Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa-descopera
begin copy/paste
Multi oameni considera ca taria credintei lor este de neclintit. Cu toate acestea, un nou studiu reliefeaza faptul ca adoptarea gândirii analitice poate altera gândirea religioasa. Cercetatorii spun ca rezultatele au implicatii importante pentru întelegerea bazelor cognitive ale religiei.
Oamenii folosesc doua sisteme cognitive separate pentru procesarea informatiei: unul rapid, emotional si intuitiv, si un altul analitic si mai lent. Primul sistem atribuie obiectelor scop, personalitate sau stari mentale, proces care duce la formarea credintelor în supranatural. Prin urmare, oamenii care se bazeaza mai mult pe gândirea intuitiva sunt mult mai dispusi sa devina credinciosi, comparativ cu cei care au o gândire analitica.Cu toate acestea, cercetatorii sustin ca gândirea analitica nu ne face neaparat non-religiosi, ci doar ca activarea gândirii analitice poate diminua gândirea intuitiva si invers.
Bazându-se pe aceste informatii, oamenii de stiinta au realizat un studiu în care 93 de studenti au fost pusi sa îsi evalueze singuri credinta în Dumnezeu sau în alte entitati supranaturale, precum îngerii. Apoi, câteva saptamâni mai târziu, au fost stimulati sa adopte o gândire analitica, prin diverse procedee: indivizii au fost rugati sa rearanjeze propozitii care includeau cuvinte precum "rational" si "a cugeta", sa citeasca texte scrise cu fonturi greu de descifrat sau sa priveasca la o imagine cu sculptura Gânditorul de Rodin. Concomitent, un grup de control a primit sarcini ce implicau o dimensiune analitica mai putin pronuntata: au privit imaginea statuii Discobolul a sculptorului antic Myron, au citit fraze ce cuprindeau cuvinte precum pantof si au lecturat texte scrise cu cu un corp de litera usor de citit.
La sfârsitul acestei perioade, studentii au fost pusi sa îsi reevalueze nivelul credintei în supranatural. Astfel, s-a constat ca, indiferent de nivelul credintei manifestat anterior, la cei carora li s-a stimulat gândirea analitica s-a constat o diminuare a încrederii în divinitate.
Cercetatorii au explicat ca cel mai simplu mod de a întelege acest fenomen este de a realiza ca, daca gândirea intuitiva duce la credinta, cea analitica tinde sa suprime acest proces.Aceste constatari ar explica de ce multi oameni de stiinta nu cred în forte sau fiinte supranaturale.
Sursa: New Scientist
end copy/paste
Inapoi la Index Credinta
|