cp_creativitatea poate fi stimulata


 

    Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy&paste" le fixez la mine pe site. Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste.  Sursa-descopera.ro 

Un nou studiu realizat de cercetatorii din Olanda releva faptul ca o gândire creativa poate fi stimulata mai usor decât s-ar fi crezut.

Conform cercetarii realizate de specialisti de la Universitatea Nijmegen, Olanda, oameni pot gândi mai flexibil si mai creativ atunci când nu recurg la metode conventionale pentru a rezolva o problema. Autorii studiului sustin ca implicarea activa într-un eveniment neobisnuit, dar simplu, poate declansa un nivel ridicat de creativitate.

În cadrul cercetarii, mai multi studenti au fost rugati sa prepare un sandvici foarte popular in Olanda. Jumatate dintre participanti au realizat sandviciul într-un mod conventional: au pus o felie de pâine pe farfurie, apoi au uns-o cu unt si au asezat bucatele de ciocolata deasupra. Ceilalti participanti au fost îndrumati sa puna, în primul rând, ciocolata pe farfurie, apoi au uns felia de pâine cu unt si au asezat-o invers, peste ciocolata.

Într-o alta etapa a studiului, participantii au fost rugati ca, într-un singur minut, sa gaseasca un mod de a utiliza o caramida. Apoi, timp de 2 minute, voluntarii au fost pusi sa numeasca cât mai multe obiecte care genereaza sunete.

Punctajul pentru flexibilitatea cognitiva a fost acordat în functia de categoriile în care se încadrau obiectele, pentru ca o astfel de asociere indica flexibilitate. La final, s-a constat ca cei care au fost pusi sa îsi prepare micul dejun într-un mod neconventional au obtinut scoruri mai mari la ambele teste. Prin schimbarea modului de prepare a sandviciului, participantii si-au largit modul de gândire, devenind mai inovatori.

În paralel, a fost realizat un alt studiu în cadrul caruia mai multi studenti au fost împartiti în doua grupuri. Un grup a urmarit o filmare în care un individ pregatea un sandvici dupa modelul clasic, iar celalalt grup a urmarit o filmare în care metoda de preparare a micului dejun presupune o alta ordine de aranjare a alimentelor.

Rezultatele au aratat ca în acest ultim studiu nu s-au înregistrat diferente între cele doua grupuri atunci când au fost supuse testelor pentru masurarea flexibilitatii cognitive. Cu alte cuvinte, testele au aratat ca nu este suficient sa privesti pe cineva cum îndeplineste o sarcina, ci trebuie sa te implici si sa inovezi tu însuti pentru a-ti dezvolta creativitatea, chiar si prin interventii extrem de simple, cum este cazul pregatirii unei gustari.

Ideea ca persoanele creative utilizeaza mai ales emisfera cerebrala dreapta, in timp ce oamenii rationali in principal pe cea stanga a fost dezmintita de un studiu publicat in revista “Psychological Bullettin” de doi cercetatori de la Universitatea Americana din Beirut, Arne Dietrich si Riam Kanso.

Home

 

                                © 2009~2085 OSCII-Lab               ;Home    Popescu-Colibasi          Free counters!