Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa-descopera
begin copy/paste
În ultimele decenii, cartile si articolele de popularizare a stiintei sufera de neuromanie. Acest entuziasm a fost provocat de studiile care au indicat ca unele zone din creier „se aprind” atunci când avem anumite gânduri si experiente.
Oamenii înca par sa fie uimiti de ideea ca responsabil pentru minte este creierul, o substanta vâscoasa care ne face sa vedem. În ciuda faptului ca majoritatea oamenilor înca se mai mira de acest aspect, oamenii de stiinta cunosteau acest fenomen înca de acum un deceniu. Tocmai de aceea, acum, întrebarea cu adevarat interesanta este „Cum anume aceasta substanta vâscoasa ne ajuta sa vedem, sa gândim si sa actionam inteligent?”. Noile tehnici de cercetare le permit oamenilor de stiinta sa înteleaga creierul ca pe un sistem de calcul complex si dinamic si nu doar ca pe o colectie de bucati de carne asociata cu experientele individuale. Aceste noi studii sunt din ce în ce mai aproape de aflarea raspunsului la întrebarea „cum?”.
De exemplu, un studiu publicat recent în jurnalul Nature de Stefano Fusi de la Universitatea Columbia si Earl K. Miller de la MIT sugereaza ca cercetatorii au realizat o maire descoperire. Ei au înregistrat semnalele de la anumiti neuroni din creierii unor pisici, atunci când animalele se uitau la anumite modele. Neuronii au raspuns diferit la anumite imagini. Specialistii au concluzionat ca un neuron poate raspunde doar la linii care se îndreptau spre dreapta, în timp ce altul raspunde doar la liniile îndreptate spre stânga.
Însa, multi neuroni nu raspund în acest mod selectiv. Acest lucru este mai ales întâlnit în cazul neuronilor din partile creierului care sunt asociate cu procese cognitive complexe si rezolvarea problemelor, precum cortexul prefrontal. În schimb, fiecare celula raspunde în felul ei la diferite colectii complexe de trasaturi. Ce fac mai exact acesti neuroni?
Într-un nou studiu, oamenii de stiinta au învatat maimute sa îsi aminteasca si sa raspunda la o anumita forma, în timp ce ei le înregistrau activitatea cerebrala. Însa, în loc sa se uite pe rând la câte un neuron, ei au înregistrat activitatea mai multor neuroni prefrontali de-o data. O parte dintre acestia au indicat modele ciudate de „selectivitate mixta”. În timp ce unul dintre neuroni raspundea atunci când maimuta îti amintea doar una dintre forme sau atunci când ea recunostea forma fara sa si-o aminteasca, restul celulelor vecine reactionau într-un mod diferit.
Pentru a analiza cum lucreaza întregul grup de neuroni, oamenii de stiinta au apelat la cercetatorii specializati în informatica. Computerele nu sunt alcatuite din carbon, cu atât mai putin din neuroni. Însa ele sunt utilizate pentru a rezolva probleme similare precum cele rezolvate de creier, adica sarcini de identificare si amintire a modelelor. Astfel, folosind computerele, oamenii de stiinta au descoperit ca, la fel cum Google foloseste algoritmi de cautare, tot astfel face si creierul. Poate credeti ca cel mai bun mod de a clasa rezultatele unei cautari este de a alege câteva caracteristici legate de fiecare pagina web, precum „relevanta” si „încrederea”, asa cum aleg neuronii o muchie daca ea este înclinat spre stânga sau spre dreapta. În realitate, Google catalogheaza cautarile mai bine prin combinarea deciziilor individuale ale fiecarui utilizator.
Cu ajutorul neuronilor care detecteaza doar câteva trasaturi poti capta doar acele trasaturi si combinatii de trasaturi, dar nimic mai mult. Pentru a putea capta modele mai complexe, creierul amesteca si integreaza informatiile provenite de la multi neuroni diferiti.
De mult timp, oamenii de stiinta au argumentat ca
mintea este, mai curând, ca un program software decât ca un dispozitiv hardware.
Noua combinatie de neurostiinte si informatica nu numai ca ne indica faptul ca materia vâscoasa ne lasa sa gândim, dar ne spune cu exactitate si ce program ruleaza.
Sursa: WSJ
end copy/paste
|