trebuit sa schimbe permanent orasul pentru a folosi cardul. A încercat sa se stabileasca în New Orleans - un oras mai conservator, unde oamenii nu ar fi trebuit sa se bazeze atât de mult pe tehnologie. Singurele slujbe pe care le-a putut însa gasi fara a deveni vizibil au fost de chelner si de vânzator de chipsuri pe strada. Pentru ca a facut greseala sa-si faca un cont sub nume fals pentru a intra pe site-ul echipei preferate, a fost descoperit de urmaritorii online. A fugit cu avionul în Atlanta. Când a aterizat a intrat pe site-ul „Wired“. Titlul zilei: „Evan Ratliff e în Atlanta!“. A mai schimbat trei orase. Dupa 27 de zile, a fost descoperit de patronul unui restaurant care servea pizza fara gluten si pe al carui site facuse o comanda cu câteva zile în urma.
„Viata privata e o iluzie. Oameni obisnuiti, nu detectivi sau agenti federali, au adunat un dosar incredibil despre mine“, spune Ratliff. Chiar daca exista bloguri ca howtovanish sau frankahearn, care le promit cititorilor ca îi vor învata cum sa dispara, în realitate unul dintre costurile ascunse ale tehnologiei e ca ne lasa descoperiti în fata celorlalti. De aceea, poate e bine totusi ca România nu e înca atât de avansata.
|