|
Am mai spus si repet sunt articole care imi plac foarte mult si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez si la mine pe site. Consider ca este o onoare pentru mine sa le reproduc si pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult Valoare Adaugata) Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa acestui articol este aici
Scris de Ioana Brînzan
Apr 8, 2010
Cercetatorii, de data asta cei americani, “lovesc” din nou cu un studiu care arata ca exista un numar limitat de persoane care se descurca mai bine când au de facut mai multe lucruri în acelasi timp. Nu sunt multi, procentul atinge doar 2,5%, dar ei exista si sunt mai atenti atunci când conduc si vorbesc la telefon în acelasi timp decât atunci când se concentreaza doar la condusul masinii.
Aceasta concluzie a reiesit dintr-un studiu recent al Universitatii din Utah, iar autorii considera ca o serie de factori genetici, biologici sau de comportament duc la eficienta în ceea ce vesticii numesc “multitasking”. Doi psihologi la Universitatea din Utah au strâns un grup de 200 de studenti pe care i-au pus sa dea un test auto si un test de memorie. Mai întâi studentii au dat testele separat, apoi simultan. Pentru partea de “multitask”, participantii au fost pusi sa faca testul de memorie verbal, prin hands-free, în timp ce conduceau într-un simulator. Timp de o jumatate de ora, 97,5% dintre studenti au prezentat o scadere a abilitatilor de memorie si a celor de conducere. Cercetatorii au observat ca, în timp ce vorbeau la telefon, acestora le-a luat cu 20% mai mult timp sa frâneze si s-au apropiat cu 30% mai mult de masina din fata.
Cealalta parte, de numai 2,5%, nu a aratat nicio scadere a abilitatilor, din contra, unii dintre participanti au manifestat o crestere a performantei în timp ce faceau mai multe lucruri concomitent. Un “supertasker” poate sa jongleze cu mai multe sarcini simultan fara a experimenta scaderi ale atentiei, lucru ce contrazice principiile functionarii creierului.
O alta cercetatoare, Daphne Bavelier, de la Universitatea din Rochester, a concluzionat (dupa ce a facut un studiu despre efectul jocurilor video de actiune asupra abilitatilor oamenilor de a fi atenti si de a face mai multe lucruri simultan) ca persoanele care îsi dedica cinci sau mai multe ore pe saptamâna acestor jocuri, timp de un an, manifesta capacitatii de “supertasker”.
Dupa cum ati vazut, cercetatorii au folosit simulatoare si jocuri pe computer, deci nu va recomand sa încercati direct la volan ca sa aflati în ce categorie v-a?i încadra.
accesind acest link ajungeti in pagina home a blog-ului
|
|