Uitarea vine din comoditatea creierului
Pragul pāna la care capacitatea de īnvatare si cea de memorare functioneaza la cote maxime difera la fiecare persoana, īn functie de activitatea pe care aceasta o impune creierului, dar si de vārsta.
"Exista o curba a īnvatarii care īncepe sa scada īn jurul vārstei de 35 de ani. Nu putem spune ca de la aceasta vārsta creierul si mintea nu mai functioneaza la cote maxime, pentru ca acest lucru depinde de motivatia fiecaruia de a se mentine īn forma", explica Radu Braga, cercetator īn neurostiinte.
Tendinta de uitare si incapacitatea de memorare vin dintr-un fel de comoditate, mai spune specialistul. "Creierul rationeaza, dar nu mai cauta solutii atunci cānd nu le gaseste imediat", adauga Radu Braga.
Cānd creierul a obosit, memoria recenta este prima care joaca feste. "Te poti trezi ca ai uitat numele persoanei pe care ai cunoscut-o de dimineata, desi īti amintesti numele profesorului de sport din generala", explica psihoterapeutul Camelia Izsak.
Mintea odihnita functioneaza mai prost
Pentru mentinerea creierului īn forma, psihoterapeutul recomanda exercitii de memorare, rebus si sudoku: "E bine sa īnvatam poezii, sa citim si sa facem corelatii īntre ce citim si ce traim, sa gāndim analizānd lucrurile. Un creier folosit functioneaza mai bine si mai mult decāt unul odihnit".
Efectul placebo al pastilelor
Desi s-a facut vālva īn jurul lecitinei, unii specialisti sustin ca beneficiile ei sunt reduse.
"Lecitina este o lipoproteina care se gaseste īn membranele neuronilor. Cānd īnvatam, acesti neuroni sunt mai mari, implicit si membrana se mareste, iar lecitina contribuie la buna functionare a creierului īn aceste conditii. Acest lucru nu īnseamna īnsa ca ne creste capacitatea de īnvatare sau memorare", spune cercetatorul Radu Braga.
Un alt mod de actionare a medicamentelor este oxigenarea creierului. "Studiile realizate asupra pastilelor pe baza de Ginko Biloba arata ca cele pentru memorie ajuta la o mai buna oxigenare a creierului, ceea ce īmbunatateste performantele cerebrale", explica Raluca Teodoru, medic din cadrul Asociatiei Romāne pentru Promovarea Sanatatii.
"Un creier care este folosit functioneaza mai bine si mai mult decāt unul odihnit."
CAMELIA IZSAK, psihoterapeut