Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu
sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le fixez la mine pe site.Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta poveste. Sursa:descopera.ro
Unii oameni cred ca Biblia a fost creata de la inceput asa cum o vedem astazi, altii sunt de parere ca un singur consiliu a decis integrarea textelor in aceasta carte sfanta. Avand in vedere astfel de informatii, nu este de mirare ca, si astazi, multi se intreaba care este adevarul?
Pentru inceput, ar trebui mentionat un aspect care s-ar putea sa nu fie pe placul unora. Biblia, colectia de texte care alcatuiesc cartea sfanta a crestinilor din intreaga lume, nu a fost creata in forma pe care o avem noi astazi.
Este vorba, de fapt, despre rezultatul produs in urma integrarii mai multor naratiuni, instructiuni, profetii si poezii scrise de diferiti oameni de-a lungul a sute de ani. Cu alte cuvinte, textele care exista acum in lucrare au fost ele insele selectate din diverse alte texte. Selectia a fost realizata de oameni si nu "de catre o agentie divina".
Cum arata parcursul Bibliei in beletristica
Biblia are o istorie destul de complicata, iar cu acest lucru ar putea fi de acord cei care au citit "Codul lui Da Vinci" al lui Dan Brown, care a devenit popular in 2003. Potrivit naratiunii (ciudate, din punct de vedere istoric) lui Brown, cartile care alcatuiesc Biblia au fost selectate si alcatuite oficial de catre Consiliul de la Niceea din 325 d. Hr., sub autoritatea lui Constantin I, care a incercat sa defineasca doctrina si credinta crestina.
Desi acest Consiliul s-a intrunit cu siguranta intr-un moment de criza in cadrul Bisericii, nu a abordat canonul biblic, in ciuda a ceea ce a scris Dan Brown. Acest lucru a devenit un mit modern. In realitate, Consiliul de la Niceea s-a intrunit pentru a dezbate, printre altele, natura Trinitatii (faptul ca Iisus este Fiul, Tatal si Sfantul Duh in acelasi timp).
Asadar, cine a decis textele care au ajuns in Biblie? In cele din urma, se pare ca nicio persoana sau grup de persoane nu a decis acest lucru. In schimb, Biblia asa cum o cunoastem (si acesta este in sine un punct delicat, deoarece compilarea cartii variaza in functie de confesiuni) a fost revizuita si schimbata in diferite momente ale istoriei, pe o perioada mult mai lunga de timp.
Contradictii si acuzatii pe marginea textelor biblice
Este important sa ne amintim ca si cartile in sine (sfinte sau nu) au o istorie a lor. Inainte de inventarea presei tipografice, in jurul anilor 1440, o carte trebuia realizata manual, fiind vorba despre un proces lent si laborios. Dar, inainte de aceasta,textele care au alcatuit Biblia erau stocate pe suluri individuale scrise de mana (niciunul dintre exemplarele originale nu a supravietuit pana in ziua de azi).
De-a lungul secolelor I-IV d.Hr., diverse autoritati bisericesti si savanti au avut numeroase discutii contradictorii cu privire la Scriptura si la textele care ar trebui incluse in canon. In cele mai multe cazuri, acestia si-au numit adversarii "eretici" daca nu erau de acord cu ei.
Desi o mare parte din acest proces a fost incheiat pana la sfarsitul secolului al IV-lea d.Hr., dezbaterile asupra textelor Bibliei au continuat pana in secolul al XVI-lea, atunci cand Martin Luther a publicat Biblia in limba germana, prima traducere vernaculara a scrierilor crestine.
De ce au fost respinse unele texte?
Exista multe carti care au fost respinse din ceea ce noi intelegem astazi ca fiind Vechiul si Noul Testament. Desi nu toate au supravietuit, stim ca au existat, deoarece au fost incluse in diverse liste care circulau printre adeptii Bisericii primare. Printre acestea se numara Didahia (sau Invatatura celor doisprezece apostoli), Pastorul lui Hermas, Apocalipsa lui Petru, Epistola lui Barnaba si Epistola lui Clement. Au mai existat si altele (inclusiv carti interzise)
.
Se pare ca multe dintre aceste texte nu au fost respinse pentru ca ar fi continut informatii secrete sau principii oculte, ci au fost judecate ca fiind mai putin autoritare sau lipsite de substanta spirituala.