cp_dieta ketogenica


 

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-descopera 

Oamenii de stiinta au descoperit ca o dieta populara, cunoscuta sub numele de „dieta ketogenica” (cu un consum redus de carbohidrati si de calorii), amâna efectele îmbatrânirii.

Cercetatorii din cadrul laboratorului Gladstone Institutes au identificat rolul cheie al unui un compus chimic în procesul de îmbatrânire al corpului uman. Mecanismul identificat de echipa coordonata de doctorul Eric Verdin ar putea duce la elaborarea unor noi terapii pentru tratarea si prevenirea a unui numar mare de afectiuni asociate îmbatrânirii, inclusiv a problemelor cardiace, Alzheimer si mai multe tipuri de cancer.

Cercetatorii au examinat rolul compusului beta-OHB (beta-hydroxybutyrate), unul din corpurile cetonice ce sunt produse în corp în timpul unei diete cu numar redus de calorii sau al unei diete ketogenice (o dieta ketogenica constra într-o alimentatie bogata în grasimi, cu o cantitate adecvata de proteine si redusa în carbohidrati, ce imita anumite aspecte ale înfometarii, fortând astfel corpul sa arda grasimile în locul carbohidratilor).

Daca aceste corpuri cetonice precum beta-OHB pot deveni toxice atunci când sunt prezente în concentratii mari în oamenii cu afectiuni precum diabetul de tip I, cercetatorii au descoperit ca atunci când este prezent în concentratii reduse, beta-OHB ajuta la protejarea celulelor de stresul oxidativ, care are loc atunci când anumite molecule devin prezente în cantitati toxice în corp, contribuind la procesul de îmbatrânire.

„Am descoperit ca beta-OHB – principala sursa de energie a corpului în timpul activitatii fizice sau a postului – blocheaza o clasa de enzime care altfel ar promova stresul oxidativ. Asadar, protejeaza celulele de îmbatrânire”, a explicat doctorul Berdin.

Stresul oxidativ are loc pe masura ce celulele folosesc oxigen pentru a produce energie, însa aceasta activitate elibereaza si alte molecule cu potential toxic, cunoscute sub numele de „radicali liberi”. Pe masura ce celulele îmbatrânesc, ele devin mai ineficiente în lupta cu acesti radicali liberi, astfel ca acestia au un efect daunator, facilitând îmbatrânirea. Cercetatorii au descoperi ca beta-OHB ajuta la amânarea acestui proces de îmbatrânire.

Cercetatorii au descoperit ca în dietele cu numar redus de calorii, compusul beta-OHB blocheaza clasa de enzime cunoscute sub numele de HDAC (histone deacetylases). Aceste enzime blocheaza în mod obisnuit doua gene care joaca un rol esential în procesul de combatere a stresului oxidativ. Blocând aceste enzime, cele doua gene se pot activa, ajutând astfel celulele sa reziste stresului oxidativ.

„Aceasta descoperire reprezinta un mare pas înainte în întelegerea mecanismului prin care functioneaza aceste enzime, despre care se stia deja ca joaca un rol în îmbatrânire si în afectiunile neurologice”, a declarat Katerina Akassoglou, un coautor al studiului.

„Rezultatele observate sunt relevante pentru un numar mare de afectiuni neurologice, precum Alzheimer, Parkinson, autism si multe alte probleme ce afecteaza milioane de oameni si pentru care nu exista în acest moment tratamente”, a adaugat Akkassoglou.

„Identificarea compusului chimic beta-OHB ca fiind legatura dintre restrictia calorica si protectia de stresul oxidativ permite cercetatorilor sa exploreze noi metode de combatere a afectiunilor”, a comentat Tadahiro Shimazu, un cercetator din cadrul echipei doctorului Verdin.

Studiul a fost publicat în prestigiosul jurnal Science.

Home

 

                                © 2009~2085 OSCII-Lab               Home    Popescu-Colibasi          Free counters!