Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa-descopera.ro/
Oamenii au o capacitate uimitoare de a-si controla propria fericire.
În cartea sa „The How of Happiness: A New Approach to Getting the Life You Want”, profesorul de psihologie Sonja Lyubomirsky sustine ca fericirea unui individ este determinata în proportie de 50% de materialul genetic, 10% de circumstante, restul de 40% depinzând de actiunile pe care le face persoana în cauza.
Totusi, uneori este destul de dificil sa reusesti sa realizezi lucruri care îsi pot aduce fericirea, motiv pentru care am alcatuit o lista cu 25 de metode prin care putem face soarele sa rasara pe strada noastra.
1. Realizeaza desene cu mâncaruri nesanatoase
Studiile au indicat ca atunci când consuma alimente bogate în calorii oameni devin mai fericiti. Totusi, marele dezavantaj este ca acest obicei ne îngrasa.
Din fericire exista o alternativa care desi s-ar putea sa va para ridicola, ea chiar functioneaza. Un studiu publicat în Journal of Behavioral and Brain Science în luna mai a acestui an sustine ca prin simplul fapt de a desena alimente bogate în calorii, precum pizza si briose, un individ îsi poate îmbunatati starea de spirit.
2. Ramâi, în egala masura, atât optimist, cât si realist
Oamenii care au o atitudine pozitiva specifica optimismului si o perspectiva realista tind sa fie mai fericiti, potrivit cercetatoarei specializate în psihologie Sophia Chou.
Oamenii care sunt „relisti-optimisti” au un amestec perfect de tipuri de personalitati care îi ajuta sa aiba succes. Spre deosebire de idealisti, acestia sunt dispusi sa faca fata unei situatii provocatoare abordând un punct de vedere realist, folosindu-si totodata creativitatea si perspectiva pozitiva pentru a rezolva problema.
3. Murdareste-ti mâinile
Un nou studiu sugereaza ca o bacterie des întâlnita în sol are capacitatea de a produce efecte similare cu cele ale medicamentelor antidepresive. În studiul realizat pe animale s-a constatat ca Bacteria inofensiva, numita Mycobacterium vaccae, stimuleaza eliminarea de serotonina în creierii soarecilor. Acest lucru este benefic tocmai pentru ca nivelul scazut de serotonina duce la aparitia depresiei.
În studiile realizate pe oameni, pacientii bolnavi de cancer au raportat ca atunci când au fost tratati cu bacteria calitatea vietii lor a atins un nivel mai mare.
Constatarile „ne fac sa ne întrebam daca nu cumva ar fi mai bine daca am petrece mai mult timp jucându-ne cu pamânt”, a declarat coordonatorul studiului Chris Lowry de la Universitatea Bristol.
4. Ce ai zice sa te faci florar?
Poate ca are legatura cu bacteriile din sol, caci un sondaj realizat de curând a scos la iveala ca florarii si gradinarii sunt cei mai fericiti si multumiti de locul lor de munca.
Dintre cei implicati în studiu, mai bine de 80% dintre florari si gradinari au declarat ca simt ca munca lor este folositoare si ca ei se simt apreciati.
5. Întretine relatii sexuale cu un singur partener
Este un lucru destul de cunoscut ca sexul îi face pe oameni sa fie fericiti. Potrivit unui studiu din 2004, realizate pe 1000 de femei, dintr-o lista de 19 activitati, sexul produce ce mai multa fericire. -
În plus, întretinerea relatiilor sexuale cu un singur partener pate aduce si mai multa fericire în viata oamenilor, potrivit unui alt studiu realizat în 2011.
6. Cheltuieste-ti banii pe mai multe placeri mici, decât pe câteva mari
Acelasi studiu din 2011 sugereaza ca ar trebui sa ne cheltuim banii pe lucruri marunte dar care ne aduc fericirea si nu pe acele lucruri costisitoare pe care ni le putem permite doar din an în an.
7. Ia masa pe o banca
Studiile indica faptul ca poate fi destul de deprimant sa ne consumam în fiecare zi masa la birou. În urma cercetarilor, oamenii de stiinta de la Universitatea din Sussex au concluzionat ca indivizii devin mai fericiti atunci când îsi iau prânzul pe o banca, afara.
8. Fa-ti patul
Aranjarea patului „este una dintre cele mai rapide si usoare metode de cultivare a ordinii”, sustine Gretchin Rubin, creatorul proiectului numit The Happiness Project.De ce conteaza ordinea? Pentru ca ordinea din jurul nostru contribuie la calmarea interioara. Mai mult, atingi când simtim ca detinem controlul lucrurilor din jur, reusim sa ne înveselim.
9. Concentreaza-te asupra lucrurilor pe care le realizezi
Aproximativ 48% dintre oameni îsi petrec timpul în care sunt treji gândindu-se la altceva, iar acest lucru poate contribui la nefericirea lor.
„Capacitate de a ne gândi la ceva ce nu se întâmpla în acest moment este o realizare cognitiva care vine cu un scop emotional”, sustin autorii studiului Matthew Killingsworth si Daniel Gilbert.
10. Muta-te în Australia
Pentru a doua oara la rând, în 2013 Australia a primit titlul de cea mai fericita tara. 84% din populatia tarii este fericita cu viata pe care o duce, lucru care se datoreaza sistemului bun de sanatate, nivelului mare de angajati si participarii civice ridicate.
11. Consuma 7 portii de fructe si legume pe zi
Fructele si legumele sunt bune pentru trup si suflet. Un studiu realizat de National Bureau of Economic Research sustine ca oamenii care consuma zilnic cel putin 7 portii de legume si fructe sunt mai fericiti decât cei care manânca putine alimente de acest gen.
12. Mentine o pozitie de putere
Oamenii care detin puterea, fie la munca, fie în cercul de prieteni, fie în relatie au o viata mai fericita, potrivit unui studiu efectuat de specialistii de la Universitatea din Tel Aviv.
Studiul a fost realizat pe 350 de persoane si a scos la iveala faptul ca participantii care simteau ca detin mai multa putere erau mai fericiti cu vietile lor.
13. Stapâneste o aptitudine
Este posibil ca atunci când vreme da devenim foarte buni într-un anumit domeniu sa ne ridicam nivelul de stres pe termen scurt, însa pe termen lung, acest lucru poate contribui la cresterea fericirii, indica rezultatele unui studiu din 2009.
14. Sigileaza-ti grijile într-un plic
Cercetatorii de la Universitatea din Tornonto au concluzionat ca atunci când indivizii scriu despre experientele proaste si apoi sigileaza într-un plic hârtie pe care si-au notat amintirile negative îsi îmbunatatesc starea de spirit.
15. Înconjoara-te cu oameni fericiti
Emotiile sunt ca microbii. Atunci când oamenii identifica la cei din jur o anumita stare emotionala, ei sunt tentati sa o adopte. Aceasta este concluzia la care au ajuns oamenii de stiinta dupa ce au realizat un studiu timp de 20 de ani pe un esantion de aproximativ 5.000 de indivizi.
16. Ce zici de voluntariat?
În ultimul timp, tot mai multe studii au demonstrat ca atunci când îi ajutam pe altii nivelul nostru de fericire creste.
Potrivit unui studiu realizat în 2009 si publicat în Social Science and Medicine, se pare ca voluntariatul este activitatea care contribuie cel mai mult la cresterea nivelului de fericire a celui care îsi ofera serviciile în folosul comunitatii.
17. Joaca-te cu catelusi
Oamenii de stiinta de la Universitatea Birkbeck, din Londa, au masurat undele cerebrale ale unui numar de 80 de subiecti în timp ce acestia luau parte la mai multe activitati. Desi gasirea întâmplatoare a unei bancnote de 10 lire a generat cel mai înalt nivel de placere si jucatul cu un pui de câine le-a adus oamenilor un nivel mare de fericire.
18. Zâmbeste mai mult (se accepta si zâmbetele false)
Oamenii de stiinta de la Universitatea Clark au constatat ca zâmbetul activeaza amintiri asociate cu fericirea.
În studiul publicat în 2003, subiectii au fost divizati în trei grupuri: unul în care oamenii au fost rugati sa zâmbeasca, un altul în care participantilor li s-a spus sa abordeze o expresie nervoasa si un al treilea în care subiectii au fost rugati sa aiba o expresie trista.
Apoi, tuturor participantilor le-au fost aratate mai multe cartonase pe care erau notat diferite cuvinte neutre precum: „copac” sau „casa”.
În urma analizei s-a constatat ca grupul care zâmbise avusese raspunsuri mai pozitive la cartonase, comparativ restul grupuri.
„Daca te prefaci ca esti fericit, atunci chiar te vei simti fericit. În schimb, daca te prefaci ca esti furios, te vei simti plin de furie”, au concluzionat autorii.
19. Alege sa traiesti într-un mediu cu temperaturi scazute
Daca ai posibilitatea, alege sa îsi petreci viata într-un mediu cu temperaturi scazute pentru ca fericirea este maximizata la 13.9°C, sustine un studiu realizat la Oska University.
20. Scrie liste cu cele mai bune lucruri cere ti se întâmpla
Martin Seligman, un profesor de la Universitatea din Pennsylvania, sugereaza ca atunci când notam trei lucruri bune care ni s-au întâmplat de-a lungul zilei si motivul pentru care ele au avut loc, reusim sa ne ridicam nivelul fericirii si sa diminuam simptoamele depresiei.
21. Cheltuieste-ti banii pe activitati care te fac sa ai mai mult timp pentru tine si cei apropiati
În cartea sa „Myths of Happiness”, Sonja Lyubomirsky de la Universitatea din California sustine ca ar trebui sa ne cheltuim banii pe lucruri care, în schimb, ne ofera mai mult timp pentru a realiza activitati importante ce ne asigura fericirea, precum ascultatul muzicii, voluntariatul sau plimbatul alaturi de prieteni.
22. Nu te mai compara cu altii
Oamenii nefericiti sunt afectati de faptul ca au tendinta de a se compara cu altii, arata un experiment coordonat de Lyubomirsky.
Într-un alt studiu, profesorii Enrichetta Ravina si Karen Dynan de la Universitatea din Columbia a avertizat ca atunci când indivizii sunt invidiosi pe cei bogati, ei au tendinta de a intra în datorii, lucru care promoveaza scaderea nivelului de fericire.
23. Scurteaza-ti drumul spre serviciu
Mai multe studii au constatat ca drumul lung pâna la serviciu creste nivelul de stres si îi face plictiseste pe oameni. Asa ca specialistii ne sfatuiesc sa încercam sa gasim mereu cel mai scurt si neaglomerat drum spre locul de munca.
24. Fa miscare
Nenumarate studii au indicat ca exercitiile fizice ne fac sa fim mai fericiti prin eliminarea substantelor chimice numite endorfine.
Un studiu realizat de Universitatea Penn State a aratat ca oamenii care sunt activi fizic au un nivel mai mare de entuziasm, comparativ cu cei care nu sunt activi.
25. Asculta muzica optimista
Un studiu din 2012 sugereaza ca muzica optimista, un ritm ce inspira fericire chiar are efect, îmbunatatindu-ne starea de spirit.
Participantii la studiu care au ascultat compozitii vioaie ale lui Aaron Copland au avut un nivel mai mare de dopamina, comparativ cu cei care au ascultat muzica mai lenta compusa de Igor Stravinsky.
Sursa: Business Insider
|