|
Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu
sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le
fixez la mine pe site.Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.
(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta
poveste. Sursa:adevarul.ro
În cadrul unui seminar despre nutritie, dr. Simona
Tivadar, medic primar de diabet, nutritie si boli metabolice, a vorbit despre ce
ar trebui sa mâncam, despre nutrientii principali si secundari, precum si
despre riscul excesului de antioxidanti.
Ce mâncam e a doua întrebare importanta dupa de ce mâncam, a afirmat dr. Simona Tivadar, medic primar de diabet, nutritie si boli metabolice. „Mâncam alimente. Ele sunt facute din nutrienti principali si secundari. Trebuie sa ne gândim ca în fiecare zi creierul nostru face un soi de bilant ce-ai cheltuit în ziua cu pricina, inclusiv referitor la micronutrienti, ce aminoacid îti lipseste, ce vitamina si ce nevoi ai avea. Si atunci , în mod natural te-ai îndrepta spre acele alimente“. Doar ca, în zilele noastre acesta e un lucru dificil.
„În afara de asta, creierul nu poate sa-ti spuna: du-te si ia din borcanelul cu molibden din frigider doua picaturi si din nu stiu care aminoacid doua lingurite. Si atunci tendinta este, daca ai cheltuit mult si nu ai mâncat mare lucru, sa te duci sa mânânci si sa nu te mai saturi sa-ti doresti si una si alta, la sfârsitul zilei“.
Pentru ca noua ne trebuie acesti nutrienti. „Si orice aliment din lumea aceasta nu poate sa aiba decât trei lucruri mari si late: proteine, glucide/carbohidrati/zaharuri si lipide sau grasimi. Acestia sunt nutrientii principali. Nutrientii secundari care declanseaza valuri de isterie online si genereaza zeci si sute de „specialisti exceptionali“ de care nu a auzit nimeni când trebuiau sa faca scoala, sunt nutrientii secundari, gen minerale – calciu, magneziu, fosfor, vitamine, fibre, antioxidanti.
Nutrientii secundari nu se absorb bine în lipsa celor principali
Acesti nutrienti secundari nu se absorb bine daca acestia principali nu sunt echilibrati într-o farfurie, adauga medicul nutritinist. „Poti sa iei mama suplimimentelor nutritive, nu are niciun fel de importanta. Sunt oameni care asa traiesc: dimineata iau un pumn de nu stiu ce suplimente ca sa aiba un soi de asigurare ca viata lor va fi lunga si fara boli. Ceea ce este surprinzator într-o tara ca România care dispretuieste atât de mult batrânii si se poarta atât de urât cu ei“.
Excesul de antioxidanti devine prooxidant si favorizeaza îmbatrânirea si moartea celulara, avertizeaza specialistul. „Pentru ca omul ca masina functioneaza cu glucoza si oxigen. Noi ardem glucoza, din ea obtinem energie ca sa functionam. Sa încetam cu prostiile astea: mâncam proteine sa avem energie. Energia este o substanta chimica – adenozintrifosfat. Deseul acestei arderi este apa – de aceea doamna care manânca patru savarine în fiecare zi vine si spune stiti, doamna doctor retin apa. Nu retine apa, manânca un exces de glucide si va avea consecinte“.
„Nu va mai îndopati cu toate prostiile, doar pentru ca sunt antioxidanti“
„În urma arderii mai obtinem un radical liber de oxigen împotriva caruia oamenii se îndoapa cu antioxidanti ca si cum chimia ar fi asa un soi de pseudostiinta în care ai putea sa inhibi numai o bucatica din ecuatie si restul sa functioneze bine“. Nu se poate. „Daca dai prea multi antioxidanti si vrei sa inhibi aceasta bucata a reactiei, o sa se inhibe însasi reactia vietii. Deci, antioxidantii în exces devin prooxidanti. Nu va mai îndopati cu toate prostiile, doar pentru ca sunt antioxidanti“.
În cazul în care luam vitamina C cu gramul în afara unui pipi scump nu obtinem nimic altceva, da asigurari medicul nutritionist. „Eposibil si sa va faceti rau. Viata naste moarte. Nu ne putem opune acestui lucru. Exista, sigur, situatii în care trebuie sa luam antioxidanti în mod special, dar asta nu înseamna ca, în fiecare zi, primul gând trebuie sa-ti fuga la antioxidanti“.
Nutrientii principali sunt importanti
Medicul ne invita sa lasam nutrientii secundari putin la o parte si ne uitam la cei principali pentru ca ei sunt importanti. „Proteinele. În primul rând, încarcatura calorica - 1 gram de proteine înseamna 4 kilocalorii, 1 gram de glucide înseamna tot 4 kilocalorii, 1 gram de grasimi înseamna 9 kilocalorii. 1 gram de alcool pur înseamna 7 kilocalorii. Ba mai mult decât atât, organismul nostru are tendinta de a arde mai multe calorii din alcool, de a le folosi înainte de cele din mâncare. Deci daca am mâncat bine, am baut bine, daca nu dansam ne trezim cu 1 kilogram în plus si sa nu ne miram“.
„Noi nu putem sa face cu mâncarea nimic altceva decât sa o mâncam si sa o ardem în urmatoarele ore prin activitatea noastra. E adevarat si creierul este un mare consumator de glucoza, numai ca, din pacate, are doar 1 kilogram, si nu toata lumea foloseste, din pacate, tot kilogramul acela, si atunci apar diferente destul de mari. Deci tot pe muschi trebuie sa ne bazam, oricât nu ne convine acest lucru“.
„Cum spuneam, dupa ce mâncam, exista doua cai: sa arzi sau sa depui. A treia cale nu exista. Ai mâncat, fie te îngrasi si-ti asumi, fie, daca nu, înseamna ca ai ars prin activitatea ta fizica. Metabolismul bazal consuma putin, suntem foarte adaptati sa consumam putin, deci trebuie sa faci un fel de activitate fizica“.
Din pacate, avem un interval scurt la dispozitie. „De exemplu, pentru zaharurile cu absorbtie rapida din dulciuri, din zahar, din fructe – cam o ora si jumatate, iar pentru cele cu absorbtie lenta din pâine, orez, cartofi, paste – cam 4 ore. Acesta e tot secretul nutritiei. Nu exista niciun fel de breaking news din acest punct de vedere“, conchide medicul.
| |