Un ministru a denuntat tortionarii si a ajuns vanzator de limonada


 

Sursa originala a articolului se gaseste aici
De curând, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului a propus ca fostii securisti sa nu mai beneficieze de pensii militare, sa primeasca venituri la nivelul celor acordate muncitorilor necalificati. „Pregatim - spunea Marius Oprea, presedintele institutului - un proiect de lege prin care cei responsabili de acte represive, de politie politica, stabiliti prin decizie judecatoreasca definitiva, la sesizarea noastra sau a CNSAS, sa-si piarda pensiile speciale”. Principalii vizati sunt tortionarii. E greu de crezut ca se va petrece ceva în acest sens, tinând cont ca România e acum tara a Uniunii Europene. Însa, de pilda, ce s-a petrecut în închisorile comuniste românesti este inimaginabil. Batai crunte, pâna ce detinutii „pierdeau carnea de pe ei”, tortura prelungita ori umilire fara margini: cei întemnitati erau obligati sa manânce fecale ori li se urina în gura. De regula, când marturiile vin din partea unor fosti detinut politici, multi spun ca, poate, e vorba si despre o doza de subiectivism, dar când despre conditiile din puscariile politice românesti vorbeste chiar ministrul de Interne din epoca, Pavel Stefan, ti se face parul maciuca. În plina perioada stalinista, când comunistii au vrut sa investigheze conditiile în care au fost asasinati mai multi tovarasi de-ai lor, s-a vazut cât de odios era sistemul. Chiar si capii partidului au fost socati. Bineînteles ca totul a fost musamalizat, iar cel care a denuntat tortionarii a ajuns la munca de jos. În continuare, un tulburator articol semnat de Mihai Pelin, despre cruzimea fara margini din puscariile comuniste românesti.

(Emil Berdeli)


Comisia de partid «cerceteaza»
În plina epoca stalinista, nici macar ministrul de Interne în functie, Pavel Stefan, nu a reusit sa se opuna abuzurilor Securitatii. Un moment semnificativ s-a consumat atunci când s-a întrunit o comisie de partid care sa cerceteze împrejurarile în care au decedat Lucretiu Patrascanu, Stefan Foris etc., cazuri grave, dupa opinia lui Vasile Patilinet. Asa numea el asasinatele politice: cazuri grave. Între alti ofiteri, a fost supus unui interogatoriu detaliat si Pavel Stefan, cum am mai spus, ministru de Interne în epoca.

„Am dori în câteva cuvinte sa va spunem – transcriu eu aici, aproximativ, din întrebarile lui Vasile Patilinet –, sa va spunem despre ce este vorba. Prezidiul Permanent a format o comisie de partid care sa studieze situatia care a existat în partid si pe care dvs. o cunoasteti. Este vorba de Patrascanu, Foris si alte cazuri de ilegalitati care s-au savârsit fata de unii tovarasi care au fost în conducerea partidului, cadre de raspundere. Din studiul facut, au reiesit si unele referiri cu privire la cazurile de la Salcia. Daca puteti sa ne faceti un scurt istoric de felul cum s-a întâmplat si în special când dvs. ati cerut pedepsirea ofiterilor, subofiterilor si a altora care s-au facut vinovati de cele întâmplate, si în special când dvs. ati luat chiar masuri de trimitere a lor în instanta. Ulterior s-a facut însa o întorsatura de 180 grade si acestia au fost gratiati, iar unii dintre ei chiar au primit functii în M.A.I. Poate ne puteti ajuta si cu alte aspecte pe care le cunoasteti.”

Batuti pâna «pierdeau carnea de pe ei»
„Din septembrie 1952 pâna în octombrie 1953 - a raspuns Pavel Stefan, un an de zile, colonia Salcia era în subordinea Ministerului Afacerilor Interne si se ocupa în baltile Brailei cu agricultura. În aceasta perioada, mi-au venit câteva rapoarte si în special de la col. Stoilescu am afta ca acolo s-ar comite o serie de atrocitati si nu numai acolo, la Salcia, ci si în celelalte lagare de la Tataru, Braila, Poarta Alba si altele. Era un sistem de a bate fara mila, în mod barbar. Am avut câteva sedinte cu comandantii lagarelor si închisorilor, la care am cerut ca neaparat sa se puna capat acestor metode, deoarece în trecut s-au întâmplat chestiuni groaznice: detinutii erau batuti în asa hal, încât pierdeau carnea de pe ei. Am atras atentia ca cei care nu vor respecta indicatiile date vor fi trasi la raspundere si împotriva lor se vor lua masuri serioase. Mi-a venit informatia ca la Braila oamenii sunt batuti crunt, iar cadavrele erau carate pe targi improvizate din doua bete. Am trimis pe tov. Stan Gheorghe sa vada care este situatia. S-a facut o ancheta, la care a participat si col. Stoilescu, si cu dosarele respective pe cei vinovati i-am trimis în judecata. Ancheta a stabilit ca sefii de lagar si subalternii lor încurajau bataia prin gardienii atrasi de ei sa faca asemenea lucruri. Medicamentele care trebuiau date detinutilor bolnavi, pentru a fi în stare de lucru, erau valorificate de ei. De fapt, era o banda de asemenea escroci, care valorificau aceste medicamente, compusa din comandant, loctiitor politic, unii ofiteri si subofiteri. O situatie similara era si la celelalte lagare.

«Încurajau pe diferiti banditi sa bata în mod bestial»
Se foloseau abuzuri samavolnice, oamenii erau terorizati, nu educati. Ancheta a stabilit ca acestia se faceau vinovati pentru ca, în loc sa aplice masurile stabilite, încurajau pe diferiti banditi sa bata în mod bestial, fapt ce a dus ca multi dintre detinuti sa-si piarda viata, memoria, sa devina schilozi. De altfel, comandantul Pavel Ion a fost trimis în închisoare. A justificat ca în perioada aceea era Jianu adjunct si Teohari ministru. În relatiile dintre noi si Securitate au fost discutii serioase, pentru faptul ca faceau arestari fara o baza legala, si ni-i trimiteau noua. Asa a fost faptul ca într-o singura seara, fara o baza legala, au fost arestati peste 700 de oameni pentru simplul motiv ca, în urma cu 15 ani, unii dintre ei furasera un lucru de nimic sau ca unele femei, tot cu 15 ani în urma, fusesera prostituate. As vrea sa amintesc ca noi, dupa 23 august, am inaugurat niste centre de reeducare unde se obtineau succese frumoase. Tovarasul Draghici nu a stiut nimic despre cei 700 de oameni. Dimineata, ma trezesc cu un raport si, când verific, gasesc muncitori de fabrica, care pur si simplu nu aveau nimic în contencios.


Ordin de schijuire chiar de la Gheorghiu-Dej
În legatura cu bataia, când am început sa analizez lucrurile, a rezultat ca în trecut, pe timpul lui Marin Jianu, care conducea lagarele, aparuse o indicatie ca sa fie batuti detinutii. Dar acestea erau batai barbare, banditisme. I-am relatat lui Gheorghe Gheorghiu-Dej toate aceste lucruri si i-am spus ca, daca un om este condamnat la moarte, sa-l împuscam, dar nu sa chinuim oamenii în halul acesta. El a fost de acord, mi-a spus ca am dreptate. În urma acestui fapt am trecut si am luat masuri în vederea eliberarii celor 700 de oameni. Deci am spus ca erau metode vechi. A fost o sedinta la Gheorghiu-Dej, unde au participat Voitinovici si altii, care spuneau ca sunt banditi. Atunci eu am spus ca hai sa vedem daca este dusman si daca este, sa-l condamnam, dar nu pentru o greseala… Cine dintre noi nu a facut în trecut în fabrica un cutit, o bricheta? Si ce, pentru asta sa fie condamnat? Când m-am dus în închisoare si i-am vazut, stateau ca sardelele; pur si simplu nu se puteau misca: ca sa poti întoarce pe unul, trebuia sa dai câtiva afara.

«Se întâmplau lucruri care pur si simplu te uimeau»

Dar era un lucru revoltator, se întâmplau lucruri care pur si simplu te uimeau: daca s-a ajuns pâna acolo sa i se dea sa manânce materii fecale sau sa i se urineze în gura. Va închipuiti. Pe urma am început cu masuri drastice si s-au soldat cu ordinul acela. A fost o sedinta si am pus în discutie problema aceasta, însa au speculat-o tâlharii. Eu am spus ca cei ce nu vor respecta ordinul, nu vor aplica instructiunile, vor comite abuzuri, fata de ei vom lua cele mai drastice masuri si, plin de indignare, am spus: la dracu’ cu acesti ticalosi, acestia sunt dusmanii nostri. Dupa aceea am plecat de la Interne si am fost numit la centrul de la Otopeni, ca dupa o perioada de timp sa ma pomenesc cu o citatie, ca martor într-un proces. Ma duc acolo si cine vad ca intra? O femeie pe care o cunosteam, dar nu îmi reaminteam de ea. În sfârsit, m-a citat ca martor. Vin înauntru, completul de judecata citeste rechizitoriul si, dupa ce termina, se ridica un colonel care spune ca, în baza art. 263, completat cu altele, nu le mai retin, sunt exceptat. Atunci, eu am spus ca le multumesc pentru amabilitate, dar pentru ca tot m-ati exceptat, va rog sa-mi aprobati sa fac o depozitie pentru a lamuri o serie de probleme. Atunci colonelul spune: Bine. Ei au vrut sa dea o interpretare în sensul ca tot ce au facut acuzatii au facut din ordin. Însa, vazând care este situatia de fapt, mi-au dat cuvîntul si am relatat cum stau lucrurile, ca am gasit în acest minister un aspect de teroare si prima masura a mea a fost sa instauram ordinea si disciplina statului nostru – toate acestea sunt stenografiate si se pot citi. Am aratat ca închisorile sunt locuri de detentie pentru privatiunea de libertate si pentru distrugerea oamenilor. În aceasta perioada de privatiune de libertate, cetateanul are toate conditiile sa devina un cetatean demn si util societatii.

Fabrici construite cu detinuti politici
Faptul ca nu muncesc, nu o fac din obligatie, deoarece li se plateste, ba mai mult, aici unii dintre ei învata si o meserie. În aceste locuri îsi ispasesc pedeapsa si ingineri, tehnicieni, oameni de stiinta, dar ei nu sunt dusmanii vostri si daca nu le dam posibilitatea sa continue activitatea, îi vom aduce la situatia de a-si pierde cunostintele. La Poarta Alba, am facut un centru de proiectari cu astfel de oameni si am vândut M.I.C.M-ului sute de proiecte. Fabrica Tudor Vladimirescu a fost proiectata si construita de acesti detinuti. În proces am cerut permisiunea sa relatez despre unele masuri. Atunci am explicat. Iata o masura: în primul rând, am atras atentia tuturor comandantilor si le-am dat ordin categoric ca nimeni nu are voie sa bata. Pentru orice abatere a detinutilor exista prevederi în regulament, pe care sunt obligati sa le aplice. În aceasta directie, au fost tinute sedinte cu toti comandantii si directorii de lagare si închisori, cu doctorii… Mi-am reamintit ca femeia aceea era doctorita Simionescu, care detinea functia de medic al lagarelor si care, în loc sa ia masuri si sa ceara comandantilor sa dea medicamente si îngrijiri bolnavilor, încuraja înstrainarea lor si participa efectiv la aceste afaceri. Am spus în continuare ca eu ma mir ca mai exista la ora actuala coloneii Sloboda si Baciu. Nu am cerut sa fie dati afara pentru ca nu au luat masuri, ci, dimpotriva, au participat efectiv la aceste mârsavii. Aceasta s-a soldat cu arestarea lor, cercetarea de catre un colectiv si au fost trimisi în justitie pentru a fi condamnati.

«Când nu ai argumente, recurgi la forta»
Tot ce se întâmpla, parerea la care am ajuns si masurile pe care le-am luat se datorau si faptului ca, în primul rând, conducerea închisorilor si lagarelor era formata din elemente care nu stiu daca meritau aceasta functie. Majoritatea erau recrutati din rândul taranilor si facuti ofiteri, cu o serie de instincte si fara sa înteleaga rostul eforturilor noastre. Ca orice om slab, când nu ai argumente, recurgi la forta. Asa faceau acestia. În al doilea rând, datorita acestor apucaturi, erau incapabili sa duca la capat orice misiune, Sigur, bataia aceasta se practicase si intrase în obisnuinta; asa ca nu mai era o chestiune care aparuse atunci si se continua în acelasi mod si în perioada respectiva. Ei, în loc sa-si apropie oamenii care erau atasati regimului, dar care aveau greseli mici, fara sa vrea se înconjurau de elemente care erau împotriva noastra si duceau o politica dura. Am avut, de exemplu, la Poarta Alba, mi se pare, un proces cu un colonel pe nume Mihailovici, care fusese medic si era acuzat de crime, si ajunsese sef al lor si stia sa tina în mâna închisoarea, în timp ce comandantul nu era capabil sa atraga oamenii, sa-i scoata mai usor la munca, sa rezolve o serie de sarcini care îi reveneau”, spunea Pavel Stefan comisiei de partid.

Toti tortionarii au fost achitati
În ciuda unei ierni dure, bântuita de geruri salbatice, multi dintre cei 720 de detinuti au supravietuit tuturor vicisitudinilor. S-a întâmplat asa si datorita masurilor întreprinse de Pavel Stefan. Pâna la urma, procesul în care fost citat a fost scos de pe rol, lucrurile s-au balmajit si toti cei convocati la tribunal au fost achitati. În shimb, Pavel Stefan nu a fost iertat pentru ca deranjase anumite structuri, Securitatea în primul rând. Într-un târziu, a fost scos si el din diverse posturi si a ajuns vânzator de limonada în Piata Vitan.
(Mihai Pelin)

 


        pot fi contactat prin E-mail                      Home Popescu-Colibasi