|
Sunt articole care ma ajuta sa exemplific ce sustin si ca sa fiu
sigur ca nu dispar din locatia originala apelind la performantul instrument "copy/paste" le
fixez la mine pe site.Pornind de la ele cu resursele mele limitate caut sa le adaug TVA.
(fara "Taxa" mai mult "Valoare Adaugata") Ca reusesc sau nu asta este alta
poveste. Sursa:unica.ro
Românii sunt un popor iubitor de carne, spune medicul nutritionist Mihaela Bilic, iar asta nu este ceva rau, contrar miturilor care se vehiculeaza. Bineînteles, daca nu exageram cu cantitatea!
„Am ajuns într-o situatie absurda, în care le recomandam oamenilor sa manânce de cinci ori pe zi, în conditiile în care omul nu este programat genetic nici macar sa manânce în fiecare zi”
Recent, am citit o stire prin care sindicatul macelarilor francezi cerea protectia politiei împotriva radicalilor vegani, care au atacat în aceasta primavara cel putin 15 magazine de carne, si m-am întrebat de ce sunt vegetarienii atât de vehementi împotriva consumului de carne ca atare, dar si a mezelurilor. În privinta acestora, chiar si în tara noastra exista multe voci care le blameaza, iar motivele îmi scapa. Ce rau le-a facut salamul oamenilor? Dar sunca afumata? De ce sa nu manânc o felie de parizer unsa cu mustar când vreau sa regasesc gustul copilariei?
Pentru a ma lamuri în privinta utilitatii si a eventualelor neajunsuri ce tin de consumul de carne si mezeluri, am stat de vorba cu dr Mihaela Bilic, medic specialist în nutritie, iar primul lucru pe care l-am aflat de la nutritionista implicata în emisiunea „Arena bucatarilor“ este ca întotdeauna audientele TV sunt mai bune la emisiunile culinare în care se gateste carne decât la cele în care se gateste peste sau alt preparat.
Suntem un popor carnivor?
Cu siguranta, însa problema noastra este ca mâncam prea mult. În urma cu câteva decenii, cu totii mâncam mai putin, si aici e marea noastra problema. Suntem într-un proces de supraalimentatie si, din pacate, principalii vinovati sunt mass-media si publicitatea si apoi medicii. Am ajuns într-o situatie absurda, în care le recomandam oamenilor sa manânce de cinci ori pe zi, în conditiile în care omul nu este programat genetic nici macar sa manânce în fiecare zi. Asa ca mâncam prea des si prea mult. Suntem într-o frenezie alimentara.
De ce se întâmpla acest lucru?
Pentru ca societatea nu mai tolereaza lipsa disponibilitatii unor alimente, am devenit niste razgâiati. Profesorul meu de nutritie din Franta ne povestea cum în copilaria sa existau înca perioade când nu se gaseau oua, deoarece atunci gainile nu ouau. si atunci oamenii nu mâncau oua… Cum s-ar manifesta populatia acum daca de Craciun nu am gasi oua la supermarket?! Acum avem mâncare tot timpul anului, toate sortimentele, în cantitate foarte mare, iar efortul este de a te abtine, de a pastra distanta fata de mâncare.
Este carnea buna în alimentatie?
Carnea este un aliment foarte iubit de cei care vor sa-si pastreze silueta. Are proteinele de cea mai buna calitate, toti aminoacizii esentiali si, pe lânga asta, carnea are asa-numitele calorii negative – în momentul în care mâncam tesut animal, 30% din caloriile continute sunt folosite de organismul nostru doar pentru a metaboliza, pentru a desface lanturile de proteine în aminoacizii componenti. În plus, din caloriile ramase, organismului îi este greu sa faca grasimi. si atunci nu întâmplator au aparut dietele proteice, în care se manânca multe proteine si, într-adevar, slabesti spectaculos, satul
fiind. De fapt aici este marele secret al carnii – este un aliment satiogen, pe al doilea loc dupa ou, care are continut proteic maxim. Oul fiert, la 80 de calorii, satura cel mai mult din toate alimentele existente.
Dar nu înseamna ca dureaza prea mult tranzitul intestinal pentru carne?
Dar e un lucru normal! Nu stiu de ce se pune atât de mult accent pe acest aspect ale digestiei. Secole la rând, omenirea a mâncat fara sa se întrebe ce se digera, ce fermenteaza, cât sta un anumit aliment în tubul digestiv…
Sunt si voci care leaga consumul de carne în exces de riscul de cancer…
Nu exista nicio legatura. Nu stim de unde vine riscul de cancer, nu s-a demonstrat nici macar pentru cancerul pulmonar ca ar fi în relatie de cauzalitate directa cu fumatul. Nu e 100% sigur ca acela care fumeaza face sigur cancer pulmonar. Carnea este un aliment de baza, care trebuie mâncat regulat, chiar si de mai multe ori pe zi, iar preparatele din carne – mezelurile – acestea sunt superfood! Asa cum brânza este un superlapte (un kilogram de telemea se face din sapte litri de lapte), mezelurile sunt un aliment concentrat, o carne din care s-a evaporat apa si în care s-au adaugat condimente. Când vorbim de carne proaspata, ea are 70% apa. Mezelurile sunt un produs din carne în care se concentreaza proteinele, grasimea si care sunt mult mai sarace în apa, mai ales daca vorbim de cele crud-uscate, a?a cum sunt salamurile. si, din moment ce sunt mai concentrate, trebuie consumate în cantitate mai mica. Dar, ca nevoie, ele au aparut tocmai pentru a putea conserva si pastra mai mult timp carnea, pentru ca un produs cu multa apa este prea perisabil.
Multe buca?i de carne sunt extrem de slabe, nu au grasime, si atunci, pentru a ob?ine un produs mai gustos, mai interesant, pentru a avea diversitate la capitolul gust, tot ce înseamna tocatura presupune sa mai adaugi ingrediente – grasime, condimente… Gânditi-va ca un copil va prefera mereu o chifteluta în locul unei bucati de piept de pui. E un lucru firesc, datorita condimentelor si grasimii.
Dar de ce avem aditivi în mezeluri? Nitritii, de exemplu.
Vorbim tot de un agent de conservare. Noi, consumatorii, cerem lucruri care sa fie de calitate, care sa tina mult în frigider si, daca se poate, sa fie si convenabile ca pre?. Niciodata n-o sa laudam un lucru pentru ca a fost scump! si atunci avem nevoie de o cale de mijloc ?i în privinta alimentelor. Ce trebuie sa întelegem este ca, în privinta mezelurilor, cantitatea face diferenta, iar diversitatea înseamna sanatate. Se face o mare confuzie între alimente dietetice si alimente sanatoase. Ce este dietetic nu este neaparat sanatos, ci doar ajuta la slabit. Alimenta?ie sanatoasa înseamna si o alimentatie bogata în grasimi. De exemplu, copiii în crestere au nevoie ca 60% din ratia lor calorica sa fie acoperita din grasimi. Ei cresc din grasime, nu din frunze! Din instinct, niciun copil n-o sa fie atras de alimente de culoare verde. Ei se îndreapta spre mâncare alba si spre grasime. Un copil va alege mereu un cartof prajit, nu unul fiert. Instinctul sau îi spune sa faca acest lucru.
Atunci de ce sunt blamate mezelurile?
Mi se pare ca este nedrept sa condamnam o întreaga clasa de alimente care nu numai ca ofera un alt gust fata de carnea clasica, sa spunem, ci si înglobeaza traditii de sute de ani, re?ete, evolutie, descoperiri. Cum ar fi sa le luam spaniolilor jamonul, italienilor prosciutto sau mortadella? Aceste mezeluri sunt, adesea, delicatese. Bineînteles ca sunt mezeluri si mezeluri, producatori si producatori. si aici vine rolul nostru de cumparator – banii sunt în buzunarul nostru: odata ajunsi în supermarket, trebuie sa fim capabili sa facem diferenta între un produs de calitate ?i unul inferior. Aceasta este realitatea, asta înseamna piata libera si comert. E rolul nostru sa vedem ce este scris pe eticheta, care sunt ingredientele, în ce ordine sunt puse. Chiar daca primul ingredient e slanina, asta nu înseamna automat ca vorbim de un produs toxic, ci ca e un aliment gras, iar cantitatea pe care o consumam este responsabilitatea fiecaruia. si sa stiti ca, din sutele de consultatii pe care le-am dat, n-am întâlnit pâna acum niciun om caruia sa fie nevoie sa-i spun: „Va rog eu frumos, nu mai mâncati atâta slanina cu pâine si ceapa!“.
Mezelurile contin frecvent carne si grasime de porc. Este asta un lucru rau?
Foarte putina lume stie ca nutrionistii considera carnea de porc carne alba, nu rosie! Tipul de grasimi saturate din porc este benefic. Nu întâmplator putem mânca slanina ca atare, pentru ca are grasimi mononesaturate, asemanatoare cu uleiul de masline, dar nu putem mânca seul de vita sau de oaie. Iar din punctul de vedere al prelucrarii termice, putini mai stiu ca untura este cea mai stabila la încalzire; astfel, cartofii prajiti în untura sunt mult mai sanatosi decât cei prajiti în ulei.
Când si cât e bine sa mâncam?
La noi, datorita influentelor balcanice, exista acest obicei de a mânca un aperitiv, compus din mezeluri si brânzeturi puse pe-o farfurie. Exista, de fapt, si la italieni, si la spanioli – si ei încep masa cu un „mezelic“. A aprecia o bucata de carne mi se pare un gest de smerenie si de bun-simt decât sa acuz un produs ca m-ar îmbolnavi. Altfel, multi fac confuzia între a elimina complet un aliment si a-l mânca mai rar. Nu trebuie sa mâncam de trei ori pe zi si nici portia nu trebuie sa aiba 250 de grame. Sa ne limitam la o bucata de carne cât un pachet de carti de joc.
Câta carne contin mezelurile? Verifica pe eticheta!
Conform unui studiu ISRA CENTER din 2017, aproape 40% dintre consumatorii români au mentionat continutul de carne ca fiind cel mai important factor în alegerea unei marci de preparate din carne, iar 47% au mentionat „calitatea“.
Pentru a usura informarea corecta si decizia consumatorilor de a alege alimente de calitate, produsele Cris-Tim au afisate pe ambalaj procentajele de carne. De exemplu, produsul iconic al companiei, Salamul Sasesc, cautat asiduu în magazinele din diaspora, are 97% carne. Iar la Salamul Sinaia se folosesc 125 de grame de carne pentru obtinerea a 100 g de produs finit. Initiativa vine dupa demersul lansat de Cris-Tim anul precedent (campania „Eticheta curata“), când au disparut din produse glutenul, amidonul, MDM-ul, soia, aromele artificiale, monoglutamatul de sodiu adaugat si caragenanul.
| |